Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης (ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της σύστασης της νεότερης Δημοκρατίας της Τουρκίας), σημείωσε στο χθεσινό του μήνυμα ότι η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης, επικεντρωμένος στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης (τουρκική μειονότητα για την Αγκυρα), αλλά και στις τουρκικές θέσεις περί καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Με περίσσιο θράσος έκανε λόγο για «διάβρωση της Λωζάννης» από τη χώρα μας.
Σε έντονο ύφος υποστήριξε ότι «με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας (μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης) που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της».
Σύμφωνα με τον αναθεωρητή Τούρκο πρόεδρο, «την τελευταία χρονική περίοδο, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής (!) μειονότητας, αγνοούνται ή παραβιάζονται συστηματικά από την Ελλάδα». Και ενισχύοντας λεκτικά την απειλητική δυναμική των ισχυρισμών του, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή τήρησης της Συνθήκης», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».
Επιμένει ο Φιντάν: «Το θέμα δεν είναι μόνο το Αιγαίο, αλλά και η στρατιωτικοποίηση των νησιών»
Και σε έντονο εθνικιστικό ντελίριο καταλήγει λέγοντας ότι «η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης και της Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργή θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα, και με την ευκαιρία κάνω αναφορά στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας, και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».
Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο Αλτούν θρασύτατα υποστήριξε ότι «αν θέλαμε να προκαλέσουμε ένταση, θα προβαίναμε σε υπερπτήσεις πάνω από την Αθήνα»! Επεσήμανε ότι θα εξακολουθήσει τη μη επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν, ενώ αναφορικά με την επικείμενη έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου, δεν έδωσε τοποθεσία των κινήσεών του, αλλά αναφέρθηκε σε χώρο της Ανατολικής Μεσόγειου. Η ελληνική πλευρά εξετάζει 4 πιθανές τοπικές επιλογές, που είναι η θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κατεχομένων και τουρκικής ακτογραμμής, κάποια περιοχή που η Λευκωσία δεν έχει οριοθετήσει ή εκχωρήσει (π.χ. περιοχή Καρπασίας), την περιοχή του Θαλασσοτεμαχίου 6 που έχει εκχωρήσει δικαιώματα στη γαλλοϊταλική σύμπραξη Total Eni ή στο χώρο του προβληματικού τουρκολιβυκού μνημονίου (νοτιοανατολικά της Κρήτης). Υπό λογικές συνθήκες η έξοδος του υπερσύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου αναμένεται περί τα τέλη Αυγούστου.
Τέλος, αναμένεται άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, στρατηγού ε.α. Λόιντ Οστιν, με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο Οστιν αναφέρθηκε σε αυτή την επικοινωνία πολύ πρόσφατα, στη συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Ειδήσεις σήμερα
Οδοιπορικό του «Ε.Τ.» στην Πεντέλη: «Εμφύλιος» στις γειτονιές για τα οικόπεδα- πυριτιδαποθήκες