Την περασμένη εβδομάδα, το ΑΠΘ φιλοξένησε τον τοπικό διαγωνισμό, μία διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 51 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, υπό την κεντρική εποπτεία του Πανεπιστημίου του Texas A&M. Μέσα σε 48 ώρες, φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ δημιούργησαν ομάδες, συνεργάστηκαν για να βρουν καινοτόμες προσεγγίσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις, έλαβαν τεχνολογική και επιχειρηματική καθοδήγηση από καθηγητές του ΑΠΘ και επαγγελματίες της αγοράς, δημιούργησαν φυσικά και ψηφιακά πρωτότυπα της λύσης τους και στο τέλος παρουσίασαν τις προτάσεις τους προς αξιολόγηση σε επιτροπή κριτών.
Την πρώτη θέση έλαβε η ομάδα Kelpiebloom, η οποία ανέπτυξε μία πρωτότυπη ιδέα αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων θαλάσσιων πλατφορμών εξόρυξης για την ανάπτυξη καλλιεργειών Kelp (είδος φυκιού), οι οποίες απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, προωθώντας την επιστημονική έρευνα. Η συγκομιδή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική πηγή ή βιομάζα, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους.
Τα μέλη της ομάδας, τα οποία θα διεκδικήσουν μία θέση στον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Τέξας των ΗΠΑ, στις αρχές Απριλίου 2025, είναι: Γεωργία Αντωνίου, Νικήτας Γραμμενίδης, Γιασεμή Σοφία Κόνσουλα, Ανέστης Λιβανός, Αθηνά Μπακούρη και Ησαΐα Σαββίδου.
«Εργαζόμαστε συστηματικά ως ομάδα για να αναπτύξουμε περαιτέρω και πιο αναλυτικά το πρότζεκτ μας. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη αξιολόγηση, η οποία μπορεί να μας στείλει στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής το στέλεχος της ομάδας, Ανέστης Λιβανός.
Τα Kelp είναι μεγάλα θαλάσσια φύκη, τα οποία έχουν την ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των επιπέδων του και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα μέλη της φοιτητικής ομάδας, η ανάπτυξη καλλιεργειών Kelp σε εγκαταλελειμμένες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου προσφέρει μια νέα, βιώσιμη χρήση αυτών των υποδομών, ενώ παράλληλα ενισχύει την οικολογική ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Οπως φαίνεται, το πρότζεκτ Kelpiebloom έχει πολλαπλά οφέλη. Πρώτον, τα Kelp απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεύτερον, η καλλιέργεια Kelp ενισχύει τη βιοποικιλότητα, προσφέροντας καταφύγιο και τροφή για πολλά θαλάσσια είδη, όπως ψάρια, μαλάκια και θαλάσσια πτηνά. Τρίτον, η συγκομιδή των Kelp μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διατροφική πηγή για ανθρώπους και ζώα, καθώς και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομάζας. Η χρήση των Kelp ως διατροφική πηγή έχει πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, η βιομάζα των Kelp μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοκαυσίμων, προσφέροντας μια εναλλακτική και βιώσιμη πηγή ενέργειας.
Από την πλευρά τους, οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στη συγκεκριμένη πρόταση, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η συμμετοχή τους στην καλλιέργεια Kelp μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «αντισταθμιστικής» δράσης για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκάλεσαν στο παρελθόν και αποτελεί ευκαιρία επαναχρησιμοποίησης εγκαταλελειμμένων πλατφορμών.
«Η δημιουργικότητα, η ευγενής άμιλλα και το επιχειρηματικό πνεύμα αναγνωρίστηκαν ως κύρια στοιχεία του διαγωνισμού. Οι προτεινόμενες λύσεις, όλες υψηλού επιπέδου, κέρδισαν την εκτίμηση και την αναγνώριση από την κριτική επιτροπή και όλες οι ομάδες θα πρέπει να νιώθουν νικήτριες», τόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης. Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό, που διενεργήθηκε στο ΑΠΘ, έλαβε η ομάδα QuickEye, η οποία ανέπτυξε ένα σύστημα ζωντανής μετάδοσης με αδιάκοπη ροή πληροφοριών, για τις πρώτες κρίσιμες 72 ώρες που ακολουθούν μία φυσική καταστροφή, και την τρίτη η ομάδα BioFlow, η οποία ανέπτυξε πρωτότυπη ιδέα βιολογικού συστήματος απολύμανσης των ανθρώπινων λυμάτων σε τροπικές παράκτιες περιοχές του πλανήτη.