Η περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας στο φως των ρωσικών μαζικών και βάναυσων πυραυλικών επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας είναι πρωτεύουσας σημασίας για το ΝΑΤΟ, για αυτό και Αμερικανικοί, Ευρωπαϊκοί και συμμαχικοί κύκλοι συγκεντρώνουν ρωσικής προέλευσης αντιαεροπορικά, αντιπυραυλικά και αντιαρματικά συστήματα για προσεχή αποστολή στο Κίεβο (πέραν της αποστολής των καθαρά δυτικής τεχνολογίας που προμηθεύουν στην ουκρανική αεράμυνα οι Δυτικοί σύμμαχοι).
Η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαθέτει το ρωσικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στο Ηράκλειο της Κρήτης, αντιαεροπορικά όπλα σχετικά μικρού βεληνεκούς ΤΟR Μ1 και OSA AK (αρκετά απαρχαιωμένα), αντιαρματικά KΟRNET και FAGOT, ως και ταχύπλοα μεταφοράς προσωπικού ZUBR. Λόγω των κυρώσεων στη Μόσχα, αλλά και το ότι είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία (η κρίση θα διαρκέσει αρκετό χρόνο και πολύ δύσκολα θα «λιώσουν οι πάγοι», είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα συστήματα να αντικατασταθούν με αντίστοιχα γαλλικά και αμερικανικά. Ασφαλώς μια τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο (ειδικά για εκπαίδευση και μεταφορά), αλλά είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι με νόμιμες διαδικασίες σήμερα δεν μπορούν να αγοραστούν ανταλλακτικά, ενώ η συντήρησή τους είναι επίπονη και δεν μπορεί να λάβει η χώρα μας πλέον λόγω της δραματικής κρίσης στα Ουκρανορωσικά (η Ελλάδα δεν μπορεί να προμηθευτεί τέτοια ανταλλακτικά από Κίνα, Λευκορωσία, Ιράν ή Βενεζουέλα, δηλαδή χώρες στοχοποιημένες από τη Δύση και υπό καθεστώς συγκεκριμένων κυρώσεων).
Αν και υφίσταται νομική ρήτρα ότι δεν μπορούμε να μεταπουλήσουμε τα ρωσικά όπλα, βάσει των τότε συμβολαίων (έγιναν επί αρχηγών Μακάροφ και Γκρόμοφ), εκτιμάται ότι με πολιτική βούληση δύναται να παρακαμφθεί η νομική ρήτρα (αφού ως γνωστόν υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται η ρωσική συμβολή/άδεια σε διαδικασία μεταπώλησης σε τρίτο).
Αμερικανοί υψηλόβαθμοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν και ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, έχουν θέσει μέσω της ομάδας το θέμα, ενώ γνωστά ρωσικά στρατιωτικά περιοδικά έχουν αποκαλύψει προ ημερών λεπτομέρειες (μάλιστα κάνουν λόγο ότι το θέμα έχει τεθεί σε πολλούς κύκλους συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Κίεβο). Προφανώς για λόγους εθνικής ασφαλείας απαιτείται μία φόρμουλα άμεσης αντικατάστασής τους από δυτικά όπλα και τοποθέτησης στους χώρους που βρίσκονται αυτά που πρόκειται να αποσυρθούν (Εβρος, νησιά).
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον Ειρηνικό
Απίστευτο περιστατικό σε πτήση: Μια influencer έκανε προπόνηση μέσα σε αεροπλάνο - «Η ηλίθια της χρονιάς» [βίντεο]
Η Νότια Κορέα απογείωσε άμεσα αεροσκάφη χθες μετά τη χθεσινή είσοδο κινεζικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στη ζώνη αεράμυνας. Τα κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 επανειλημμένα εισήλθαν και εξήλθαν από τη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Κορέας (Kadiz) στα ανοικτά των νότιων και βορειοανατολικών ακτών της Νότιας Κορέας, δήλωσε χθες ο αρχηγός των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Επανήλθαν στη ζώνη ώρες αργότερα από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή στην Κορέα ως Ανατολική Θάλασσα, συνοδευόμενα από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και στρατηγικών βομβαρδιστικών TU-95, ως και μαχητικών αεροσκαφών SU-35.
Η ζώνη αεράμυνας είναι μια περιοχή όπου οι χώρες (Νότια Κορέα) απαιτούν από τα ξένα αεροσκάφη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ταυτοποίησή τους. Σε αντίθεση με τον εναέριο χώρο μιας χώρας -τον αέρα πάνω από το έδαφος και τα χωρικά της ύδατα- δεν υπάρχουν διεθνείς κανόνες που να διέπουν τις ζώνες αεράμυνας. Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη ζώνη αεράμυνας της Νότιας Κορέας. Το Πεκίνο λέει ότι η ζώνη δεν είναι εδαφικός εναέριος χώρος και όλες οι χώρες πρέπει να απολαμβάνουν ελευθερία κινήσεων εκεί.
Η δύναμη εναέριας αυτοάμυνας της Ιαπωνίας ανέβασε επίσης μαχητικά αεροσκάφη αφού τα κινεζικά βομβαρδιστικά πέταξαν από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπου ενώθηκαν με δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε αργότερα το υπουργείο Αμυνας στο Τόκιο.
Ειδήσεις σήμερα
Μπλόκο στην …επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής
Κιβωτός του Κόσμου: Μυστική κατάθεση ανήλικου για ασέλγεια από τον π. Αντώνιο