Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, οι διαπραγματεύσεις «πήγαν καλά» και συμφωνήθηκε ότι οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν τις συζητήσεις για το ουκρανικό ζήτημα. Στις συνομιλίες συμμετείχαν, από αμερικανικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μάικ Γουόλτς, και ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ. Από ρωσικής πλευράς, συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο βετεράνος διπλωμάτης και σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.
Ένα από τα βασικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν οι όροι για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Τραμπ. Αν και το ζήτημα συζητήθηκε, ο Ουσάκοφ ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια συνάντηση είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για μια συνάντηση.
Παράλληλα, οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «σοβαρές» και κάλυψαν ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τις δύο πλευρές.
«Θετικές οι συνομιλίες»
Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων στο Ριάντ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, Κιρίλ Δημήτριεφ.
Ο Δημήτριεφ, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο RIA ότι οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες για πιθανές συμφωνίες ή επόμενα βήματα. Μιλώντας στο Reuters για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, ο Δημήτριεφ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «άρχισαν να ακούν η μία την άλλη», γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα προς τον διάλογο.
Ρούμπιο: Οι 4 αρχές για το ουκρανικό που συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία – Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να συμφωνήσουν σε λύση
Ο Μάικ Γουόλτς σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ τόνισε από πλευράς του ότι “ο ατελείωτος πόλεμος στην Ευρώπη μεταβλήθηκε σε κρέας για τα κανόνια”.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσουν στη λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Κανείς δεν περιθωριοποιείται, διαβεβαίωσε, στον απόηχο της έκτακτης συνάντησης των Ευρωπαίων στο Παρίσι.
Για να τελειώσει η σύγκρουση στη Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, πρέπει να είναι αποδεκτή σε όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης, και της Ρωσίας. Στόχος μας είναι μια δίκαιη, ανθεκτική, βιώσιμη λύση για το πέρας του πολέμου της Ουκρανίας.
Η ΕΕ, θα πρέπει να εμπλακεί, ‘’κάποια στιγμή’’ ανέφερε ο Μαρκ Ρούμπιο. Θα διορίσουμε ομάδες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών μας σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, ανακοίνωσε. Υπάρχει ακόμα δουλειά, η σημερινή συνάντηση είναι το πρώτο βήμα ενός μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού παρατήρησε ο Ρούμπιο.Συμφωνήσαμε σε 4 αρχές με τους Ρώσους στις συνομιλίες του Ριάντ ανέφερε.
Αναλυτικά οι τέσσερις αρχές που συμφωνήθηκαν σύμφωνα με τον Μάρκο Ρούμπιο:
Η αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αποστολών Ρωσίας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Ο διορισμός ομάδας υψηλού επιπέδου από τις ΗΠΑ για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις και να εργαστεί μέχρι το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τρόπο που να είναι διαρκής και αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Η εξέταση και η συζήτηση τόσο της γεωπολιτικής όσο και την οικονομικής συνεργασία που θα μπορούσε να προκύψει από τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Οι πέντε από εμάς που ήμασταν εδώ σήμερα…(σ.σ Ρούμπιο, Λαβρόφ, Γουόλτς, Γουίτκοφ, Ουσάκοφ) θα παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαδικασία για να βεβαιωθούμε ότι προχωρά με παραγωγικό τρόπο».
Ο Μάικ Γουόλτς σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ τόνισε από πλευράς του ότι “ο ατελείωτος πόλεμος στην Ευρώπη μεταβλήθηκε σε κρέας για τα κανόνια”, και είναι απαράδεκτος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, σημείωσε ο Γουόλτς, χαίρονται για το γεγονός ότι η Ευρώπη μιλάει για ενισχυμένη συνεισφορά στην ουκρανική ασφάλεια. Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν μετά από τις συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία ότι αναμένουν οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία να καλύπτουν το εδαφικό και εγγυήσεις ασφάλειας.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, διευκρίνισαν ότι οι αντιπροσωπείες δεν όρισαν ημερομηνία για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Λαβρόφ: Συμφωνήσαμε σε διαδικασία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης της Ουκρανίας
Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, ακούσαμε ο ένας τον άλλον τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Ριάντ. Συμφωνήσαμε να απομακρύνουμε τα εμπόδια από τις διπλωματικές μας αποστολές, και να διορίσουμε απεσταλμένους το συντομότερο δυνατόν τόνισε, ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Συμφωνήσαμε να συγκροτήσουμε διαδικασία για τη διευθέτηση της σύγκρουσης της Ουκρανίας. Συμφωνήσαμε επίσης να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την πλήρη αποκατάσταση της συνεργασίας μας. Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για να απομακρύνουμε τα εμπόδια και από την οικονομική συνεργασία σχολίασε δε, δήλωση που ερμηνεύθηκε ότι αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις στη Μόσχα σημείωσε. Επιδείξαμε διμερή δέσμευση για να βρούμε λύσεις.
Η ρωσική θέση για το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία
Η Μόσχα συνεχίζει να απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αποκηρύξει την υπόσχεση του 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, μια απλή άρνηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι πλέον αρκετή».
Η Ρωσία επιμένει ότι το Κίεβο πρέπει να επιστρέψει στο καθεστώς ουδετερότητας που είχε δηλώσει στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του το 1990, αποφεύγοντας τη συμμετοχή σε στρατιωτικές συμμαχίες.
«Αυτό θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι ούτε η ένταξη στο ΝΑΤΟ ούτε η δυτική στρατιωτική παρέμβαση μπορούν να προσφέρουν στο Κίεβο πραγματική ασφάλεια.
Το ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, απορρίπτει τη ρωσική θέση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αμυντική συμμαχία που βοηθά την Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.
Η Ευρώπη προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν χθες Δευτέρα στο Παρίσι για μια έκτακτη σύνοδο, καλώντας σε μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνα αλλά παραμένοντας, ταυτόχρονα, διχασμένοι σε ό,τι αφορά την προοπτική ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Συμφώνησαν μάλιστα ότι θα ήταν επικίνδυνο να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία χωρίς μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισαν ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας στην εμπόλεμη χώρα «ανάλογα με το επίπεδο της υποστήριξης των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος –πριν από τη συνάντηση– δήλωσε πρόθυμος να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια στήριξη από τις ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να μεταβούν στο πεδίο ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Ειδήσεις Σήμερα
- Απεργία 19 Φεβρουαρίου: Αυτοί κατεβάζουν ρολά την Τετάρτη – Ποιοι θα απεργήσουν στις 28 του μήνα
- Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχεται η κακοκαιρία Coral με χιόνια και πτώση της θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς
- Ο χάρτης με τα 526.154 ακίνητα [πίνακες]
- Κύκλωμα μαστροπείας: Η «Μαρίνα» και ο «τραπεζίτης» της Greek Mafia
- Αναδρομικά σε συντάξεις: Στο τραπέζι επιστροφές έως 8.556 ευρώ από τις κρατήσεις ΕΑΣ [πίνακες]