Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χρειάζεται μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε την πεποίθησή του πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας, αλλά υπάρχει επίσης και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων», λέγοντας για άλλη μία φορά ότι «θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ευημερίας».
Προς την κατευθύνυνση αυτή είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, σημειώνοντας παράλληλα πως «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό,τι εχθές».
Παραδέχθηκε ότι «οι συζητήσεις αυτές είναι εύκολες», ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί, αλλά για να συζητήσει με τους Έλληνες εταίρους και να προσπαθήσει να είμαι ένας έντιμος διαμεσολαβητής.
Μήνυμα τερματισμού της λιτότητας στην Ελλάδα έστειλε ο Πρωθυπουργός στον Επίτροπο της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια της συνάντησης τους.
Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα ακόμη και 1 ευρώ
Ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για «εντυπωσιακή υπερ- απόδοση της ελληνικής οικονομίας και για ανάπτυξη 2,5% το τρέχον έτος» ενώ τόνισε «την ανάγκη να αναγνωριστούν τα νούμερα και οι θυσίες του ελληνικού λαού».
«Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η οικονομία έχει σημαντική υπεραποδοση» τόνισε, μεταξύ άλλων, και εξήρε την επίτευξη των στόχων, τόσο σε επίπεδο δημόσιων εσόδων, όσο και σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Το μήνυμα είναι “φθάνει πια η λιτότητα στην Ελλάδα”» πρόσθεσε, στο ίδιο πλαίσιο, και χαρακτήρισε ως «καταστροφή» κάθε συζήτηση ακόμη και για μέτρα, ύψους ενός ευρώ.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για ένα μίγμα πολιτικών, το οποίο όμως, θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επεσήμανε επίσης, την ανάγκη «ανακούφισης» από τη λιτότητα και ουσιαστικής ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.
«Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο λογικής» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
https://youtu.be/NRzZl8dj8g8
Μοσκοβισί: Δεν απέχουμε πολύ από μια λύση
«Δεν απέχουμε πολύ από μια λύση, οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Είμαι αισιόδοξος […] θα τα καταφέρουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε, ενώ εστίασε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και στις προβλέψεις της Κομισιόν έως και το 2018 για να τονίσει ότι «όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, θα πρέπει να βασίζονται σε πραγματικά νούμερα».
Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2016 υπήρξε υπεραπόδοση, καθώς αν και είχε εκτιμηθεί ότι θα ήταν μια χρονιά ύφεσης τελικά επιτεύχθηκε ανάπτυξη 0,3%. Ακόμη ανέφερε ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2017 και το 2018 δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει μια ικανοποιητική ανάπτυξη.
Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το επικείμενο Eurogroup, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες από όλες τις πλευρές.
Εξάλλου, ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για να εργαστεί μαζί της και πως θέλει οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας.
«Δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική και στη συνέχεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
«Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε μια Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη στην καρδιά της Ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να δώσουν θετικά μηνύματα.
Νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά διακινδύνευση της Eυρωζώνης» προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφωνώντας τον Ευρωπαίο επίτροπο και από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί είπε «είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της ευρωζώνης. Αυτή τη μάχη που διεξαγάγω εδώ και χρόνια θα συνεχίσω να την δίνω. Η Ελλάδα είναι σαν τον φοίνικα, επιδεικνύει πάντα το θάρρος με τους ηγέτες της. Θα ρίχνω λοιπόν πάντα γέφυρες με τις Βρυξέλλες αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
«Κρίσιμη την ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου»
Τον κύκλο των συναντήσεών του ο Γάλλος επίτροπος τον άνοιξε όταν νωρίς το πρωί βρέθηκε στο υπουργείο οικονομικών για μια συνάντηση που διήρκεσε μισή ώρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Προσερχόμενος στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε κρίσιμη την ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου όπου συνεδριάζει το Eurogroup. Παράλληλα πρόσθεσε πως αν και έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα συγκλίσεις, υπάρχει ακόμα δρόμος για την τελική συμφωνία.
Η συνάντηση έληξε λίγο πριν τις 09:30 χωρίς να γίνουν επίσημες δηλώσεις, ωστόσο ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε στους δημοσιογράφους βγαίνοντας από το κτήριο της οδού Νίκης. «Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμπληρώνοντας πως «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και πιθανότητα για λύση».
Την ίδια ώρα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. «προετοιμαζόμαστε για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για να είναι μία καλή ημερομηνία για την Ελλάδα και τους εταίρους της», είπε συμπληρώνοντας πως «θέλουμε μία Ελλάδα δυνατή στην καρδιά της Ευρωζώνης». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
https://youtu.be/lFJR47jXsZg
Το τηλεφώνημα στον Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα
Επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ είχε χθες ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά τις δηλώσεις του περί αδυναμίας εύρεσης λύσης έως την σύνοδο της Δευτέρας, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή στο περιθώριο της συνάντησης του Επιτρόπου με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ζήτησε από τον Ολλανδό υπουργό διευκρινήσεις σχετικά με την χθεσινή δήλωσή του πως είναι ανέφικτο να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Όπως λένε οι ίδιες πηγές στο insider.gr, στην μεταξύ τους συζήτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ, λείανε την σχετική δήλωση, ενώ ειπώθηκε πως εάν υπάρξει βούληση για αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές θα υπάρξει και ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurgroup. [Διαβάστε εδώ σχετικά]