Από την Τόνια Καπαρελιώτη, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Wellness & NLP Coach
Η ιστορία αφορούσε έναν σκύλο τον οποίο τον πήγαν στον γιατρό γιατί έκανε εμετούς. Ο γιατρός παρατήρησε την άριστη σύνδεση ιδιοκτήτη και ζώου και τότε έκανε την ερώτηση-κλειδί: «Κυρία μου, μήπως έχετε αυτό τον καιρό το στομάχι σας;». Εκπληκτη, η ιδιοκτήτρια του σκύλου συνειδητοποίησε ότι και εκείνη είχε πρόβλημα. Τι είχε συμβεί; Ο σκύλος είχε συντονιστεί τόσο με την ιδιοκτήτριά του που είχε και ο ίδιος τα ίδια συμπτώματα.
Η ιστορία αυτή με έβαλε σε σκέψεις και άρχισα να το ψάχνω. Αραγε πόσο κάτι που μας αγχώνει περνάει στα ζώα μας; Και αντίστροφα, πόσο η δική τους ηρεμία ή και το δικό τους στρες περνάει σε εμάς;
Ψάχνοντας βρήκα πολλές μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση με τα ζώα μειώνει τα επίπεδα του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Τα ζώα μάς προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας και αποδοχής, ενώ η φροντίδα τους μας βοηθά να αναπτύξουμε αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης, μας ενθαρρύνουν να είμαστε πιο δραστήριοι και κοινωνικοί με άλλους ανθρώπους. Η ανιδιοτελής αγάπη που μας δείχνει ένα ζώο είναι ικανή να «επέμβει» ευεργετικά σε ορμόνες όπως η ωκυτοκίνη (που συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη της αγάπης ή της αγκαλιάς), καθώς και η κορτιζόλη (που είναι η ορμόνη του στρες). Επιπλέον, η έκκριση ενδορφινών, των φυσικών «παυσίπονων» του οργανισμού, επίσης αυξάνεται, προκαλώντας αισθήματα ευφορίας και χαλάρωσης. Και για να μη μιλήσω για τη σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και του συναισθήματος, που μπορεί επίσης να επηρεαστεί θετικά.
Οπως όλοι εμείς που έχουμε ζώα ξέρουμε, η σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων δεν είναι ποτέ μονόπλευρη. Οπως εκείνα επηρεάζουν τη ζωή μας, έτσι και αυτά επηρεάζονται από τη δική μας. Το δικό μας στρες μπορεί να επηρεάσει αντίστοιχα τις ορμόνες του κατοικίδιού μας. Οταν το ζώο βιώνει άγχος μέσα από το δικό μας άγχος, τα επινεφρίδιά του απελευθερώνουν κορτιζόλη. Αυτή η ορμόνη βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη στρεσογόνο κατάσταση, αυξάνοντας τη γλυκόζη στο αίμα και καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, η χρόνια έκκριση κορτιζόλης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του κατοικίδιού μας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Εχει ακριβώς τις ίδιες αντιδράσεις με τον άνθρωπο. Ο,τι ακριβώς συμβαίνει στο δικό μας σώμα, το ίδιο συμβαίνει και στο σώμα του κατοικίδιού μας. Αντίστοιχα, ορμόνες όπως η αδρεναλίνη, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη ενεργοποιούνται τόσο στο κατοικίδιο όσο και στον άνθρωπο σε καταστάσεις άγχους και στρες.
Και εκεί είναι που αναρωτιέται κανείς: Πώς ο ένας επηρεάζει τον άλλο;
«Τα ζώα είναι οι καλύτεροι αναγνώστες της γλώσσας του σώματός μας»
Οι εκφράσεις μας, ο τόνος της φωνής μας, οι νευρικές ή ήρεμες κινήσεις μας αποτελούν σημάδια για το κατοικίδιό μας για το τι μας συμβαίνει. Πραγματικά αναρωτιέμαι: Εμείς οι άνθρωποι γιατί δεν επικοινωνούμε μερικές φορές αποτελεσματικά, αφού ο συνομιλητής μας μας δείχνει ξεκάθαρα τι σκέφτεται; Πώς το διαβάζει ο σκύλος μου και εγώ δεν μπορώ να το δω;
Τα ζώα όμως διαθέτουν ένα ακόμα ανίκητο εργαλείο. Την όσφρηση. Για την ακρίβεια, τα ζώα ζουν στον κόσμο των οσμών! Εχουν την ικανότητα να μυρίζονται τις χημικές αλλαγές του σώματός μας. Οταν είμαστε αγχωμένοι ή λυπημένοι, για παράδειγμα, το σώμα μας απελευθερώνει χημικές ουσίες, όπως η κορτιζόλη, που τα ζώα μπορούν να μυρίσουν. Δεν έχετε παρατηρήσει κατοικίδια που είναι π.χ. το ίδιο νευρικά με το αφεντικό τους; Δεν είναι φοβερό πόση πραγματικά σύνδεση υπάρχει;
Και αυτή η σύνδεση είναι που κάνει το κατοικίδιό μας συχνά να έρχεται κοντά μας, να ακουμπάει το κεφάλι του στα πόδια μας ή να ξαπλώνει δίπλα μας. Είναι η σύνδεση που μετατρέπει αυτόν τον μοναδικό φίλο στον καλύτερο ψυχολόγο. Χαίρεται όταν είμαστε καλά και μας το δείχνει κουνώντας την ουρά του, μας γεμίζει σάλια όταν θέλει να μας δείξει ότι είναι εδώ για εμάς όποτε το χρειαστούμε.
Θα μπορούσαμε ώρες να μιλάμε για αυτή τη σχέση. Μια σύνδεση που δεν απαιτεί πολλές κουβέντες. Μια αγάπη που συνδέεται με άλλους τρόπους εκτός από τα λόγια!
*Από το ένθετο My Pet που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής