Tίποτα δεν συγκρίνεται με το άρωμα των barbeque τα μεσημέρια των Σαββατοκύριακων, ακόμη κι όταν δεν ανήκουμε στους καλεσμένους τους.
Χρόνια κρεατοφαγίας, μας οδήγησαν στην παρακάτω πανεύκολη συνταγή που θα γίνει ανάρπαστη σε κάθε barbeque.
Προσπάθησε να την απομνημονεύσεις, γιατί θα σου την ζητήσουν οι πάντες και εξοπλίσου με τα κατάλληλα εργαλεία για να την ετοιμάσεις στο λεπτό.
Burger μοσχαρίσιο κλασικό – με τα γύρω γύρω
Ονειρεμένο ζουμερό μπιφτέκι που θα μείνει στο μυαλό των φίλων σου για πάντα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10-20 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
Για το burger
- 500g άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
- 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 1 κρόκο από αυγό ελευθέρας βοσκής
- 25g μαϊντανό
- ½ κ.γ. πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη… συναρμολόγηση
- 4 φέτες παλαιωμένο τσένταρ
- 4 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 1 μικρό μαρούλι
- 4 σπιτικά ψωμάκια burger
Εκτέλεση
- Για να ετοιμάσεις το burger, πρόσθεσε όλα τα υλικά στο μπλέντερ . Εκείνο θα αναλάβει να ψιλοκόψει πανεύκολα και γρήγορα όλα τα υλικά και θα τα ομογενοποιήσει.
- Χώρισε το μείγμα σε 4 μπάλες. Χρησιμοποιώντας την παλάμη σου, σχημάτισε 4 ίδια και ελαφρώς επίπεδα μπιφτέκια. Φρόντισε να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ τα σε ένα πιάτο, κάλυψέ τα με μια μεμβράνη και άφησέ τα στο ψυγείο να σφίξουν τουλάχιστον για μισή ώρα.
- Όταν έρθει η ώρα να ψηθούν, λάδωσε ελαφρά τη μια πλευρά του κάθε burger με ελαιόλαδο. Τοποθέτησέ τα στο barbeque με τη λαδωμένη πλευρά από κάτω. Ψήσε για πέντε λεπτά, μέχρι το κρέας να ξεροψηθεί εξωτερικά. Λάδωσε την άλλη πλευρά και με τη λαβίδα του κρέατος γύρισε τα μπιφτέκια και άφησέ τα να ψηθούν για πέντε λεπτά ακόμη.
- Σε αυτούς τους χρόνους, θα έχεις burgers με μέτριο ψήσιμο, δηλαδή πολύ ζουμερά, αλλά ψημένα μέχρι μέσα. Αν τα προτιμάς ροζ στο κέντρο, ψήσε την κάθε πλευρά ένα λεπτό λιγότερο. Αν πάλι σου αρέσουν well done πρόσθεσε ένα λεπτό σε κάθε πλευρά. Αφαίρεσέ τα από την ψησταριά και άφησέ τα σε ένα πιάτο.
- Πάρε τα χειροποίητα buns σου και κόψε τα στη μέση. Τοποθέτησέ τα με την κομμένη μεριά προς τα κάτω στη σχάρα της ψησταριάς και φρυγάνισέ τα για 1 λεπτό, για να ξεροψηθούν. Έπειτα τοποθέτησε μαρούλι στα buns της βάσης και από πάνω μια κουταλιά μαγιονέζα. Σειρά έχει το μπιφτέκι, επάνω του το τσένταρ για να λιώσει απολαυστικά, ροδέλες κρεμμυδιού και μια φέτα ντομάτας. Κλείσε το burger με το επάνω ψωμάκι και σέρβιρέ το στους φίλους σου.
Κέτσαπ, αλλά γκουρμέ
Ξέχνα τις έτοιμες λύσεις, για αυτή την ξεχωριστή σπιτική κέτσαπ από λιαστές ντομάτες που θα κάνει την παρέα σου να ξεχάσει και το όνομά της
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40-50 λεπτά
Υλικά για 4 άτομα
- 250g λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 4 φρέσκες ντομάτες ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
- Ξεκίνα να ψιλοκόβεις το κόκκινο κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο, το ξεσποριασμένο κόκκινο τσίλι και το αποφλοιωμένο τζίντζερ. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαθύ πάτο και πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα υλικά. Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
- Ψιλόκοψε γρήγορα τις λιαστές ντομάτες, μαζί με τον πελτέ ντομάτας και τις φρέσκιες ντομάτες, μέσα σε λίγα χτυπήματα. Πρόσθεσε το μείγμα της ντομάτας μαζί με την καστανή ζάχαρη, το ξύδι από κόκκινο κρασί, την πάπρικα και τα 300ml κρύου νερού στην κατσαρόλα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Άφησέ τα να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασέ τα απαλά για 10 λεπτά.
- Τοποθέτησε την κέτσαπ και χτύπησέ τη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Πρόσθεσε λίγο νερό αν η σύσταση είναι πολύ πηχτή. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και μετάφερέ τη σε ένα μπουκάλι ή δοχείο φαγητού για να την πάρεις μαζί σου.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023: H «ακτινογραφία» για τις κάλπες της 21ης Μαΐου – Όσα πρέπει να ξέρουν οι ψηφοφόροι
Bασιλιάς Κάρολος: Σήμερα κάθεται στον ιστορικό θρόνο – Οι συμβολισμοί και το τελετουργικό της στέψης
Οργή Ερντογάν για τα «χαστούκια» από δυτικά έντυπα