Είναι το καλύτερο μέρος και η ξεχωριστή στρατηγική «δεξαμενή σκέψης», όπου λαμβάνουν χώρα υψηλοτάτου επιπέδου συζητήσεις, αναλύσεις, παραγωγή και αγορά ιδεών, ενώ καλύπτονται (εδώ και 61 χρόνια) τα πιο σημαντικά πολιτικά, στρατιωτικά, στρατηγικά και ανθρωπιστικά θέματα που απασχολούν την πλανητική ασφάλεια, μείζονα ανθρωπιστικά ζητήματα, οι απειλές του σήμερα και του αύριο, εν εξελίξει πολεμικές συγκρούσεις, ειρηνευτικές αποστολές, κλιματική ασφάλεια, ο έλεγχος των εξοπλισμών, περιφερειακά ζητήματα, τρομοκρατία και διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.
Η φετινή 61η Διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας ήταν ξεχωριστή από όλες τις πλευρές και γωνίες. Η έμφαση που δόθηκε από τους πάντοτε πολύ καλούς στα οργανωτικά Γερμανούς διοργανωτές ήταν στην πολυπολικότητα των διεθνών σχέσεων, στον ρόλο της Ομάδας BRICS, στις εξελίξεις στον Ευρωατλαντισμό και στις ραγδαίες αλλαγές που παρατηρούνται καθημερινά σε όλους τους τομείς μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, εκτός του ουκρανορωσικού πολέμου και των πολυδιάστατων επιπτώσεων που έχει σε Δύση και Ανατολή, φέτος είχαμε πιο πολλά επιμέρους πάνελ, ποικιλομορφία θεμάτων, διευρυμένα και εξειδικευμένα ζητήματα, όπως και πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων, που πραγματικά εντυπωσίασαν με τις σκέψεις τους. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που ο υπογράφων παρακολούθησε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου.
- Για πρώτη φορά, φέτος, είχαμε ειδικό πάνελ για την Αμυνα και τις σύγχρονες τάσεις σε επίπεδο αρχηγών γενικών επιτελείων, με την παρουσία των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Σιγκαπούρης.
- Εξετάστηκαν μείζονα περιφερειακά ζητήματα και σημεία αναφοράς, όπως η Υποσαχάριος Αφρική, ο Ινδικός Ωκεανός, η Βενεζουέλα, ο εμφύλιος του Σουδάν και η ανθρωπιστική καταστροφή, η Αϊτή και οι εγκληματικές οργανώσεις, η Συρία στη μετά-Ασαντ εποχή, η χαοτική Υεμένη, ο ρόλος των μικρών κρατών στην παγκόσμια ασφάλεια, όπως της Σλοβενίας, του Λιχτενστάιν, της Κόστα Ρίκα ως και του προέδρου Ραμπούκα των εξωτικών νησιών Φίτζι στον Ειρηνικό, όπως η φορτισμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη Γεωργία και τον Νότιο Καύκασο. Ακόμη, υπήρξε ειδικό πάνελ για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (με την παρουσία του προέδρου της χώρας, μάλιστα), τις σπάνιες γαίες, την ασφάλεια της διατροφικής αλυσίδας κ.ά.
- Υπήρξαν ειδικές συζητήσεις για τις ρωσικές υβριδικές απειλές στη Βαλτική, στην Αρκτική και κυρίως για τις επιθέσεις στον θαλάσσιο και ενεργειακό τομέα, με την ενεργό συμμετοχή όλων των αρχηγών κρατών της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής. Επίσης, για πρώτη φορά υπήρξε πάνελ για τις μυστικές υπηρεσίες σε έναν προβληματικό και ανορθόδοξο κόσμο (με τους επικεφαλής της Εσθονίας, της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής και της Ε.Ε.).
- Αναλύθηκαν λεπτεπίλεπτα ζητήματα, όπως η ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών, με την παρουσίαση απόψεων από τον Νορβηγό πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, θέματα του Ινδοειρηνικού, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Νέας Ζηλανδίας.
- Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία πολλών και κορυφαίων γερουσιαστών και βουλευτών και από τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα. Πάνω από δέκα Αμερικανοί πολιτικοί (Σάχιν, Κουντς, Γουάιτχαουζ, Γκράχαμ κ.ά).
- Σε πάνελ για τα Δυτικά Βαλκάνια ομιλητές ήταν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μιτσκότσκι, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στους ενεργειακούς άξονες.
- Το θέμα της Συρίας μετά τον 13ετή εμφύλιο πόλεμο σχολίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.
- Για τα άθλια και αντιδημοκρατικά καθεστώτα του Πούτιν στη Ρωσία και του Λουκασένκο στη Λευκορωσία μίλησαν η χήρα του αείμνηστου Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι (συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του σε σωφρονιστικό κατάστημα της Αρκτικής), όπως και η εξόριστη επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσικανόφσκαγια. Επ’ αυτών, κυριάρχησαν οι παρεμβάσεις του απερχόμενου Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, του Ολλανδού γ.γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Εσθονής, Κάγια Κάλας κ.ά.
Συμπερασματικά, η Διάσκεψη του Μονάχου έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα αυτών που συμβαίνουν και θα συμβούν στον παγκόσμιο χάρτη.