Το ιστορικό «Ακταίον», στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην καρδιά του Μαντρακίου, θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών.
Το 1912, όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, το μετέτρεψαν σε Στρατιωτική και Πολιτική Λέσχη και το μετονόμασαν Circolo d’ Italia.
Από το 1912 μέχρι και το 1948, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα στο συγκεκριμένο κτήριο.
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα Καλωσορίζει το Barbarossa Athens: Ένας Νέος Γαστρονομικός Προορισμός
Αλλά και στη συνέχεια, από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη μητέρα Ελλάδα, οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενήθηκαν στον ιστορικό χώρο του. Εδώ δόθηκε και η δεξίωση για την Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, στις 8 Μαΐου 1946!
Σήμερα, το «Aktaion Classic – All day bar & restaurant», περήφανο για την καταγωγή του, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στην πόλη της Ρόδου, που συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται.
«Μετά την περσινή ανακαίνιση του χώρου σεβόμενοι τον κλασικό χαρακτήρα του κτηρίου, αλλάξαμε όλα τα δάπεδα επιφάνειας 1.000 τ.μ., σύμφωνα με την Αρχαιολογία Νεωτέρων Μνημείων και δημιουργήσαμε καινούργιες κατασκευές σκίασης, καθώς και μία VIP area» αναφέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος Μιχάλης Ίσκας, ο οποίος θεωρεί ότι απόδειξη της αγάπης των πελατών τους τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. «Έλληνες και ξένοι τουρίστες μας επισκέπτονται κάθε χρόνο ανελλιπώς και, μάλιστα, έρχονται να μας μιλήσουν».
Πηγή έμπνευσής τους, αλλά και βάση για κάθε δημιουργία τους, αποτελεί ό,τι πιο εκλεκτό παράγει το νησί τους: κρέατα, ψάρια, πάντα εποχικά και άριστης ποιότητας, καθώς το μενού του «ΑktaionClassic» είναι βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα, με πιάτα από την Ιταλία και την Ελλάδα. Το μενού, που ανανεώνεται κάθε 6 μήνες, περιλαμβάνει 150 πιάτα και όπως μας αναφέρει ο σεφ Κωνσταντίνος Χαλιμούρδας: «οι επισκέπτες μας μπορούν να έρχονται επί ένα μήνα συνεχώς, από το πρωί μέχρι το βράδυ, και να τρώνε κάθε μέρα κάτι διαφορετικό!».
Όλοι οι χώροι του «Ακταίον Classic», ατμοσφαιρικοί και αντάξιοι του λαμπρού παρελθόντος του, είναι πάντοτε γεμάτοι με ικανοποιημένους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που απολαμβάνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ το φαγητό και το ποτό τους.