Ενδεικτικό του ότι το παζλ του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει συμπληρωθεί είναι το γεγονός ότι κόπηκαν μαχαίρι οι διαρροές ονομάτων, με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» να επιβεβαιώνουν ότι χθες μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον είναι βέβαιος ότι το σχήμα που θα προκύψει θα είναι αυτό που θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνησή του και θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί στους πολίτες.
Η στόχευση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με στενό συνομιλητή του, είναι τριπλή. Να παράγεται έργο με απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών, να πάρει στροφές το επιτελικό κράτος με τον εμπλουτισμό του «διευθυντηρίου» του Μαξίμου και να τονωθεί το κόμμα, έτσι ώστε να φτάνουν στη βάση και να έχουν απήχηση οι κυβερνητικές δράσεις.
Σε όσους περίμεναν να ανακοινωθεί χθες Πέμπτη, η απάντηση από κυβερνητικά χείλη ήταν η εξής: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι η ημέρα του Κωνσταντίνου Τασούλα και όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Το μεγαλύτερο αγκάθι όπως αποδείχθηκε ήταν ο νέος τσάρος της οικονομίας και -όπως όλα δείχνουν- ξεπεράστηκε, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να κλειδώνει για τη θέση αντικαθιστώντας τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος θα αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης με βασική ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου και επί των οικονομικών. «Αν όντως συμβεί αυτό, πρόκειται για μια δομική αλλαγή ουσίας στην κυβέρνηση και όχι ένα ανακάτεμα της τράπουλας», σχολίαζαν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.
Αν τελικά επιλεγεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όπως ήδη έχει γράψει ο «Ε.Τ.», αυτό θα σημάνει καραμπόλες εντός του κυβερνητικού σχήματος, με τη Σοφία Ζαχαράκη να μετακομίζει στο Μαρούσι, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, και την Ειρήνη Αγαπηδάκη να γίνεται υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες ακούγεται για το υπουργείο Παιδείας το όνομα του Δημήτρη Καιρίδη.
Από εκεί και πέρα, γρίφος παραμένει και το ποιος θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Υποδομών, με τα ονόματα που ακούγονται να είναι του Θάνου Πλεύρη, του Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Κώστα Σκρέκα. Ο νέος υπουργός Υποδομών από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, θα αντιμετωπίσουν και θα υλοποιήσουν όχι μόνο την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, αλλά και τα όσα νομικά εμπόδια ανακύπτουν στο θέμα των Τεμπών.
Ο προαναγγελθείς πλέον ανασχηματισμός θα αφορά επί της ουσίας 5 υπουργεία μαζί με το αυτό των Οικονομικών.
Το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπου ακούγεται και εδώ το όνομα του Κώστα Σκρέκα, το Ναυτιλίας, όπου θα βρεθεί ο Βασίλης Κικίλιας, το Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο φέρεται να αναλαμβάνει ο Σταύρος Παπασταύρου, και το Ενέργειας, για το οποίο ακούγεται το όνομα του Μάκη Βορίδη. Πολλές αλλαγές αναμένεται να γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών.
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ
Δεν έκρυψε την ενόχλησή της η κυβέρνηση από την απόφαση δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας, να απέχουν από την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.
«Δικαίωμα του καθενός», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι να εκφράζει την αντίρρησή του όπως επιθυμεί και αξιολογείται. Εδώ υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεσμό που ενώνει το Εθνος». Μάλιστα, έκανε λόγο για έναν ιδιαίτερο ακτιβισμό στο πλαίσιο μιας έκφρασης αντισυστημικότητας, υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα ακτιβισμούς και εκφραστές τους να έρχονται στην εξουσία, όπως το 2012 και το 2015, με ακροδεξιούς και ακροαριστερούς ακτιβιστές να αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας και τίποτα δεν βελτιώθηκε. Είναι καλό να θυμόμαστε την Ιστορία, είναι εύκολη λύση να παριστάνεις τον αντισυστημικό, καλό θα είναι όμως να εκφράζεις την αντιπρότασή σου, το πρόγραμμά σου, τι θα έκανες εσύ. Δεν το βλέπουμε».