Αγιορείτικη Ταχινόσουπα – Τι τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού μικρό ζυμαρικό (κριθαράκι ή πεπονάκι)
6 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Χυμό 1 λεμονιού
Αλάτι
Άσπρο πιπέρι
8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
15 φύλλα σέλινου ή μαϊντανού
Για το σερβίρισμα κυβάκια ψωμιού φρυγανισμένα
Διαδικασία
Βράζετε σε άφθονο νερό, στο οποίο έχετε προσθέσει αλάτι, το κριθαράκι μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρετε από τη φωτιά. Βάζετε το ταχίνι σε ένα μπολ και ρίχνετε σιγά-σιγά το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι μέχρι τα δύο υλικά ενωθούν. Συμπληρώνετε κουταλιά -κουταλιά νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι το ταχίνι να αραιώσει λίγο.
Προσθέτετε κατόπιν μικρή ποσότητα από το ζεστό ζουμί της σούπας στο ταχίνι, ενώ εξακολουθείτε να ανακατεύετε. Αφού αραιώσει αρκετά, ενώνετε το αραιωμένο ταχίνι με τη ζεστή σούπα και την πασπαλίζετε με πιπέρι.
Χορτόσουπα – Τι τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή
Υλικά
2 πατάτες
2 καρότα
1 πράσο
2-3 σέσκουλα
2 κρεμμύδια
1 ώριμη ντομάτα
Λίγο σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές κορν φλάουρ
Διαδικασία
Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα περνάμε από το μπλέντερ, ώστε να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας όσο νερό θέλουμε και τέλος, το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό.
*Για περισσότερες μοναστηριακές συνταγές, επισκεφθείτε το www.monastiriaka.gr