Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών, τους ζήτησε να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος, ώστε να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ο χαμηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης.
Συνεχής μάχη
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζουμε με σχέδιο και με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη για την περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης. Εχουμε πετύχει να έχουμε τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων από όλες τις χώρες της ευρωζώνης».
Οπως πρόσθεσε ο ίδιος: «…Επειδή μας ενδιαφέρει αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει να έχει αποτελέσματα, απευθυνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις της αγοράς και πιέζουμε με όλους τους τρόπους οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς να μην περάσουν όσο γίνεται στην ελληνική αγορά. Να απορροφηθούν από όλο το χώρο των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών με μείωση του μεσοσταθμικού τους κέρδους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες να εισπράττουν καλύτερες δυνατότητες και υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα. Ταυτόχρονα, πιέζουμε και αναμένουμε με ελέγχους, οι οποίοι θα ενταθούν, περισσότερες πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές και όχι παραπλανητικές».
Μεταβολές
Σημειώνεται πως η παραπάνω συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγα μόλις 24ωρα μετά τη δημοσίευση από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (14/2) του τελευταίου της δελτίου για την πορεία του πληθωρισμού, που διαμορφώθηκε στο 2,7% τον περασμένο Ιανουάριο. Στο πλαίσιο αυτού, η σταθερότητα στις τιμές των τροφίμων και η πτώση στην τιμή του ελαιόλαδου ήταν δύο από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ., μέσα σε ένα έτος, οι τιμές μειώθηκαν -μεταξύ άλλων- σε αγαθά όπως είναι το ψωμί και τα δημητριακά (0,4%), τα αλλαντικά (2,3%), τα γαλακτοκομικά και τα αβγά (1,9%), το ελαιόλαδο (10,5%), τα νωπά φρούτα (2,7%), τα νωπά λαχανικά (1,3%) κ.ά. Στον αντίποδα, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως είναι το μοσχάρι (5,7%), το χοιρινό (2%), τα νωπά ψάρια (7,1%), τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί (4,8%), τα κατεψυγμένα λαχανικά (4,6%), η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά (3,9%), ο καφές, το κακάο και το τσάι (2,2%), το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί φρούτων (7,6%) και τα αλκοολούχα ποτά – μη σερβιριζόμενα (1,2%) κ.λπ.
Τέλος, μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου, στα είδη διατροφής σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (1,8%), μοσχάρι (1,5%), πουλερικά (2,1%), αλλαντικά (2,6%), νωπά ψάρια (6%), άλλα βρώσιμα έλαια (9,8%), λαχανικά – γενικά (2,1%), σοκολάτες και προϊόντα σοκολάτας (5,9%), σάλτσες και καρυκεύματα (6,9%), καθώς και σε χυμούς φρούτων (6,1%). Ωστόσο, συνεχίστηκε η μείωση της τιμής στο ελαιόλαδο (3,8%).