«Μα πού απέτυχε; Εσείς λέγατε πόσο καλή ήταν» είναι η ερώτηση που έθεσα για την κ. Αχτσιόγλου, σε δύο ανθρώπους από αυτούς που βρίσκονται κοντά στον κ. Τσίπρα. «Εκπρόσωπος Τύπου ήταν. Είδες εσύ να κάνει μία συνέντευξη Τύπου; Θεματική ή εφ’ όλης της ύλης; Είδες να προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα με κάποια πρωτοβουλία;».
Προσπάθησα να θυμηθώ, δεν τα κατάφερα και επανήλθα: «Αυτό είναι το κριτήριο; Στην τηλεόραση που έβλεπε ο περισσότερος κόσμος, μια χαρά ήταν», αντέτεινα: «Μα τι λες;» μου ανταπαντούν και προσπαθούν να μου θυμίσουν μία συζήτηση όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας «την κόλλησε στον τοίχο» για το θέμα του επταημέρου.
«Ασε τη συνέντευξη στο RISE TV. Εκεί μάς κατέστρεψε», μου λέει ο έτερος της παρέας και κάπου εκεί αρχίζω να καταλαβαίνω ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Μα ο ένας από αυτούς, λίγες ώρες μετά από εκείνη τη συνέντευξη της κ. Αχτσιόγλου στο RISE TV, εκεί που είχε κάνει θόρυβο επειδή είχε αποκαλύψει τη σχέση της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, με πήρε τηλέφωνο για να μου πει να τη δω και να μου εξηγήσει πόσο φοβερή ήταν, πόσο γκελ θα έκανε στη νεολαία που στόχευε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Κατ’ αρχάς τσέκαρα ότι δεν ήταν δική της απόφαση, δηλαδή δεν παραιτήθηκε από τη θέση της εκπροσώπου, μία θέση προνομιακή στην αξιωματική αντιπολίτευση, ιδίως για όσους στοχεύουν σε πολιτική καριέρα. Η απομάκρυνσή της ήταν απόφαση του κ. Τσίπρα και η πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα έντονου παρασκηνίου που προηγήθηκε και το οποίο έχει τη βάση του σε εισηγήσεις κάποιων εκ των νέων στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα, στην εσωκομματική διαμάχη «προεδρικών»-« 53+» και στη… λυκοφιλία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Δεν είναι λίγοι, ένας από αυτούς συζητείται ότι είναι και ο αντικαταστάτης της, Αλέξης Χαρίτσης, εκείνοι που προεκλογικά φρόντιζαν να υπονομεύουν την κ. Αχτσιόγλου και να πηγαίνουν στον πρώην πρωθυπουργό για να του επισημάνουν ότι «δεν τραβάει», «δεν είναι δυναμική», «δείχνει συναινετική» και άλλα τέτοια.
Η κίνηση του κ. Τσίπρα να την ορίσει εκπρόσωπο Τύπου ήταν μία κίνηση που έγινε σε μια περίεργη συγκυρία για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ήταν στα δημοσκοπικά τάρταρα, είχαν μάλιστα αρχίσει και οι πρώτες παρασκηνιακές συζητήσεις περί αμφισβήτησής του, εάν η διαφορά στις εθνικές εκλογές ήταν διπλάσια υπέρ της Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερνε να πιάσει το 30%. Ηταν τότε που ρωτούσαν τον πρώην πρωθυπουργό στις προεκλογικές συζητήσεις αν προτίθεται να παραιτηθεί και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αν προτίθεται να θέσει θέμα αρχηγίας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει με μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. Ηταν τότε που ο πρώην υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι «δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί ο κ. Τσίπρας ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές», αλλά παράλληλα σημείωνε ότι «ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για την αρχηγία του κόμματος και ο επόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι κάποιος από τη νέα γενιά».
Ηταν τότε που το επιτελείο του κ. Τσίπρα πληροφορήθηκε για μία σύσκεψη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών με τα στελέχη των «53+», όπου συζητήθηκε, αν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω ενδεχόμενης μεγάλης ήττας, τότε απέναντι στον κ. Τσίπρα θα έβγαινε η κ. Αχτσιόγλου.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο κ. Τσίπρας κάνει εκπρόσωπο Τύπου στην προεκλογική περίοδο την κ. Αχτσιόγλου, σε μία ένδειξη ενότητας με τους «53+», με διθυραμβικά σχόλια από το τότε Μαξίμου να τη συνοδεύουν. Από την εμφάνισή της και το νεανικό προφίλ της, μέχρι την κατάρτισή της και τις αξιοσημείωτες πολιτικές και επικοινωνιακές της ικανότητες. Και τώρα που ένιωσε ξανά δυνατός με το 31,5% της 7η Ιουλίου, την αντικατέστησε χωρίς καν -όπως λένε έγκυρες πληροφορίες- να την ειδοποιήσει.
Από την έντυπη έκδοση