Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε «ο Ερντογάν απειλεί! Αλλά δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν, όσο ότι ”βρίσκει και τα κάνει”» και πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο ο Τούρκος πρόεδρος που κάνει κάτι τέτοιο.
«Και ο Ράμα, αρχίζει να προκαλεί από την πλευρά του… Με ανησυχεί δηλαδή – κυρίως και πρωτίστως – ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα ”ανήσυχων” γειτόνων. Αυτά δεν θα υπήρχαν, αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Και δεν υπήρχαν όσο η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς…», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς, αναφέροντας ακόμη ότι πριν από τον Ιανουάριο του 2015 δεν υπήρχαν τέτοιες προκλήσεις. Ως παράδειγμα έφερε την κατάσταση με τις ροές των μεταναστών και προσφύγων.
«Εμείς λοιπόν, ελέγχαμε τα σύνορά μας, κρατάγαμε απ’ έξω τους λαθρομετανάστες, κι όσους έρχονταν εδώ τους επαναπατρίζαμε. Κι έτσι δεν μπορούσε να μας απειλήσει κανείς τότε, ότι θα στείλει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα. Τώρα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα της χώρας, κατέστησε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα οι εταίροι μας και σήμερα μας απειλεί ο κ. Ερντογάν κατά βούλησιν. Γι’ αυτό σας λέω, βρίσκει και τα κάνει», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη ρητορική των Τιράνων, σχολίασε ακόμη: «Αποδυναμώθηκε η διεθνής θέση της χώρας, και αποθρασύνονται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν. Ακόμα και η Αλβανία! Που εμφανίζεται με τις πιο… κωμικές εκδοχές απειλών και προκλήσεων».
Για το Κυπριακό, ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και όχι «να δημιουργήσουμε μόνοι μας χειρότερο πρόβλημα από αυτό που πάμε να λύσουμε», ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να «νομιμοποιήσουμε μόνοι μας τα ”τετελεσμένα” της κατοχής» και να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην ελεύθερη Κύπρο.
Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε και τον Νίκο Κοτζιά, για την κριτική που δέχθηκε για τους χειρισμούς του. «Ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Οχι γιατί τους το… χάλασε τάχα ο κ. Κοτζιάς!», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη υπεύθυνη για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία.
«Πρόσθετη λιτότητα για αυτά που εμείς είχαμε ήδη πετύχει»
Σε ερώτηση για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι το τίμημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο νόμιζε η κυβέρνηση και «πολύ βαρύτερο απ’ όσο παραμύθιαζε τον κόσμο ο κ. Τσίπρας. Για να το πω απλά: Για να επιτύχει η Ελλάδα αυτά που είχαμε ήδη επιτύχει εμείς, στα τέλη του 2014, η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη λιτότητα».
Η κυβέρνηση, τόνισε, επιβάλλει πρόσθετη λιτότητα, για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα χρέους «που εμείς είχαμε εξασφαλίσει». «Βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και την ξανάβαλαν σε κρίση και σε χειρότερο κι αχρείαστο μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. «Πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που είχαμε αρχίσει. Και τώρα τους υποχρεώνουν να τις ξαναρχίσουν! Με πολύ πιο σκληρά μέτρα», είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς
Αγώνα δρόμου για τα αντιπλημμυρικά έργα - Το σχέδιο Χαρδαλιά για την προστασία της Αττικής
Σε ό,τι αφορά το χρέος, τόνισε: «Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, οριστική διευθέτηση χρέους, τα μακροχρόνια μέτρα, όπως τα λένε, θα γίνει μετά το 2018. Ως τότε θα περιοριστούν σε κάποια μέτρα ανακούφισης, πολύ λιγότερα απ’ όσα είχαμε ήδη κερδίσει ή μας είχαν υποσχεθεί. Αλλά αυτή τη φορά, προσέξτε: θα είναι με αφάνταστα σκληρότερα μέτρα ως αντάλλαγμα».
Ο κ. Σαμαράς ακόμη σχολίασε ότι με την διακυβέρνηση Τσίπρα, «το 3ο Μνημόνιο έγινε πραγματικότητα, το 4ο έρχεται και… έχει ο Θεός», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διώχνει τους επενδυτές «όπως μόλις έκαναν με τη ΔΕΣΦΑ, όπως προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν στις «Σκουριές», κι όπως έκαναν με τη «μικρή ΔΕΗ», με τα ΕΛΤΑ κλπ. Για να μη μιλήσω για όσα τράβηξε η COSCO, τα περιφερειακά αεροδρόμια, ή για όσα υφίσταται ακόμα η μεγαλύτερη επένδυση στη Νότια Ευρώπη, που είχαμε ετοιμάσει, η επένδυση του Ελληνικού».
«Τους δικούς του φοβερίζει με τις εκλογές»
Σε ερώτηση για το θέμα των πρόωρων εκλογών, το οποίο άνοιξε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς σχολίασε:
«Δεν νομίζω ότι φοβερίζει κανένα εκτός Ελλάδος. Μάλλον τους δικούς του φοβερίζει έμμεσα, ώστε να πειστούν ξανά και να ψηφίσουν ξανά τα πολύ χειρότερα απ’ όσα ξόρκιζαν παλιά. Ομως οι εκλογές δεν γίνονται πάντα από σχέδιο ή από επιλογή. Μπορεί να συμβούν και από ατύχημα ή από ανάγκη».
Ακόμη δήλωσε ότι ορθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη για τη χώρα. «Η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές! Οταν ένα κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις σταθερά και με διευρυνόμενο προβάδισμα 10 ως 15 μονάδων, πόσο πιο έτοιμο να είναι;», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις για αυτοδύναμο αποτέλεσμα της ΝΔ στις εκλογές. «Ομως, και αυτοδυναμία να κερδίσει η ΝΔ, νομίζω ότι θα κυβερνήσει με ευρύτερες συναινέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι – και πρέπει να είναι – ανοικτή σε συνεργασίες. Αλλά δεν θα είναι αιχμάλωτη κανενός», πρόσθεσε.
Για τον Βενιζέλο
Σε ερώτηση σχετικά με σενάρια ότι οργανώνει «κάτι νέο» με τον κ. Βενιζέλο, απάντησε:
«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο συνεργαστήκαμε στενά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τον τιμώ και τον εκτιμώ. Οπως εκτιμώ και άλλα στελέχη με τα οποία συνεργαστήκαμε από το δικό τους πολιτικό χώρο. Κι αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και η δημοκρατία: Όταν δηλαδή καλείσαι να κυβερνήσεις μαζί με άλλους, να βάζεις το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα κι όχι να προχωράς με κομματικές παρωπίδες.
Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω τώρα, παρά μόνο για τον εαυτό μου και τη δική μας παράταξη. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε, έστω και άθελά μας, σε άλλους πολιτικούς χώρους.
Το μόνο, λοιπόν, για το οποίο «ετοιμαζόμαστε όλοι» εμείς στη ΝΔ, είναι να κερδίσει το κόμμα μας τις επόμενες εκλογές, το ταχύτερο, και να επιτύχει η νέα διακυβέρνηση. Τίποτε άλλο».
«Ξεπερασμένη επαναστατική γυμναστική το ταξίδι στην Κούβα»
Σε ό,τι αφορά το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Κούβα, ο κ. Σαμαράς σχολίασε ότι είναι άλλο πράγμα να έχει η Ελλάδα καλές σχέσεις με χώρες διαφορετικού κοινωνικού καθεστώτος και εντελώς διαφορετικό «να κάνει ο Ελληνας Πρωθυπουργός μνημόσυνα ξεπερασμένης ”επαναστατικής γυμναστικής”, μαζί με ηγέτες τύπου Μαδούρο, Μοράλες και Μουγκάμπε». Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν είναι τιμητικό για κανέναν να τιμά έναν ηγέτη που ήρθε στην εξουσία με επανάσταση, υποσχέθηκε δημοκρατία και μετά από εξήντα χρόνια σχεδόν, δεν αξιώθηκε να κάνει εκλογές.
Σχολίασε μάλιστα και τον επικήδειο του κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας ως προσβλητικό και ανιστόρητο τον παραλληλισμό της ελληνικής εθνεγερσίας του 1821 με την επανάσταση του Φιντέλ.