Ο αστικός μύθος θέλει τον Δημοκρατικό πρόεδρο να πέφτει θύμα μιας μερίδας του στρατοβιομηχανικού πλέγματος και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που θύμωσαν με την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Φιντέλ Κάστρο το 1961 (εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων) και μετά τη δολοφονία Κένεντι κλιμάκωσαν το μέτωπο κατά των «κόκκινων» στο Βιετνάμ, αντί να χτυπήσουν με πυρηνικά τη Σοβιετική Ενωση. Θεωρίες που, ακόμη κι αν έχουν κάποια βάση, είναι παράλογο να περιμένει κάποιος να επιβεβαιωθούν με στοιχεία -τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.
Χρονοδιάγραμμα
Το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης JFK έπρεπε να παιχτεί το 2017. Βάσει χρονοδιαγράμματος του ομοσπονδιακού νόμου του 1992, η δημοσιοποίηση όλων των απόρρητων κρατικών αρχείων γύρω από τη σκοτεινότερη σελίδα της αμερικανικής Ιστορίας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως εκείνη τη χρονιά. Δηλαδή, στο μεταίχμιο των προεδριών Ομπάμα –Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε μεν τον αποχαρακτηρισμό 20.000 ακόμη εγγράφων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά ανέβαλε την αποκάλυψη των τελευταίων, κρίσιμων ντοκουμέντων για τις 26 Οκτωβρίου 2021 – δηλαδή για την προηγούμενη Τρίτη. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, καθώς ήταν η σειρά του Τζο Μπάιντεν να… παίξει καθυστερήσεις.
Σε ειδικό υπόμνημα του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η απελευθέρωση των τελευταίων μυστικών αρχείων της υπόθεσης θα καθυστερήσει, «λόγω της πανδημίας του κορονοϊού» κατόπιν αιτήματος των ίδιων των αρχειοφυλάκων. Υποτίθεται ότι, λόγω της αποδιοργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών από τα lockdowns, δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να οργανώσουν σχολαστικά και επαγγελματικά τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος των τελευταίων αρχείων της δολοφονίας Κένεντι και δεν ήθελαν να προχωρήσουν βιαστικά.
Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι τα απόρρητα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν το δίχως άλλο σε δύο φάσεις: Πρώτα στις 15 Δεκεμβρίου και τέλος λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2022, οπότε το ζήτημα θα κλείσει οριστικά. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος παράγγειλε στην υπηρεσία Εθνικών Αρχείων να ψηφιοποιήσει το ταχύτερο τα 250.000 έγγραφα που έχουν δοθεί έως τώρα στη δημοσιότητα (υπολογίζεται ότι αποτελούν περίπου το 90% του σχετικού φακέλου), ούτως ώστε ο κάθε ερευνητής ή απλός πολίτης θέλει να έχει πρόσβαση στο ιστορικό υλικό, να το κάνει με ένα κλικ στο Διαδίκτυο, αντί να ταξιδεύει στην έδρα των Εθνικών Αρχείων, στο Μέριλαντ.
Αντιδράσεις
Οι άνθρωποι που περίμεναν πώς και πώς τη… Ραψωδία Ω του έπους Κένεντι δεν πείστηκαν από τις προεδρικές δικαιολογίες. «Πώς είναι δυνατόν να λένε ότι δεν ήθελαν να κάνουν βιαστικές ανακοινώσεις; Είκοσι εννέα χρόνια τραβάει αυτή η ιστορία. Είναι σαν να λέει ένας μαθητής στον δάσκαλο: “Κύριε, ο σκύλος του Covid έφαγε την εργασία μου”. Απλώς, δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τον νόμο», δήλωσε έξω φρενών στην «Washington Post» o Tζέφερσον Μόρλεϊ, υπεύθυνος του JFKFacts.org.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν απέδωσαν τις αναβολές σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, στρατιωτικών επιχειρήσεων και προστασίας των υπηρεσιών πληροφοριών και των διεθνών σχέσεων της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο πακέτο της πολύκροτης υπόθεσης θα βγει φιλτραρισμένο και ουσιαστικά «λογοκριμένο» για να μην προκαλέσουν κάποιες βρόμικες πτυχές του προβλήματα στη σύγχρονη Αμερική, η οποία δεν βρίσκεται μόνο σε Ψυχρό Πόλεμο με Ρωσία-Κίνα έχοντας βιώσει ένα… μίνι Βιετνάμ στο Αφγανιστάν, αλλά ταλαιπωρείται και από βαθύ εθνικό διχασμό, που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναζωπυρωθεί με «ανεπιθύμητες» αποκαλύψεις.
Επιστολή, υπόμνημα
Στις αρχές Οκτωβρίου Δημοκρατικά μέλη του Κογκρέσου κάλεσαν τον πρόεδρο Μπάιντεν να εγκρίνει την πλήρη δημοσιοποίηση του φακέλου JFK, συμπεριλαμβανομένων 520 εγγράφων που κρατούνται μακριά από τα μάτια του κοινού και 15.834 άλλων ντοκουμέντων που αρχικά αποχαρακτηρίστηκαν, αλλά στη συνέχεια εν όλω ή εν μέρει ανακλήθηκαν. «Η Δημοκρατία απαιτεί όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης να είναι ανοιχτές στον λαό. Η υπερβολική μυστικοπάθεια που εξακολουθεί να περιβάλλει τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι συνεχίζει να σπέρνει την αμφιβολία στα μυαλά των Αμερικανών και επηρεάζει άκρως αρνητικά την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνησή του», τόνισαν στην επιστολή τους οι Δημοκρατικοί βουλευτές Αννα Τζ. Εσου (Καλιφόρνια), Στιβ Κοέν (Τενεσί), Τζιμ Μακ Γκόβερν (Μασαχουσέτη), Τζέιμι Ράσκιν (Μέριλαντ), Σάρα Τζέικομπς (Καλιφόρνια), Τζο Νεγκιούζ (Κολοράντο) και Ραούλ Γκριτζάλβα (Αριζόνα).
Στο δικό του υπόμνημα ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι «σχεδόν 30 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, η βαθιά τραγωδία της δολοφονίας Κένεντι εξακολουθεί να αντηχεί στην αμερικανική Ιστορία και να ζει στις μνήμες εκατομμυρίων Αμερικανών που έζησαν εκείνη τη φοβερή ημέρα». Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η βούληση της κυβέρνησης για διαφάνεια και αποκάλυψη όλων των στοιχείων προσκρούει κάποιες φορές σε ισχυρότατους λόγους, που υπαγορεύουν το αντίθετο…
Ο Οσβαλντ και ο Ρούμπι
Η δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ «φορτώθηκε» από την Αστυνομία στον μυστηριώδη Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, που φερόταν φιλοσοβιετικός μαρξιστής αλλά και… ακροδεξιός, πρώην πεζοναύτης.
Δεν πρόλαβε να ζήσει πολύ, αφού δύο μέρες μετά δολοφονήθηκε και αυτός στα κρατητήρια από τον ακροδεξιό νονό της νύχτας και πληροφοριοδότη της Αστυνομίας, Τζακ Ρούμπι, ο οποίος πέθανε από καρκίνο στις αρχές του 1967. Ο Οσβαλντ αρνιόταν την ενοχή του και το αποτέλεσμα των βραχύβιων ανακρίσεών του δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr