Στην κατηγορία περί συγκάλυψης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτουν την αμφισβήτηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. διαθέτουν το δικαίωμα να κυβερνούν, ανακαλύπτοντας ότι μπορεί να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά δεν έχουν την εμπιστοσύνη της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.
Επιχειρούν δηλαδή, να στοιχειοθετήσουν το παλιό αντιπολιτευτικό επιχείρημα περί αναντιστοιχίας δυνάμεων της πλειοψηφίας στη Βουλή και στην κοινωνία, που χρησιμοποιείτο κάθε φορά που η αντιπολίτευση λόγω αδυναμίας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, προσέφευγε σε επιχειρήματα τέτοιου τύπου.
Στο αφήγημα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κεντρική θέση στις επόμενες πολιτικές μάχες εντός και εκτός Βουλής -με σκοπό και τη συσπείρωση των δυνάμεών τους- το αίτημα για πρόωρες εκλογές.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, που προσπαθεί να «πλασάρει» τον εαυτό του ως ήπιο πολιτικό, ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός απονομιμοποιημένος στην ελληνική κοινωνία, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, είπε σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη στην κοινωνία.
Στόχος
Η κλιμάκωση είναι η απάντηση των δύο κομμάτων στην επιθετική τακτική της κυβέρνησης και η αρχή της προσπάθειάς τους να αναλάβουν ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων στην υπόθεση των Τεμπών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ άφησε να διαρρεύσει ότι έχει λάβει οριστικά την απόφαση να φέρει προς κατάθεση στη Βουλή την πρότασή του για σύσταση Προανακριτικής για την υπόθεση των Τεμπών μεταξύ 24-27 Φεβρουαρίου, ενώ λίγο μετά, ο Σωκράτης Φάμελλος επέμεινε στην ανάγκη για κοινή κατάθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότασης Δυσπιστίας σε βάρος του πρωθυπουργού. «Προφανώς όταν ζητάμε να γίνει πρόταση Δυσπιστίας προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, εννοούμε ότι εφόσον χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα πέσει και θα έχουμε εκλογές. Υπάρχει Ελληνας σήμερα που πιστεύει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της κοινωνίας;» αναρωτήθηκε στο Action 24 o εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραμέρος, λέγοντας ακριβώς ό,τι είπε και η Μιλένα Αποστολάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Κοινή γραμμή
Πηγές και από τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι σκοπός τους είναι να συζητηθούν την ίδια εβδομάδα στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγκρότηση Προανακριτικής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο και το «μπάζωμα» στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη, με την πρόταση Δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, εάν το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει.
Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι στο τρίγωνο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς επικρατεί κλίμα φιλίας και συνεργασίας, αλλά ότι ενώπιον του κινδύνου να χάσουν οριστικά την πρωτοβουλία των κινήσεων στην υπόθεση των Τεμπών, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά συντονίζουν τις κινήσεις τους, δίνοντας, στην πραγματικότητα, έναν αγώνα πολιτικής επιβίωσης.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δημοσιεύει βίντεο του αρχηγού του, να κάνει δηλώσεις περί μη νομιμοποιημένης κυβέρνησης, ανεβάζει τους τόνους περί συγκάλυψης και αφήνει να διαρρεύσει ο χρόνος της κατάθεσης της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής, ακριβώς στη φάση που ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να χάνει τον έλεγχο και ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας είναι προ των πυλών.
Οπως επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελλος κλιμακώνει και κάνει λόγο για «απονομιμοποιημένο πρωθυπουργό», την ώρα που δέχεται έντονη κριτική για τις επιλογές και τις κινήσεις του από την πλευρά Πολάκη και την ημέρα που η Ράνια Θρασκιά αποφάσισε να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ.
Καβγάς για τη μεταγραφή της Θρασκιά
«Η κ. Θρασκιά εξελέγη με τις ψήφους των πολιτών που ψήφισαν τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αγωνίζονται για τα ιδανικά της Αριστεράς και θέλουν πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση. Αρχικά, με την αναιτιολόγητη ανεξαρτητοποίησή της, συνέβαλε στην αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας στερώντας από το κόμμα που ψήφισε ο λαός, τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα προσχωρεί χωρίς κανένα ιδεολογικό πλαίσιο ή υπόβαθρο σε άλλο κόμμα εξυπηρετώντας ακούσια και τις εσωτερικές του διευθετήσεις. Εξόχως προβληματική συμπεριφορά και παράδειγμα προς αποφυγήν και για την ίδια και για τον πολιτικό υποδοχέα της, που έτσι νομιμοποιεί την για πρώτη φορά απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπολιτευτικά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη της κ. Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ, ελπίζοντας ότι δε θα χάσει άλλο βουλευτή τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, εγκάλεσε τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Τσουκαλάς και ο Θ. Γλαβίνας επειδή εμφατικά επαναλάμβαναν μέχρι πρότινος ότι οι μεταγραφές εκλεγμένων βουλευτών από άλλα κόμματα, δεν είναι αποδεκτές, δεν είναι στην κουλτούρα τους και δεν επρόκειτο να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ. «Φαίνεται ότι η κουλτούρα τους αποδεικνύεται τελικά το ίδιο εύπλαστη με την πολιτική ηθική τους», κατέληξε ο κ. Ρωμανός.