Είναι χαρακτηριστικό ότι η φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, επικράτησε σε όλες τις περιοχές της χώρας και κυριάρχησε σε όλες τις πληθυσμιακές και ηλικιακές ομάδες. Από τους νέους έως τους συνταξιούχους, τους δημοσίους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και από τη μεσαία τάξη έως τους οικονομικά ασθενέστερους. Πρόκειται για την εκδίκηση της μεσαίας τάξης που εμπιστεύθηκε το πρόγραμμα της Ν.Δ., καθώς και των οικονομικά ασθενέστερων, που ανέβασαν τα ποσοστά της Ν.Δ. στις λαϊκές γειτονιές.
Η καθολική υπεροχή της Ν.Δ. σε όλες ανεξαιρέτως τις επαγγελματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων, των φοιτητών και των νοικοκυρών και η νίκη με διαφορά στη μάχη των νέων, σε συνδυασμό με το υψηλό για ευρωεκλογές ποσοστό του 33,3% που έλαβε, παραπέμπουν, σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, σε προϋποθέσεις εξασφάλισης αυτοδυναμίας στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα μήνα.
Από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των exit polls, που είναι διεθνώς η πλέον αξιόπιστη αποτύπωση του τρόπου που ψηφίζουν οι πολίτες, και τα οποία επεξεργάστηκαν και αξιολογούν τα επιτελεία της οδού Πειραιώς εν όψει και των εθνικών εκλογών της 30ής Ιουνίου, με στόχο να πεισθούν και οι ψηφοφόροι που δεν επέλεξαν τη Ν.Δ., όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα πολιτικά, εκλογικά συμπεράσματα:
1. Η επίδραση της συμφωνίας των Πρεσπών στο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν σημαντική. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε απώλειες 12,8% στο σύνολο της χώρας και 13,8% στη Μακεδονία, με τη Νέα Δημοκρατία να αποκομίζει κέρδη 5,1% και 4,8% αντίστοιχα.
2. Η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας σε ένα αναπτυξιακό οικονομικό πρόγραμμα, με ελάφρυνση των φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέσπιση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έκανε τη διαφορά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
3. Στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα έγινε η μεγάλη ανατροπή, καθώς η Ν.Δ. επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 8,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με διαφορά 14,1%. Στοιχείο που δείχνει ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνον δεν πείστηκαν από την προσπάθεια τρομοκράτησής τους με fake news περί δήθεν επταήμερης εργασίας, αλλά επικροτούν τις δεσμεύσεις του Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων και αυξήσεις στους μισθούς τους με ρυθμό διπλάσιο του ΑΕΠ.
4. Οι απόμαχοι της εργασίας με την ψήφο τους απέδειξαν ότι δεν πείστηκαν από τις παροχές της τελευταίας στιγμής με το προεκλογικό επίδομα, κι αυτό πετσοκομμένο, που ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε ως 13η σύνταξη. Ετσι, το 40,2% των συνταξιούχων επέλεξε τη Ν.Δ. ενώ μόλις το 29% ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η Ν.Δ. κέρδισε μόλις 3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 7,3 μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνον δεν επικρότησαν αλλά τιμώρησαν την κυβέρνηση για τις επιλογές της.
5 .Είναι τόσο εντυπωσιακή η μεταστροφή των ψηφοφόρων σε σχέση με την ψήφο που έδωσαν το 2015, που γκρεμίζει όλους τους μύθους που καλλιεργούνταν μέχρι πρότινος. Οπως π.χ. ότι η Ν.Δ. υστερεί στην ψήφο των γυναικών (όπου επικράτησε με διαφορά 8,4%), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται μακράν στη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων (έχασε με 4,8%) ή ότι έχει την πρωτοκαθεδρία στους νέους απέναντι στη Ν.Δ. στους οποίους επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος.
6. Εδωσαν δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Μητσοτάκη ακόμη και πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι αντιμετωπίζουν τη Ν.Δ. με καχυποψία. Για παράδειγμα, στους δημοσίους υπαλλήλους η Ν.Δ. υπερίσχυσε του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 4,8%, ενώ το 2015 είχε ηττηθεί με 9,7%.
7. Στην ομάδα των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας (25-34) η Νέα Δημοκρατία επικράτησε του ΣΥΡΙΖΑ με 5,6% (από 13,8% που είχε χάσει το 2015). Είναι δε εντυπωσιακό ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε προχθές τη χειρότερη επίδοσή του σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες (έλαβε μόλις 20,9%). Πράγμα το οποίο δείχνει ότι οι πολίτες που κατεξοχήν απέρριψαν τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι νέοι ηλικίας 25-34 των οποίων την εμπιστοσύνη είχε κερδίσει ο Αλ. Τσίπρας το 2015, υποσχόμενος να σκίσει τα μνημόνια, να καταργήσει τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο, να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ κ.ο.κ.
8. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ν.Δ. κέρδισε την εμπιστοσύνη όχι μόνον των νεότερων ηλικιών συνολικά, αλλά ακόμη και όσων ψήφισαν για πρώτη φορά. Στην ηλικιακή ομάδα 17-24 η Ν.Δ. έλαβε 27,2% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 2015 (και χωρίς τους 17ρηδες τότε), ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 42,9% και η Ν.Δ. μόλις 16,5%. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε με 9,9 μονάδες στην ηλικιακή ομάδα 35-44, με 9,2 μονάδες στην ομάδα 45-54, με 6,8 μονάδες στην ομάδα 55-64 και με 17,2 μονάδες στην ομάδα 65+.
9. Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει για πρώτη φορά τη μισή Κρήτη. Στα αξιοσημείωτα στοιχεία είναι και οι γεωγραφικές ανατροπές σε αρκετές περιφέρειες που θεωρούνταν παραδοσιακά μη προνομιακές για την παράταξη. Ετσι, για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση η Ν.Δ. κέρδισε δύο από τους τέσσερις νομούς στην Κρήτη! Η μόνη φορά που είχε βαφτεί γαλάζιος κάποιος νομός της πάντα πράσινης (και μετά ροζ) Κρήτης ήταν το 2007 και συγκεκριμένα ο νομός Ρεθύμνου. Και τώρα εκτός από το Ρέθυμνο η Ν.Δ. επικράτησε και στο Λασίθι, επίσης για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση. Εξίσου ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κυρ. Μητσοτάκη, τα Χανιά, όπου η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 22,27% και τώρα περιορίστηκε σε μόλις 2,3%, γεγονός που ίσως προμηνύει μια ακόμη ανατροπή στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Είναι εντυπωσιακό εξάλλου ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής η Ν.Δ. ενώ είχε χάσει το 2015 με 11,8%, πέτυχε μια ανατροπή της τάξεως του 21,6%, κερδίζοντας και με διαφορά κέρδισε με 9,8%.
Η μόνη κατηγορία στην οποία η Νέα Δημοκρατία έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ (με διαφορά 9,5%) ήταν η κρίσιμη των ανέργων, αλλά και σε αυτήν κάλυψε μια τεράστια απόσταση σε σχέση με το 2015, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ τότε είχε επικρατήσει της Ν.Δ. με 26 μονάδες διαφορά. Υπήρξε επίσης και μια κατηγορία ψηφοφόρων στην οποία καταγράφηκε ισόπαλο αποτέλεσμα. Είναι οι αναποφάσιστοι, για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται πάντοτε κατά τις προεκλογικές περιόδους και αυτή τη φορά πήγαν από 24% σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από 7% έλαβαν Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ, 4% το ΚΚΕ και το μεγαλύτερο ποσοστό (34%) σε άλλο κόμμα.
Ενδιαφέροντα είναι και τα εξαγόμενα των exit polls για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πήρε το 11% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 20% των ΑΝΕΛ, το 30% του Ποταμιού, το 13% του ΚΙΝΑΛ, το 9% της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και το 2% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου