Κεντρικό ρόλο φαίνεται να παίζει η Credit Suisse, η επιρρεπής σε λάθη ελβετική τράπεζα που πασχίζει εδώ και χρόνια να αλλάξει την τύχη της, με τους πελάτες της να μετατοπίζουν σταθερά τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αντίπαλες τράπεζες. Ειδικότερα, οι μετοχές της Credit Suisse κατέγραψαν την πιο εντυπωσιακή πτώση (περίπου 30%), σημειώνοντας ένα ακόμη χαμηλό ρεκόρ.
Την Τετάρτη, ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερων χρημάτων για την Credit Suisse, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10%. Η ανησυχία που επικρατεί στις αγορές έγινε αισθητή και στην Αθήνα, με τον ΓΔ να σημειώνει βουτιά άνω του 3% και τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 8% και να παρασύρουν και τα μη τραπεζικά blue chips.
Οι Financial Times, αναφέρουν ότι η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για δημόσια στήριξη. Η Credit Suisse προέβη σε παρόμοιο αίτημα και προς την ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση του θέματος.
Σημειώνεται ότι η Credit Suisse ανακοίνωσε πως έχει αναγκαστεί να καταφύγει στα αποθέματα ρευστότητας για να καλύψει τα κεφάλαια που την έχουν εγκαταλείψει. Από το περασμένο έτος η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, των επενδυτών αλλά και των ρυθμιστικών αρχών που έχει εξανεμιστεί έπειτα από μια σειρά εσφαλμένων κινήσεων.
Ο πρόεδρός της Axel Lehmann υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα κρατικών ενισχύσεων, καθώς η πληγείσα από σκάνδαλο ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των πελατών, των μετόχων και των ρυθμιστικών αρχών.
Μιλώντας στο συνέδριο του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Σαουδική Αραβία, ο Lehmann δήλωσε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκρίνει κανείς τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, ιδίως επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά. «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό. Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο προκειμένου να μετατραπεί σε «νέα Credit Suisse».
Οι φόβοι για κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας έχουν θορυβήσει την ΕΚΤ, που θέλει να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα διαχυθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πρόσωπα με γνώση των εξελίξεων, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επικοινωνήσει ήδη με τα τραπεζικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Πάντως, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την είδηση.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Για αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, κάνει λόγο ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την κρίση που αντιμετωπίζει η ελβετική Credit Suisse.
Πατέλης για τραπεζική κρίση: Αβέβαιο το μέλλον, αλλά η Ελλάδα δεν είναι όπως πριν
Ολόκληρη η δήλωσή του:
«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.
Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.
Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.
Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.
Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.
Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών.»