Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ εκτιμά ότι η κυβέρνηση αντί να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία έχει απορρυθμίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριστική λύση του χρέους, ο κ. Τσιάρας απαντά στο ΑΠΕ-ΜΕ ότι «οι δανειστές καλούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους που ανέλαβαν το Νοέμβριο του 2012, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση της ΝΔ», ωστόσο υπογραμμίζει ότι αν η χώρα δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης θα βρεθεί σε λίγα χρόνια με νέα θηλιά στο λαιμό.
Μιλώντας για τη ΝΔ, ο κ. Τσιάρας δηλώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει το όραμα μιας ισότιμης Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και υποστηρίζει ότι «η ΝΔ ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη θα επιδιώξει συνεργασίες τόσο με πρόσωπα όσο και με κόμματα που συμφωνούν με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».
Τέλος, σχετικά με τα εθνικά θέματα ο Κώστας Τσιάρας τονίζει ότι «στα ζητήματα εθνικής στρατηγικής η ΝΔ ζητά τη συναίνεση όλων και προσφέρει τη δική της συναίνεση όποτε και αν χρειαστεί».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τσιάρα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Ευτυχία Αδηλίνη:
Ερ. Κύριε Τσιάρα, εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει, τελικά, να κλείσει τη β’ αξιολόγηση τώρα ή βρισκόμαστε μπροστά σε καινούργια μέτρα;
Απ. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση προβάλλοντας δήθεν κόκκινες γραμμές, τόσο πιο κοντά φέρνει το πιστόλι στον κρόταφο της ελληνικής οικονομίας, βυθίζοντας την και πάλι στην άβυσσο της αβεβαιότητας.
Στο τέλος της ημέρας, ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί όχι μόνο να υλοποιήσει όλα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015, αλλά και ακόμα περισσότερα, προκειμένου να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης.
Ερ. Φοβάστε, μήπως μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας προτιμήσει την οδό των εκλογών ώστε να πετάξει στη ΝΔ, αν είναι πρώτο κόμμα, την «καυτή πατάτα» ενός 4ου μνημονίου;
Απ. Η πρόσφατη ιστορία του, διδάσκει ότι ο κ. Τσίπρας δεν διδάσκεται από την ιστορία. Και φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος συσσώρευσε στον τόπο, να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε εκλογές, όπως ακριβώς έπραξε ανερυθρίαστα το καλοκαίρι του 2015, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών του. Η ΝΔ, όχι μόνο δεν φοβάται τις εκλογές, αλλά τις επιζητά επιτακτικά. Ζητάμε εκλογές για να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα. Ζητάμε εκλογές για να μπει ένα φρένο στον οικονομικό και θεσμικό κατήφορο στον οποίο συμπαρασύρει τη χώρα ο προσωπικός κατήφορος του κ. Τσίπρα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Και μην έχετε αμφιβολίες. Η ΝΔ δεν φοβάται τα δύσκολα. Γιατί η ΝΔ είναι η παράταξη που ανέλαβε σε όλες τις δύσκολες στιγμές για τον τόπο να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Δεν φοβηθήκαμε το 2012 όταν η πατρίδα μας είχε φτάσει ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη. Δεν φοβόμαστε ούτε σήμερα, που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής και θεσμικής κατάρρευσης.
Ερ. Αν, ωστόσο, καταφέρει να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση εντός των προθεσμιών δεν θα είναι μία νίκη για την κυβέρνηση;
Απ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση των capital controls, η κυβέρνηση της οικονομικής κατάρρευσης, η κυβέρνηση της αποεπένδυσης, του κρατισμού και του πελατειακού κράτους, είναι μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να καταγράψει νίκες. Γιατί είναι μια κυβέρνηση ήττας. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αν η κυβέρνηση καταφέρει τελικά να κλείσει τη β΄ αξιολόγηση, δεν θα είναι νίκη της κυβέρνησης. Θα είναι μια μικρή νίκη του αυτονόητου, στον βαθμό που ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τα μέτρα τα οποία ο ίδιος υπέγραψε και συμφώνησε με την τρόικα στο τρίτο μνημόνιο.
Ερ. Ωστόσο, κύριε Τσιάρα την ώρα που η ΝΔ ζητά εκλογές οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι «τους τελευταίους μήνες εφαρμόστηκε ένας εντυπωσιακός κατάλογος μεταρρυθμίσεων από αυτές που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015». Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί και «ψήφο εμπιστοσύνης» των θεσμών στην ελληνική κυβέρνηση;
Απ. Ομολογώ ότι τέτοιες εκτιμήσεις δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου. Αντίθετα, μόλις πριν λίγες μέρες, οι Έλληνες άκουσαν εμβρόντητοι τον πλέον αρμόδιο αξιωματούχο, τον επίτροπο Μοσκοβισί, να κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ενός τέταρτου Μνημονίου. Αλλά για ποιες «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» μιλάμε όταν η α’ αξιολόγηση που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από έναν χρόνο, ολοκληρώθηκε μόλις πριν ένα μήνα;
Ας είμαστε ειλικρινείς: αυτή η κυβέρνηση αντί να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία, έχει απορρυθμίσει πλήρως τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Και ακολουθώντας τον δρόμο της υπερφορολόγησης και του πελατειακού κράτους, έχει παραλύσει τις παραγωγικές δομές της οικονομίας μας, έχει αυξήσει δραματικά τα λουκέτα στην αγορά, έχει εκτοξεύσει την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.
Αλλά ακόμα και αν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης των δανειστών, έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών του, που αδυνατούν να υποστηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και βεβαίως έχει απωλέσει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών, που προσβλέπουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας που διατάραξε η διακυβέρνηση Τσίπρα.
Ερ. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε στις 5 Δεκεμβρίου θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Ως εκ τούτου βρισκόμαστε μπροστά σε μία οριστική λύση του χρέους;
Απ. Οι δανειστές καλούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για ελάφρυνση του χρέους που ανέλαβαν πρώτη φορά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, μετά από την σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ θα στηρίξει την στρατηγική που χάραξε το 2012, τασσόμενη υπέρ των παραμετρικών αλλαγών που θα ελαφρύνουν σημαντικά τις δανειακές ανάγκες της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια. Αλλά ας μην αιθεροβατούμε. Αν η πατρίδα μας δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η Ελλάδα θα βρεθεί μέσα σε λίγα χρόνια, με μια νέα θηλιά χρέους στο λαιμό της. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία μας είναι ανάπτυξη.
Και η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την μείωση των φόρων και μέσα από πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την καταπιεσμένη επιχειρηματικότητα. Μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν νέες άμεσες ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες δουλειές, που έχει ανάγκη ο τόπος μας και η κοινωνία μας για να τονωθεί η ζήτηση και να επανενταχθεί η χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ερ. Κύριε Τσιάρα η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει; Μπορεί να δώσει όραμα και ελπίδα στους ψηφοφόρους;
Απ. Της Νέας Δημοκρατίας ηγείται ένας νέος πρόεδρος, ένας νέος άνθρωπος, ένας ρεαλιστής και μεταρρυθμιστής πολιτικός. Με την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ δεν θα υποσχεθεί ούτε μια λέξη περισσότερη από όσα μπορεί με βεβαιότητα να υλοποιήσει. Για να αποκαταστήσει τη σχέση των πολιτών με την πολιτική, για να συνδέσει τη γνώση με την παραγωγή, για να επαναφέρει την ομαλότητα στις παραγωγικές δομές που αποσάθρωσε η διακυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου και να βελτιώσει εν τέλει το επίπεδο ζωής των Ελλήνων.
Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη διαθέτει το όραμα μιας ισότιμης Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Το όραμα μιας παραγωγικής Ελλάδας που σέβεται τον μόχθο των Ελλήνων και αναδιανέμει με δικαιοσύνη τον παραγόμενο πλούτο. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει το όραμα που μπορεί να εμπνεύσει στους Έλληνες ένα νέο πατριωτισμό. Και ανοίγοντας τις πόρτες της στην Κοινωνία των Πολιτών, στους νέους επιστήμονες, στις προσωπικότητες κύρους που μπορούν να συμβάλουν για την έξοδό μας από την κρίση, διαθέτει και το στελεχιακό δυναμικό που μπορεί να μετουσιώσει το όραμα σε πράξη».
Ερ. Βλέπετε αυτοδύναμη τη ΝΔ όποτε διεξαχθούν οι εκλογές;
Απ. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχηματίζουν την πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει επιτέλους από το τέλμα της ύφεσης. Και στόχος μας παραμένει να μετασχηματίσουμε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία σε μια καθαρή και ευδιάκριτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία την επομένη των εκλογών, ώστε να αποτελέσουμε τον κορμό της συνεργασίας ευρύτερων πολιτικών και κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Προφανώς, δεν μπορώ να προβλέψω όλες τις παραμέτρους του εκλογικού νόμου που επιτρέπουν τον σχηματισμό αυτοδύναμων πλειοψηφιών, αλλά δεν σας κρύβω ότι οι τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι οι πολίτες αγκαλιάζουν με ευρύτατη εμπιστοσύνη τον πρόεδρό μας και το όραμά μας, με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Ερ. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να επιδιώξει προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες με κόμματα όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ;
Απ. Ήδη το υπονόησα, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία να σας το πω πιο ξεκάθαρα. Η ΝΔ ακόμα και αν είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει συνεργασίες τόσο με πρόσωπα όσο και με κόμματα που συμφωνούν με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας μας και διαθέτουν το ηθικό και πολιτικό απόθεμα να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Εναπόκειται πια στους ίδιους, είτε να γράψουν ιστορία ξεκαθαρίζοντας την προσήλωση τους σε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε να αφήσουν την ιστορία να τους ξεγράψει, όσο οι ίδιοι πελαγοδρομούν στα σύνδρομα που επέβαλε στην ατζέντα της Κεντροαριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερ. Πέραν αυτών θα πρέπει η ΝΔ να επιδιώξει τη συναίνεση στα εθνικά θέματα τα οποία βρίσκονται σε έξαρση;
Απ. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια υπεύθυνη παράταξη. Και ουδέποτε ενέπλεξε τα εθνικά ζητήματα σε μικροκομματικά πολιτικά παιχνίδια και επιδιώξεις. Στα ζητήματα εθνικής στρατηγικής ζητούμε τη συναίνεση όλων και προσφέρουμε τη δική μας συναίνεση όποτε και αν χρειάζεται. Αρκεί βεβαίως να μην παραβιάζονται οι εθνικές κόκκινες γραμμές, και να μην πληγώνεται η Εθνική Αξιοπρέπεια των Ελλήνων.
Ερ. Κύριε Τσιάρα, καθώς αυτό Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο λόγω του δημοψηφίσματος στην γειτονική Ιταλία, θα ήθελα να μου πείτε, η τυχόν ήττα του Ματέο Ρέντζι στο δημοψήφισμα προοιωνίζει την αρχή της εξόδου της γειτονικής Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ;
Απ. Τα αδιέξοδα που καλλιέργησε ο λαϊκισμός, τόσο στο ελληνικό όσο και το βρετανικό δημοψήφισμα, έκανε τους ευρωπαϊκούς λαούς περισσότερο ώριμους. Και βεβαίως οι ευρωπαίοι πολίτες έγιναν περισσότερο καχύποπτοι απέναντι σε αδίστακτες πολιτικές ηγεσίες που είναι διατεθειμένοι να παίξουν στα ζάρια ακόμα και τη μοίρα των χωρών τους. Θέλω να πιστεύω ότι οι Ιταλοί γείτονες μας διδάχθηκαν από την ελληνική εμπειρία και δεν θα επιτρέψουν παρεκκλίσεις από την ευρωπαϊκή πορεία της Ιταλίας, που ενδεχομένως να προκαλέσουν αναταράξεις τόσο στην ιταλική όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Από κει και πέρα βεβαίως, η ετυμηγορία του ιταλικού λαού είναι απολύτως σεβαστή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ