Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προκύπτει από το γεγονός πως στις γιάφκες των συλληφθέντων που συνδέονται άρρηκτα με το Επαναστατικό Μέτωπο/Κόμμα Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C) δεν εντοπίστηκε οπλισμός, στο πλαίσιο των ερευνών, παρά μόνο υλικά για «μαγείρεμα» εκρηκτικών.
Σκληροί κανόνες
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως οι συλληφθέντες, οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, τηρούσαν -με αυστηρότητα και πειθαρχία- ένα «συνωμοτικό» πλαίσιο με «σκληρούς» κανόνες ως προς τις επαφές και τις επικοινωνίες τους. Χρησιμοποιούσαν κινητά παλιάς τεχνολογίας και απέφευγαν να κινούνται σε μέρη με πολλές κάμερες. Τα έμπειρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής τούς παρακολουθούσαν στενά τον τελευταίο μήνα και διαπίστωσαν πως κάλυπταν προσεκτικά τα χαρακτηριστικά τους και περπατούσαν σκυφτοί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», οι Κούρδοι είχαν έρθει από το καλοκαίρι στην Ελλάδα και άλλαζαν κάθε τρεις μήνες σπίτι, επιλέγοντας εκείνα που διαχειρίζεται αποκλειστικά η εταιρία ενοικίασης Airbnb, για να μην έρχονται σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του εκάστοτε σπιτιού.
Οι αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση ελέγχουν εάν υπάρχουν άλλες γιάφκες και ενδεχομένως κι άλλα μέλη τα οποία έχουν καταφέρει να είναι «σκιές» και να μην έχουν εντοπιστεί προς το παρόν. Οι συγκεκριμένες συλλήψεις συνιστούν «χαλί» ασφαλείας για την άφιξη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Εκτός από τη δολοφονία του ίδιου του Ερντογάν, οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως οι συλληφθέντες προετοίμαζαν χτυπήματα στην Τουρκία ή ήταν έτοιμοι να «ταχυδρομήσουν» βομβιστικό υλικό στη γείτονα χώρα.
Τα ευρήματα
Τα πρώτα ευρήματα καταδεικνύουν πως οι 9 προσαχθέντες είχαν συγκεκριμένα σχέδια. Στο εσωτερικό των τριών κατοικιών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν βάζα με άγνωστη ύλη, ενδεχομένως εκρηκτική, καλώδια, ρολόγια με καλώδια, φορητοί υπολογιστές, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, USB, ψηφιακό υλικό, πυροκροτητές, υλικά του εμπορίου, τα οποία δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την κατασκευή εκρηκτικής ύλης, και ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Κάποια από αυτά ήταν καλά κρυμμένα μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια. Επίσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν αμμωνιοδυναμίτιδα, πυροκροτητές και το υλικό ANFO (μίγμα πετρελαίου με νιτρικό αμμώνιο).
Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ξεκίνησε από τον έναν εκ των εννέα, καθώς καταζητείτο για αντίστοιχη υπόθεση των Τούρκων που είχαν συλληφθεί στη Χίο με όπλα και πυρομαχικά το 2013. Η παρακολούθησή του ξεκίνησε αθόρυβα και διακριτικά και διαπιστώθηκε πως μία από τις γιάφκες είχε νοικιαστεί μέσω Airbnb, ενώ ανήκει σε έναν συνταξιούχο πρώην αστυνομικό. Οπως αναφέρουν οι αστυνομικοί που παρακολούθησαν την υπόθεση, κατάφεραν να διακρίνουν γρήγορα «επαφές» και με τα υπόλοιπα άτομα, τα οποία σχετίζονταν με το «μαγείρεμα» των εκρηκτικών.
Στο παρελθόν
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σχεδόν κάθε φορά που έρχεται στη χώρα μας κάποιος Τούρκος αξιωματούχος γίνονται αντίστοιχου τύπου συλλήψεις. Αλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι πως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της χώρας μας έχει στενές σχέσεις με αντίστοιχη της Τουρκίας, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι διαρκές το διπλωματικό και διωκτικό «αλισβερίσι» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την αντίστοιχη τουρκική.
Το 2011 εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια ενός 32χρονου Κούρδου, μέσα σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου, στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Μετά από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε «κρυφό» ντουλάπι, όπου ο τότε συλληφθείς είχε κρύψει ένα αντιαρματικό (τύπου LOW) οπλισμένο με βλήμα ανατολικού τύπου, ένα καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες, ένα πολυβόλο ΑΚ, δύο νάρκες κατά προσωπικού, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, ένα αυτόματο πολυβόλο παλαιού τύπου, δύο κασελάκια με 600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 14 πυροκροτητές χειροβομβίδων, πέντε κιλά άγνωστης ύλης, τέσσερις επιθετικές και εννέα αμυντικές χειροβομβίδες χωρίς πυροκροτητές. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι Κούρδων, τουρκικής υπηκοότητας, για κατοχή πλαστών εγγράφων και διαβατηρίων. Οταν η γυναίκα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, προέκυψε πως εις βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση που θεωρείται από τους Γερμανούς αξιωματούχους «τρομοκρατική».
Τον Μάρτιο του 2013 τα τουρκικά πρωτοσέλιδα γέμισαν με δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων τρομοκρατών στην Ελλάδα. Οι τουρκικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εκείνο το διάστημα είχαν απαγάγει από τα Εξάρχεια έναν 26χρονο Κούρδο, ονόματι Μπουλούτ Γιαϊλά, στα τέλη του Μαΐου και τον οδήγησαν στα κρατητήρια της Κωνσταντινούπολης.
Στα τέλη του Ιουλίου του 2013 οι δύο πλευρές συνεργάστηκαν για ακόμη μία φορά, καθώς περιπολικό του Λιμενικού Σώματος εντόπισε «τυχαία»» ένα 7μετρο φουσκωτό σκάφος, το οποίο κινούνταν ανάμεσα σε Χίο και Οινούσσες, με δύο Ελληνες και δύο Κούρδους, τουρκικής υπηκοότητας, επιβάτες. Μέσα σε αυτό εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός. Μετά από γιγαντιαία επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα, Χίο, Κόρινθο, Λουτράκι και Θεσσαλονίκη, έγιναν συνολικά οκτώ συλλήψεις και 17 προσαγωγές.
Στις αρχές Φεβρουαρίου 2014 είχε εντοπιστεί γιάφκα του DHKP-c σε διαμέρισμα 2ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Γενναδίου στην περιοχή του Γκύζη. Συνολικά, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, που εμφανίζονταν ως «Γεωργιανοί ελαιοχρωματιστές» και είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα πριν από 3-4 μήνες. Στο διαμέρισμα εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών και όπλων.
Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Μίλτος Σακελλάρης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου