Αν και οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, ήδη πολλά στελέχη προεξοφλούν το «διαζύγιο».
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός με ένα αινιγματικό tweet προανήγγειλε ουσιαστικά την αποχώρησή του από το εγχείρημα, γράφοντας: «Λοιπόν, παραμυθάκια τέλος… Μικρός ήμουν προοδευτικός, φιλελεύθερος, μετά πέρασα μια Αριστερή Παρένθεση μισού αιώνα. Την κλείνω τώρα. Χαίρετε!».
Λίγη ώρα μετά, σε δηλώσεις του (ΘΕΜΑ 104,6), επιβεβαίωσε τις προθέσεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ είμαι εκτός Κινήματος Αλλαγής ήδη. Δεν μπορώ εγώ να υπηρετήσω το σχέδιο της ανασυγκρότησης του νέου ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα Αλλαγής έγινε για να αποτελέσει έναν νέο φορέα. Αυτό δεν έγινε. Είναι το νέο ΠΑΣΟΚ». Ο βουλευτής έστρεψε τα πυρά του και κατά του Ποταμιού, υποστηρίζοντας πως «αν το Ποτάμι θέλει να πάει συνολικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμένα αυτό το σχέδιο δεν με περιλαμβάνει».
Στη Σεβαστουπόλεως επικρατεί έντονος προβληματισμός για το μέλλον του κόμματος και πλέον τίθεται ανοικτά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η κ. Γεννηματά θα συνεχίσει να λειτουργεί με ένα «παρωχημένο μονοκρατικό μοντέλο», όπως λένε.
Αρκετά στελέχη, όμως, εκφράζουν την άποψη πως το Ποτάμι δεν θα μπορέσει να βαδίσει αυτόνομα μέχρι τις εκλογές και ζητούν το κόμμα να παραμείνει στο νέο φορέα. Αν δεν υπάρξουν εξελίξεις νωρίτερα, αναμένεται την 1η Ιουλίου, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων, να υπάρξει οριστική απόφαση και από τις δυο πλευρές.
Την ίδια στιγμή, η Φώφη Γεννηματά εκτός από το εσωτερικό μέτωπο, επιχειρεί να κλείσει και το εξωτερικό μέτωπο, που άνοιξε μετά τα δημόσια «συγχαρητήρια» που έδωσαν για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια τόσο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής, της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου. Η κ. Γεννηματά αντέτεινε τις επιφυλάξεις της για τη συμφωνία και κάνει ξεκάθαρο πως δεν δεσμεύεται από τις εισηγήσεις και τις θέσεις που εκφράζουν διεθνείς φορείς για εσωτερικά εθνικά θέματα.
Πάντως, πρόθεση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι η κουβέντα να απομακρυνθεί από το Μακεδονικό, που για μεγάλο διάστημα δοκίμασε τις αντοχές του κόμματος, και να έρθουν στη δημόσια συζήτηση τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες.
Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως η κυβέρνηση εσκεμμένα έφερε στο προσκήνιο το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων τη δεδομένη στιγμή, για να διχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα ζητήματα της οικονομίας και τα νέα μέτρα.
Μάλιστα, η κ. Γεννηματά συνεχίζει τις επαφές στο εξωτερικό, σε αναζήτηση διεθνούς στήριξης για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε χθες, η κ. Γεννηματά ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας», ώστε να διασφαλιστεί, όπως είπε, η οριστική έξοδός μας από την κρίση και τα Μνημόνια.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]