Οπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Εφόρων του, το Ανατόλια -σε συνεργασία με εγκεκριμένο ξένο πανεπιστήμιο- θα συμμετάσχει στη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων νομικών προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Η αίτηση θα υποβληθεί έως την 31η Μαρτίου 2025, προκειμένου η άδεια να αφορά το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Οι σχολές που θα λειτουργήσουν σε προπτυχιακό επίπεδο είναι Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών (Business), Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών (Humanities and Social Sciences), Τεχνολογίας και Επιστημών (Technology & Sciences).
Ευκαιρία
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενεργοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «δίνει την ευκαιρία στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ανατόλια να συμμετάσχει στην προσπάθεια της ελληνικής Πολιτείας να γίνει η χώρα μας κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών/τριών και να ανασχεθεί το κύμα φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Στους στρατηγικούς στόχους του νέου εγχειρήματος εντάσσονται, επίσης, ο επαναπατρισμός Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων και η οικονομική ανάπτυξη μέσω του ανθρώπινου κεφαλαίου και της τεχνογνωσίας που θα αναπτυχθεί στη χώρα».
Στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων που έχει θέσει η Πολιτεία, το νέο πλαίσιο θα επιτρέψει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό να προσελκύσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών/τριών Ελλήνων και ξένων, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και τον ρόλο της Θεσσαλονίκης.
Υποδομές
Για τον λόγο αυτόν, ολοκλήρωσε πρόσφατα το campus master plan, το οποίο προβλέπει, για την πανεπιστημιακή του βαθμίδα, την κατασκευή (επιπλέον των τριών υπαρχόντων) τεσσάρων νέων κτιρίων, το πρώτο εκ των οποίων θα παραδοθεί προς χρήση το φθινόπωρο του 2027. Να σημειωθεί ότι το 30% του συνολικού μαθητικού-φοιτητικού σώματος σε όλες τις βαθμίδες και προγράμματα του Ανατόλια λαμβάνει υποτροφία (ολική, μερική ή με τη μορφή οικονομικής βοήθειας).