Υλικά
Για τη σως τσένταρ
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 & ½ φλιτζ. γάλα
1 φλιτζ. τσένταρ τριμμένο
Για τις πατάτες
7 πατάτες
½ φλιτζ. καλαμποκέλαιο
¼ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
¼ φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
4 φέτες μπέικον
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ετοιμάζετε τη σως τσένταρ: Ζεσταίνετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Διατηρείτε το γάλα ζεστό μέχρι να φτιάξετε το μείγμα από αλεύρι – βούτυρο.
Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Αφήνετε για 2 λεπτά στην φωτιά. Προσθέτετε το ζεστό το γάλα στο μείγμα βούτυρο – αλεύρι και σιγοβράζετε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτετε μικρή δόση τσένταρ. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει και προσθέτετε την επόμενη δόση τσένταρ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να προσθέσετε όλο το τσένταρ. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
Τηγανίζετε τις πατάτες: Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά τηγανίζετε τις πατάτες σε δόσεις, προσέχοντας να μη γεμίσετε υπερβολικά το τηγάνι με πατάτες. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τις τηγανητές πατάτες, όταν είναι τραγανές και χρυσαφένιες, σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνετε όσο είναι καυτές.
Σε ξεχωριστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, σοτάρετε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να γίνει τραγανό και από τις δύο πλευρές, για περίπου 6-7 λεπτά. Βγάζετε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν τις γαρνίρετε με της σως τσένταρ, την παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο τραγανό μπέικον. Σερβίρετε αμέσως.