Και δεν είναι η μόνη. Ένα κίνημα Ρωσίδων, που λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ζητά να επιστρέψουν από το μέτωπο οι σύζυγοί τους, οι γιοι και οι αδελφοί τους που επιστρατεύθηκαν μετά το διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Αρχικά, το κίνημα υποσχέθηκε πίστη σε αυτό που το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αλλά η τυπική, όπως είπαν, αντιμετώπιση που είχαν τις έκανε να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση σε κάποια θέματα.
Από τότε που ο σύζυγος της Αντρέεβα επιστρατεύθηκε πέρυσι και πήγε στην Ουκρανία, έχει επιστρέψει μόνο δύο φορές για σύντομα διαστήματα για να δει τη σύζυγό και τη μικρή του κόρη. Η σύζυγός του λέει ότι αυτό δεν επαρκεί για έναν στρατιώτη που πολεμά.
«Θέλουμε οι άνδρες μας να αποστρατευθούν για να επιστρέψουν σπίτι γιατί πιστεύουμε ότι για πάνω από ένα χρόνο έκαναν ό,τι μπορούσαν –ή και ακόμα περισσότερα», δήλωσε η Αντρέεβα, 34 ετών.
«Για μένα, δεν είναι απλά μάχη για να διασφαλίσω ότι η κόρη μου έχει πατέρα, είναι ακόμα μάχη για τον γάμο μου».
Η αντιμετώπιση του κινήματος αυτού αποτελεί ευαίσθητο θέμα για το Κρεμλίνο. Η Μόσχα, που έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έχει σε προηγούμενους πολέμους ανεχθεί υψηλότερους απολογισμούς νεκρούς από ό,τι θα ήταν πολιτικά αποδεκτό σε χώρες της Δύσης.
Αλλά το κίνημα των Ρωσίδων αποτυπώνει το πόσο περίπλοκο και άνισο είναι να κρατούνται τόσοι πολλοί άνδρες στον πόλεμο για τόσο καιρό ενώ πολλοί άλλοι σε στρατεύσιμη ηλικία να παραμένουν στην πατρίδα τους.
Είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το μέγεθος ή ο αντίκτυπος του κινήματος των Ρωσίδων σε μια κοινωνία, που σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, είναι ενωμένη πίσω από την πολεμική προσπάθεια. Και στην Ουκρανία, οι γυναίκες ζητούν να επιτραπεί στους άνδρες να επιστρέψουν από το μέτωπο.
Ερωτηθείσα για τους κινδύνους του να μιλά ανοικτά εν καιρώ πολέμου στη Ρωσία, η Αντρέεβα δήλωσε: «Θέλω να καταλάβετε: δεν είναι πλέον τρομακτικό διότι δεν είναι πλέον δυνατόν να το ανεχθεί κανείς άλλο αυτό. Αυτό πάει πολύ».
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
Το Reuters ούτε ζήτησε, ούτε έλαβε στρατιωτικές ή άλλες πιθανόν ευαίσθητες πληροφορίες από την Αντρέεβα. Η ίδια ζήτησε να μην κατονομαστεί ο σύζυγός της.
‘ΚΑΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ;’
Όταν ο Πούτιν έδωσε εντολή για μερική επιστράτευση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί άνδρες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία. Εκατομμύρια άλλοι δεν έφυγαν και κάποιοι εξ αυτών κλήθηκαν να πολεμήσουν.
Έκτοτε, η Ρωσία έχει στρατολογήσει εκατοντάδες χιλιάδες συμβασιούχους στρατιώτες στις επαρχίες, με το δέλεαρ της υψηλής αμοιβής. Η Ρωσία έχει στρατολογήσει 452.000 συμβασιούχους στρατιώτες από την αρχή του χρόνου, γεγονός που αποτυπώνει το αριθμητικό πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρώην πρόεδρο που είναι τώρα αντιπρόεδρος στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στις αιτήσεις για επιστροφή των ανδρών τους δεν δόθηκε σχεδόν καμία απάντηση, και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ασχοληθεί ελάχιστα με τις γυναίκες αυτές, δήλωσε η Αντρέεβα. Το υπουργείο δεν απάντησε σε ερώτημα του Reuters για σχόλιο.
Η απουσία απάντησης έπεισε κάποιες από τις γυναίκες αυτές να σταματήσουν να συμπεριφέρονται σαν «καλά κορίτσια» αναφορικά με τα αιτήματά τους και έχει αλλάξει την αντίληψη τους για τη σύγκρουση, δήλωσε η Αντρέεβα.
«Η θέση μας στην αρχή ήταν: Ναι, καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο χρειάζεται αυτό, το στηρίζουμε, είχαμε μια μάλλον στάση που έδειξε την πίστη μας», δήλωσε. «Αλλά τώρα η θέση –συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου— αλλάζει διότι βλέπουμε πώς μας μεταχειρίζονται και πώς μεταχειρίζονται τους άνδρες μας».
Οι αρχές δεν έδωσαν την άδειά τους για να πραγματοποιηθούν οι διαδηλώσεις που σχεδιάζουν οι γυναίκες αυτές. Κατηγορούνται ότι έχουν τη στήριξη αντιφρονούντων που βρίσκονται στο εξωτερικό και αντιπολιτευόμενων κομμάτων – αβάσιμες συκοφαντίες, είπε η Αντρέεβα.
Το κανάλι τους στο Telegram, που ονομάζεται “Way Home”, έχει 23.000 μέλη.
‘ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ’
Δύο γυναίκες ‘βομβάρδισαν’ τον περασμένο μήνα τον βουλευτή Βιτάλι Μιλόνοφ με ερωτήσεις για την επιστροφή των ανδρών τους, δυσκολεύοντας τις προσπάθειές του να αγνοήσει τις ερωτήσεις τους με φράσεις για τον δικό του πατριωτισμό.
«Εδώ είμαστε όλοι Ρώσοι», παρενέβη μία γυναίκα σε απόσπασμα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. «Πότε θα γίνει αντικατάσταση των επιστρατευμένων;».
«Φυσικά θα υπάρξει (αντικατάσταση). Θα νικήσουμε και…», δήλωσε ο Μιλόνοφ.
«Α, τα έχουμε ξανακούσει όλα αυτά», τον διέκοψε η γυναίκα.
Για την Αντρέεβα, και άλλες συζύγους, μητέρες και αδελφές, η ανισότητα στο ποιος επωμίζεται το βάρος του πολέμου είναι σημαντικό ζήτημα. Ενώ κάποια χλιδάτα εστιατόρια στη Μόσχα θα σερβίρουν καλό κρασί και τρούφες κατά την εορταστική περίοδο, κάποιοι άνδρες θα παγώνουν στα χαρακώματα στο μέτωπο.
«Έχουμε 1% του πληθυσμού που επωμίζεται όλο το βάρος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στο μέτωπο ενώ το υπόλοιπο 99% ετοιμάζεται για την Πρωτοχρονιά και διασκεδάζει», δήλωσε η Αντρέεβα. «Για τα αγόρια μας ή τις οικογένειές μας δεν προβλέπεται διασκέδαση».
Ειδήσεις σήμερα
Ινδονησία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι
Γαλλία: Διέταξαν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Χαμάς