Και εφόσον ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βαλεντίνος Τζέκας, τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα fightHoax, τότε τα κυβερνητικά fake news θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ο Βαλεντίνος Τζέκας γεννήθηκε στη Λάρισα, είναι μόλις 20 ετών και σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Ξεκίνησε να γράφει κώδικα στα 12, έμαθε βασικές γνώσεις hacking στα 15 και στα 18 δημιούργησε την πρώτη του startup (το Near), η οποία πήρε αρκετή προσοχή από τη παγκόσμια σκηνή (Forbes, SXSW κ.λπ.) και τελικά εξαγοράστηκε από Αμερικανούς. Μόλις προχθές βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου μίλησε για το fightHoax. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν τον έχει καλέσει ακόμη…
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
«Δεν περίμενα πως η φωνή μου, οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου θα είχαν τη δύναμη να κουνήσουν “βράχους” και θα ακουγόταν στον κόσμο. Μια τέτοια ευκαιρία μού δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρότεινα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την παραπληροφόρηση στο ίντερνετ, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αναπτύξουν κριτική σκέψη αλλά παρουσίασα, επίσης, την έκδοση 2.0 του fightHoax.com μπροστά σε σημαντικά άτομα!», ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook. Αμέσως μετά ευχαρίστησε την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή που του άνοιξε την πόρτα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η χρήση του
Οπως έχει δηλώσει, το fightHoax είναι ένα πολυεργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η χρήση του έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν σχετικές χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με ένα οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα.
Επίσης, να βοηθήσει τους fact checkers να βελτιώσουν τη δουλειά τους για τη σωστή καταπολέμηση της μαζικής παραπληροφόρησης. Ετσι, με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων και με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων μπορεί να προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.
Αναγνώριση
«Αρχικά, αναλύεται η ιστορία και η φήμη της ιστοσελίδας που φιλοξενεί το άρθρο ειδήσεων. Στη συνέχεια, ο Fighthoax αναλύει τον συντάκτη του άρθρου και την ιστορία του. Είναι κάποιος γνωστός με ένα έμπιστο παρελθόν σε αξιόλογα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου ή κάποιος που δεν έχει ενεργό παρελθόν στη βιομηχανία ειδήσεων; Τελευταίο και πιο σημαντικό, αναλύεται το άρθρο. Από τη γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα αναφερόμενα γεγονότα, συγκρίνει κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια του άρθρου με πιο αξιόπιστα άρθρα σχετικά με το ίδιο θέμα. Το Fighthoax διαβάζει και καταλαβαίνει το άρθρο σαν άνθρωπος. Σαρώνει ολόκληρο τον ιστό, όπως μια βάση δεδομένων, σε δευτερόλεπτα. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές διαφορές με άλλα άρθρα που καλύπτουν το ίδιο γεγονός; Εχει το άρθρο αρκετές πληροφορίες για να συγκρίνουμε; Είναι καλή η γραπτή γλώσσα; Αυτοί είναι οι τρεις κύριοι πυλώνες του fighthoax», δήλωσε.
Άγγελος Αγγελίδης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου