«Να μου το θυμηθείτε, ίσως τελικά το χθεσινό να μας βγει και σε καλό, να βγούμε πιο δυνατοί», είπε κάποια στιγμή στο ακροατήριο, ενώ σε πολλά σημεία υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να χειροκροτήσουν για να δείξουν ότι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του αρχηγού.
Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση της νύχτας των εκλογών όπου προκάλεσε χείριστες εντυπώσεις, όταν σχεδόν εγκάλεσε την πλειοψηφία της κοινής γνώμης που επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Απόδειξη ότι λάβαμε το μήνυμα είναι ότι χθες το βράδυ αποφάσισα να μην επιμείνω στον αρχικό μας σχεδιασμό για εξάντληση της τετραετίας και να πάμε σε εκλογές. Αποφάσισα να επισπεύσω τις εθνικές εκλογές ως απόδειξη σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία», είπε και συνέχισε: «Λάβαμε το μήνυμα των πολιτών που μας είχαν ψηφίσει, αλλά χθες προτίμησαν να μην έλθουν στην κάλπη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Λάβαμε το μήνυμα της απογοήτευσης χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που βεβαίως δεν προσχώρησαν στην κάλπη της Ν.Δ., αλλά επέλεξαν μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου. Λάβαμε το μήνυμα της κόπωσης μιας κοινωνίας μετά από 8 χρόνια μνημονίων. Λάβαμε και το μήνυμα εμείς οι ίδιοι ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, ποιους εκπροσωπούμε και για ποιους παλεύουμε», είπε, υποτιμώντας ανοικτά τη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά κυρίως επιχειρώντας να τη διαστρεβλώσει, καθώς οι μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ν.Δ. ξεπέρασαν το 11%.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Επί της ουσίας, έμεινε στην ίδια γραμμή των απειλών και της κινδυνολογίας, ενώ επέστρεψε στην τακτική των δήθεν ανοιγμάτων προς το Κίνημα Αλλαγής, λέγοντας ότι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή τελικά ωφέλησε μόνο τη Νέα Δημοκρατία. «Το δίλημμα τον εκλογών είναι ένα και είναι αμείλικτο», υποστήριξε. «Την επομένη των εθνικών εκλογών είτε θα έχουμε κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη μαζί με υπουργούς τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη και άλλους συνοδοιπόρους της ακροδεξιάς είτε θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτική και δημοκρατική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία». Προγραμματικά, συνέχισε, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση της Ν.Δ. που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σε ό,τι αφορά στην ημερομηνία των εθνικών εκλογών το Μαξίμου αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στις 7 Ιουλίου και τις 30 Ιουνίου και ο λόγος που προβάλλει είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλήνιες εξετάσεις.
Εσωστρέφεια
Από χθες έχει ξεκινήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένας κύκλος εσωστρέφειας, που κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα καταλήξει, καθώς είναι η πρώτη στρατηγικής σημασίας εκλογική ήττα που υφίσταται ως κόμμα.
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιχειρούν με διαρροές να κατευθύνουν τη συζήτηση περί ευθυνών για τη συντριπτική ήττα των ευρωεκλογών μακριά από τον πρωθυπουργό. Σε αυτό το πλαίσιο, τα βέλη κατευθύνονται εν πρώτοις στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, για τον οποίο λέγεται ότι ευθύνεται για τη λάθος πρόβλεψη του αποτελέσματος αλλά και ότι έδινε στον κ. Τσίπρα και το Μαξίμου μία εντελώς λανθασμένη εικόνα, πριν το ξεκίνημα της επίσημης προεκλογικής περιόδου, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη «νύφη» –προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μείνει αλώβητος ώστε να δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών παίζοντας όσες πιθανότητες έχει– θα την «πληρώσουν» στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου στο οποίο καταλογίζονται τραγικά λάθη που ευθύνονται τόσο για την ήττα όσο και για τη μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ.
Οι πιο ρεαλιστές, πάντως, παραδέχονται – όπως έκανε χθες ο Νίκος Φίλης σε δηλώσεις του – ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές είναι να καταφέρει να μειώσει τη διαφορά, ανεβάζοντας όσο μπορούν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από το 23%, καθώς προβλέπουν ότι η Ν.Δ. θα ανεβάσει σίγουρα τα ποσοστά της.
Από την άλλη πλευρά, η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, τα ποιοτικά στοιχεία και οι προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών – ο κ. Τσίπρας έκανε μία προσπάθεια να πει ότι Δούρου και Ηλιόπουλος μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι στην περιφέρεια και τον δήμο Αττικής, ενώ όλοι παραδέχονται πως οι διακοπές του πρωθυπουργού στη θαλαμηγό της κ. Παναγοπούλου, η υπόθεση Πετσίτη, η επιβεβαίωση των επικοινωνιακών χειρισμών το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, η στήριξη και ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πολάκη – ο κ. Φίλης είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει το ύφος της εξουσίας – στοίχισαν πολύ. Δεν υπάρχει πάντως κανένα θέμα αποστάσεων του κ. Τσίπρα από τον κ. Πολάκη, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου