Η διαδικασία προγραμματισμού για την τελετή ενθρόνισης ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε διάγγελμά του προς το λαό, τότε, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έκανε γνωστό ότι αναλαμβάνει το Στέμμα ως διάδοχος.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εδώ και μέρες έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας για να παρακολουθήσουν τη λαμπρή τελετή. Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την τελετή – αν και δεν έχει γίνει γνωστός ο κατάλογος των προσκεκλημένων. Οι μετεωρολόγοι, βέβαια, προβλέπουν βροχοπτώσεις, που όμως δεν αναμένεται να διαταράξουν σημαντικά τους εορτασμούς.
Οι πολίτες που θα ταξιδέψουν με βρετανικά τρένα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της στέψης του βασιλιά Καρόλου ακούνε ένα ειδικό μήνυμα ηχογραφημένο από τον ίδιο τον μονάρχη, που περιλαμβάνει την υπενθύμιση «Προσοχή στο κενό» (Mind the gap). «Η σύζυγός μου και εγώ ευχόμαστε σε εσάς και την οικογένειά σας ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο στέψης», θα ακούσουν οι επιβάτες να τους λέει ο Κάρολος και θα ακολουθήσουν ευχές για καλό ταξίδι από την Καμίλα: «Οπου κι αν ταξιδεύετε, ελπίζουμε να έχετε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι».
Οι συμβολισμοί
Η στέψη του βασιλιά συμβολίζει τη συνάντηση της μοναρχίας, της Εκκλησίας και του κράτους. Στη θρησκευτική τελετή, άλλωστε, ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα. Στη συνέχεια θα στεφθεί βασίλισσα και η Καμίλα, που όμως επέλεξε να μη φτιάξει στέμμα ειδικά για εκείνη, αλλά να φορέσει εκείνο της βασίλισσας Μαίρης.
Ολη η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως και οι δύο πομπές που θα γίνουν στην πρωτεύουσα. Η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά για να στεφθεί και μετά την τελετή θα υπάρξει μία μεγαλύτερη παρέλαση στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μία εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.
Ο Κάρολος κερδίζει τους Βρετανούς
Ο Κάρολος Γ΄ κερδίζει σε δημοτικότητα όσο πλησιάζει η στιγμή της ενθρόνισης, αλλά την ίδια στιγμή λιγοστεύουν οι οπαδοί της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο λαός προβληματίζεται ολοένα περισσότερο για την υψηλή χορηγία του οίκου των Ουίνδσορ. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρίας Ipsos για λογαριασμό του καναλιού Sky News.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπέρ της μοναρχίας τάσσεται το 65% των Βρετανών και εναντίον περίπου το 24%. Ομως το ποσοστό υπολείπεται σημαντικά από το 80% του 2012, όταν ο γάμος του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον είχε εκτοξεύσει την αίγλη του βασιλικού θεσμού. Σημαντικά όμως έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητα του Καρόλου, για τον οποίο οι θετικές γνώμες υπερτερούσαν των αρνητικών μόλις κατά 3% το 2018 και κατά 18% τον Μάρτιο του 2022, ενώ αυτή τη στιγμή οι συμπατριώτες του που τον συμπαθούν είναι 31% περισσότεροι από εκείνους που τον αποστρέφονται.
Τα συμπαθέστερα στο βρετανικό κοινό μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι η πριγκίπισσα Αννα (η 72χρονη, μικρότερη αδελφή του Καρόλου) και ο πρίγκιπας-διάδοχος Ουίλιαμ, μαζί με τη σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον. Στους αντίποδες το «καταραμένο ζεύγος» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, με 22% και 27% περισσότερες αρνητικές γνώμες από θετικές για τα πρόσωπά τους. Πάντως μακράν πιο απεχθές μέλος της βασιλικής οικογένειας είναι ο «απόκληρος» αδελφός του βασιλιά, πρίγκιπας Ανδρέας, που αναμίχθηκε στο σκάνδαλο παιδεραστίας του μακαρίτη μεγιστάνα, Τζέφρι Επστάιν και τον μισούν σχεδόν 8 στους 10 Βρετανούς (οι αρνητικές γνώμες υπερτερούν κατά 55% των θετικών).
Σε ό,τι αφορά την πλουσιοπάροχη χορηγία και την τεράστια περιουσία του οίκου των Ουίνδσορ, που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια λίρες, το 54% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι είναι υπερβολικά υψηλή και πρέπει να περικοπεί, με τα ποσοστά να είναι ακόμη υψηλότερα στο Λονδίνο (με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα) και στην «ανυπότακτη» Σκωτία.
«Αντίο» στη μοναρχία θα πει η Τζαμάικα
«Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά». Είναι μία φράση που είναι απίθανο να ξεστομίσουν οι Τζαμαϊκανοί κατά τη διάρκεια της ιστορικής ενθρόνισης. Ανώτατοι αξιωματούχοι της νησιωτικής χώρας στην Καραϊβική υποστηρίζουν στο Sky News πως η στέψη επιτάχυνε τα σχέδια της Τζαμάικα να γίνει δημοκρατία, ακόμα και την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, η υπουργός Νομικών και Συνταγματικών υποθέσεων, Μαρλέν Μαλαχού Φόρτε, δήλωσε πως τον επόμενο μήνα θα καταθέσει νομοσχέδιο για να διακόψει τους δεσμούς της χώρας με το βρετανικό Στέμμα και είναι πιθανό να απομακρύνει τον βασιλιά Κάρολο από την αρχηγία του κράτους έως το 2024.
Ενα τέτοιο νομοσχέδιο θα μπορούσε να πάρει περίπου εννέα μήνες για να ψηφιστεί και θα ακολουθηθεί από δημοψήφισμα, που θα δίνει στο λαό της Τζαμάικα τον τελευταίο λόγο, εξήγησε η υπουργός. Δημοσκόπηση, προ ημερών, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πολίτες στις μισές σχεδόν χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας -συμπεριλαμβανομένης της Τζαμάικα- θα ψήφιζαν υπέρ της κατάργησης της βασιλείας, αν τους δινόταν η ευκαιρία.
Ρατσιστικές αιχμές κατά του Σούνακ
Η ινδουιστική θρησκεία του Ρίσι Σούνακ τον εμποδίζει να συλλάβει το νόημα της τελετής στέψης, δήλωσε στο GB News ο αμφιλεγόμενος ιστορικός, Ντέιβιντ Στάρκεϊ, αφήνοντας ρατσιστικές αιχμές κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μιλώντας έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο Στάρκεϊ δήλωσε στον δημοσιογράφο Αντριου Πιρς, ότι παρότι ο Σούνακ είναι ένας πολυτάλαντος κι επιδέξιος πρωθυπουργός, στην πραγματικότητα «δεν είναι πλήρως ενσωματωμένος στην κουλτούρα μας». Αφορμή γι΄ αυτό το σχόλιο ήταν η επισήμανση του δημοσιογράφου ότι η βρετανική κυβέρνηση δείχνει σχετικά αποστασιοποιημένη από την τελετή ενθρόνισης, όπου θα παραστούν λίγοι βουλευτές και υπουργοί. Ο Στάρκεϊ δήλωσε ευθέως ότι αναφέρεται στο θρήσκευμα του Σούνακ. Να επισημανθεί ότι το 2020 ο ίδιος ιστορικός είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωσή του, ότι η πρακτική της δουλείας δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται γενοκτονία, αλλιώς «δεν θα υπήρχαν τόσοι μαύροι στην Αφρική και στη Βρετανία!».