Η μεταγραφή του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον, πριν από λίγες εβδομάδες, αποτελεί το πλέον πρόσφατο και πιο προσοδοφόρο για την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ παράδειγμα αυτού του εντυπωσιακού φαινομένου παραγωγής από τον «Δικέφαλο του Βορρά» μέσω της ακαδημίας των εξαιρετικών ποδοσφαιριστών, που εν συνεχεία παραχωρούνται έναντι μεγάλων ποσών, απόρροια τόσο της αξίας των «παιδιών» του, πριν εκείνα ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για άλλες, ξένες Πολιτείες, όσο και του brand name που έχει «χτίσει» όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ.
«Χρυσά» deals
Η συμφωνία της μετακίνησης του 19χρονου φορ στους «γλάρους» της Ανατολικής Αγγλίας από τη Νυρεμβέργη, μέσω ενεργοποίησης του buy in που διατηρούσε η τελευταία στην οποία είχε παραχωρηθεί ο νεαρός στράικερ με τη μορφή του δανεισμού από τον ΠΑΟΚ, ξεπερνά τα 26.000.000 ευρώ, με τους Θεσσαλονικείς να βάζουν στο ταμείο τους περίπου 22,5 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα η οποία υπήρχε, σε ορισμένα bonus, στα τροφεία του, αλλά και στο ποσοστό μεταπώλησης που διατηρούσε η μακεδονική ΠΑΕ και παραχώρησε εν τέλει ολοσχερώς στην Μπράιτον, η οποία πλέον κατέχει το 100% των δικαιωμάτων του.
Το προαναφερθέν ποσό τοποθετεί τη μεταγραφή του Τζίμα στη λίστα με τις πλέον ακριβές Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Είναι η πιο δαπανηρή Ελληνόπουλου από ΠΑΕ της πατρίδας μας στο εξωτερικό, ξεπερνώντας εκείνη του Παναγιώτη Ρέτσου από τον Ολυμπιακό στη Λεβερκούζεν πριν από λίγα χρόνια έναντι 17,5 εκατ. ευρώ και 2η στη λίστα Ελλήνων ποδοσφαιριστών γενικά, με το ρεκόρ να κρατάει ο Κώστας Μανωλάς, που κόστισε στη Ρόμα 34 εκατ. ευρώ προερχόμενος από τη Νάπολι το καλοκαίρι του 2019.
Κι όλα αυτά με τον «μικρό φονιά», που είχε μόλις πέντε, κυρίως, ολιγόλεπτες παρουσίες με την ομάδα της Θεσσαλονίκης τη σεζόν 2022-2023 (τρεις στο Κύπελλο, δύο στη Super League) και περισσότερες την περυσινή (15 στο πρωτάθλημα με τρία γκολ και μία ασίστ, τρεις στο Κύπελλο και ένα τέρμα, καθώς και δύο στο Conference League). Πριν ξενιτευτεί στη Γερμανία, όπου στη Β’ κατηγορία μετράει αισίως δέκα γκολ και δύο ασίστ σε 18 ματς με τη Νυρεμβέργη και συμβάλλει καταλυτικά στην εκτόξευση της αγοραστικής του αξίας και παράλληλα των εσόδων που αποκομίζουν οι Θεσσαλονικείς από τις πωλήσεις «προϊόντων» των ακαδημιών του. Οι τελευταίες από την εποχή που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε την ΠΑΕ αναβαθμίστηκαν δραστικά.
Επενδύσεις
Ο σύλλογος άρχισε σταδιακά να επενδύει στα «φυτώριά» του, όπου ενώ τα πρώτα χρόνια εδαπανάτο περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, οι σχετικές «επενδύσεις» αυξήθηκαν αισθητά με την πάροδο των ετών. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ εμπιστεύτηκε τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, ο οποίος από την εποχή του Θοδωρή Ζαγοράκη είναι ο γενικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών, κι εκείνος τον έβγαλε ασπροπρόσωπο. Πλέον και σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Β’ Ομάδας του ΠΑΟΚ που παίρνει μέρος στη Super League 2 οι δαπάνες ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, μία επιπλέον απόδειξη της αξιολόγησης απέναντι στο συγκεκριμένο πεδίο-σκοπό.
Από το 2012 και μετά, οι Θεσσαλονικείς υπολογίζεται πως έχουν ήδη επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια στα τμήματα υποδομής τους και λίαν συντόμως όχι μόνο ξεκίνησε η απόσβεση αλλά ακολούθησαν μεγάλα κέρδη όχι μόνο οικονομικά αλλά και αγωνιστικά, αφού «παράγονται» πολύ αξιόλογοι ή εξαιρετικοί νέοι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι στελεχώνουν το ρόστερ της πρώτης ομάδας. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως στο ταμείο του ΠΑΟΚ έχουν κατά προσέγγιση εισρεύσει περισσότερα από 56 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 10 πωλήσεις και έναν δανεισμό «αποφοίτων» των ακαδημιών του.
Ο πρώτος
Η αρχή έγινε με τον Σταφυλίδη το 2013, που παραχωρήθηκε στη Λεβερκούζεν, ενώ από το 2019 αποτελούν πλέον… συνήθεια σε τακτική βάση ανάλογες συμφωνίες που αφορούν αποφοίτους των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών.
Το ίδιο έτος παραχωρήθηκαν οι Κουλούρης (Τουλούζ), Κίτσιου (Ανκαραγκιουτσού), Τζοβάρας (Σλόβαν Μπρατισλάβας) και το επόμενο οι Πέλκας (Φενερμπαχτσέ) και Μπότης (Ιντερ).
Πρόσωπο-κλειδί στις απόλυτα επιτυχημένες συμφωνίες της τελευταίας 4ετίας (Γιαννούλης, Τζόλης, Τζίμας) είναι ο Ολαφ Ρέμπε. Ο Γερμανός πρώην αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έφερε το καλοκαίρι του 2021 στο ταμείο της σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις στα «καναρίνια» των δύο πρώτων, ενώ ως αθλητικός διευθυντής της Νυρεμβέργης πρωταγωνίστησε και σ’ εκείνη του Τζίμα στην Μπράιτον. Είχε συμμετοχή, επίσης, στη μετακίνηση του Κούτσια στους Σικάγο Φάιρ πριν από δύο χρόνια. Για να έρθει η φετινή εισπρακτική… απογείωση για την ΠΑΕ, που έβαλε στο ταμείο της άλλα περίπου 12 εκατ. ευρώ για να δώσει τον Κωνσταντίνο Κουλιεράκη στη Βόλφσμπουργκ πριν τα έσοδα φθάσουν στο… ταβάνι με τη μεταγραφή του Τζίμα στην Μπράιτον.
O Κωνσταντέλιας
Από το προηγούμενο καλοκαίρι ένα ακόμα «αστέρι» από τις ακαδημίες, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, έχει μπει στα ραντάρ ομάδων του εξωτερικού. Ο πρόεδρος της ομάδας, όμως, Ιβάν Σαββίδης, είπε «όχι» στον «χορό εκατομμυρίων» που είχε στηθεί. Πιο συγκεκριμένα, αρνήθηκε τα 16 και 20 εκατομμύρια που πρόσφεραν Σάλτσμπουργκ και Μπενφίκα αντίστοιχα για τον «Ντέλια», ο οποίος παρέμεινε στο έμψυχο δυναμικό του πρωταθλητή Ελλάδας.
Κρούσεις από την Ιταλία έχει δεχτεί ο ΠΑΟΚ και για τον 17χρονο επιθετικό Ανέστη Μύθου, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» διατηρεί ποσοστό από τα δικαιώματα του μεσοεπιθετικού Γρηγόρη Πολιτάκη, ο οποίος παραχωρήθηκε στην Τορίνο. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς πολλά είναι τα υποσχόμενα ταλέντα στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ.
Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, Ο ΛΗΜΝΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
Ηρθαν με μεταγραφή και έφυγαν με πολλά εκατομμύρια ευρώ
Ο ΠΑΟΚ γνωρίζει καλά όχι μόνο να αναδεικνύει παίκτες που αποτελούν «αποφοίτους» των ακαδημιών του αλλά και άλλους οι οποίοι έφτασαν σε αρκετά νεαρή ηλικία μέσω σκάουτινγκ και επί της ουσίας ανδρώθηκαν ποδοσφαιρικά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η ΠΑΕ επένδυσε χρήματα για την αγορά τους και δεν το μετάνιωσε, αφού εκείνοι βελτιώθηκαν, βοήθησαν και βοηθήθηκαν από τον «Δικέφαλο του Βορρά» και έκαναν εν συνεχεία το «άλμα» για το εξωτερικό, σε μία επικερδή για αμφότερες τις πλευρές σχέση.
Το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Γιαννούλη, που στα 18 του μεταπήδησε στη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης προερχόμενος από τον Βατανιακό και το 2021 παραχωρήθηκε στη Νόριτς έναντι 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, αφού προηγουμένως μία σεζόν πριν τα «καναρίνια» της Αγγλίας τον είχαν ως δανεικό καταβάλλοντας ως «ενοίκιο» επιπλέον 1.000.000 στη μακεδονική ΠΑΕ.
Εναν χρόνο πριν, ο συνώνυμός του, επίσης μετέπειτα διεθνής, Δημήτρης Λημνιός που -σε ηλικία 19 ετών- μετακινήθηκε το 2017 από τον Ατρόμητο στον «Δικέφαλο του Βορρά», υπέγραψε στην Κολωνία, η οποία για… χάρη του κατέβαλε 3.300.000 ευρώ στη μακεδονική ΠΑΕ, που επίσης είχε αξιόλογα έσοδα τα προηγούμενα χρόνια και από τις παραχωρήσεις άλλων νεαρών, όπως οι Χατζηισαΐας, Λάμπρου, Μιχάι, Μιχόγεβιτς, οι οποίοι ήρθαν στον ΠΑΟΚ με μεταγραφή ή μη.