Ο Ντέιβ, ο Μπούσρα, η Κλόε, ο Νέιθαν, η Ματίλντα και η Τζες έχουν διαμορφώσει αμφιλεγόμενες απόψεις για τη μετανάστευση, την προσφυγιά και τους ξένους. Στο ριάλιτι αυτό κλήθηκαν να βιώσουν ό,τι και οι άνθρωποι που ξεριζώνονται από τον τόπο τους. Ταξίδεψαν σε Σομαλία, Συρία, Λίβανο, Κένυα και επέστρεψαν στη Βρετανία μέσω μεταναστευτικών δρόμων σε Ιταλία, Γαλλία, διαπλέοντας στο τέλος το Κανάλι της Μάγχης.
«Είναι σαν τους αρουραίους. Αν τους αφήσεις φαγητό, επιστρέφουν», έλεγε ο Ντέιβ αναφερόμενος στους πρόσφυγες, δίνοντας έτσι το στίγμα των απόψεών του. Οι «παίκτες» του ριάλιτι βίωσαν τους κινδύνους από τους οποίους προσπαθούν να ξεφύγουν οι περιπλανώμενοι πρόσφυγες, χρησιμοποιώντας τις πραγματικές διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.
Η τηλεοπτική εκπομπή περιλαμβάνει επεισόδιο για τον «τρόμο των διελεύσεων με μικρές βάρκες», μια προσφιλή τακτική των λαθρεμπόρων, που στοιβάζουν σε μικρά πλεούμενα δεκάδες ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες βίωσαν ως έναν βαθμό τις εμπειρίες των προσφύγων, χωρίς όμως να διακινδυνεύονται οι ζωές τους, αφού προστατεύονται διαρκώς, ουδείς μένει πεινασμένος και όλοι ξέρουν ότι θα επιστρέψουν τα σπίτια τους.
Στόχος του τηλεοπτικού προγράμματος είναι να διαπιστωθεί αν οι συμμετέχοντες θα αλλάξουν γνώμη και μάλιστα φαίνεται πως οι απόψεις τους έπειτα από αυτήν την εμπειρία δεν είναι οι ίδιες. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα έμπαινα κι εγώ στη βάρκα. Δεν υπάρχει ζωή για τους ανθρώπους που ζουν εκεί», αναφέρει η Τζες, η οποία έχει συμμετάσχει σε αντιμεταναστευτικές εκστρατείες στη Βρετανία.
«Είναι αδιανόητο τι περνούν οι οικογένειες, τι τρώνε. Τους βοηθήσαμε να μαγειρέψουν και έκοβαν το κρέας με τα δάχτυλα των ποδιών τους», δηλώνει στο BBC. Ο 33χρονος Νέιθαν, από την άλλη, υποστηρίζει ότι δεν άλλαξαν καθολικά οι απόψεις του για τη μετανάστευση, ωστόσο συνειδητοποίησε πως έχει ένα «χρυσό εισιτήριο» για τη ζωή.