Επίσης χθες για πρώτη φορά αναλυτικά συζητήθηκε ο ρόλος και η στάση της Κίνας, ενώ αργά το απόγευμα κυκλοφόρησε από το Αμερικανικό Πεντάγωνο η ετήσια και πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση σχετικά με τις διαρκώς αναβαθμιζόμενες στρατιωτικές και πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας (196 σελίδες).
Μεταξύ των βασικών αποφάσεων του τελικού ανακοινωθέντος ήταν τα κάτωθι σημεία:
- Η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την ευρωατλαντική ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, είναι μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεών της στην ουκρανική πολιτική και ενεργειακή υποδομή, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες. Επηρέασε τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και έθεσε σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και λαούς του κόσμου. Οι απαράδεκτες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών δραστηριοτήτων, του ενεργειακού εκβιασμού και της απερίσκεπτης πυρηνικής ρητορικής, υπονομεύουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.
- Καλωσορίσαμε τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Κουλέμπα και στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους και της γης τους και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλες αυτές τις ζωές που χάθηκαν. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επιθετικότητας και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί.
- Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετέχουν ως κράτη που έχουν προσκληθεί να προσχωρήσουν στη Συμμαχία. Η ένταξή τους θα τους κάνει ασφαλέστερους, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο πιο ασφαλή. Η ασφάλειά τους έχει άμεση σημασία για τη Συμμαχία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας.
- Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς του και να υπερασπίζεται κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή. Θα το κάνουμε σύμφωνα με την προσέγγισή μας 360 μοιρών και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στο πένθος για την απώλεια ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις. Παρακολουθούμε διαρκώς και αναλύουμε τη στάση και κινήσεις της Κίνας.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό»
Σημαντικές επαφές είχε το τελευταίο τριήμερο σε Βουκουρέστι και Βαρσοβία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στις Συνόδους των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ. Ειδικότερα στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, συναντήθηκε με την Καναδή ομόλογό του Μέλανι Τζόλι, με την οποία συζήτησε την κατάσταση στην Ουκρανία (η βορειοαμερικανική χώρα συνδράμει παντοιοτρόπως σε υποστήριξη του Κίεβου, άλλωστε στο έδαφός της εδώ και δεκαετίες διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί στην καταγωγή τους, ενώ είναι και η έδρα του παγκόσμιου ουκρανικού Κογκρέσου),καθώς επίσης και διμερή θέματα.
Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «η ελληνική θέση στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι σαφής. Κατ’ αρχάς, στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά γενικότερα είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
Στο Βουκουρέστι βρέθηκε για λίγες ώρες ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος είναι εδώ και μερικούς μήνες βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακής ασφαλείας και πρόσφατα πραγματοποίησε επισκέψεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ιαπωνία, ενώ είναι σε συνεχή ανταλλαγή απόψεων με Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας. Η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ιδιαίτερα εγκάρδια, ενώ πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν να επέδωσε σειρά ενεργειακών προτάσεων(από διάφορα κέντρα των ΗΠΑ) σε υποστήριξη της Ουκρανίας στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επιμέρους συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας. Με τους δύο πρώτους το βασικό θέμα ήταν η περίπτωση των αιτημάτων της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ (βάσει της τριμερούς συμφωνίας της Μαδρίτης του περασμένου Ιουνίου ) με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι έχει «γίνει πρόοδος σε αρκετά θέματα, αλλά απομένουν όμως εκδόσεις Κούρδων εξτρεμιστών και γκιουλενιστών στην Τουρκία από τα δύο σκανδιναβικά κράτη» Με τον Εσθονό ΥΠΕΞ ο Τσαβούσογλου συζήτησε θέματα κυβερνοσφάλειας, ως επίσης την κυοφορούμενη πώληση μη επανδρωμένων αεροχημάτων/drones στη χώρα της Βαλτικής (πρόσφατα οι υπουργοί Αμυνας των δύο κρατών είχαν επαφές στην Αγκυρα).
Πάντως στο περιθώριο της Συνόδου ο Αντονι Μπλίνκεν και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ «πιέσανε» την Τουρκία και την Ουγγαρία «να τελειώνουν με το θέμα της τυπικής αποδοχής των αιτημάτων δύο βόρειων κρατών από τα Κοινοβούλιά τους».
Ειδήσεις σήμερα
Μπλόκο στην …επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής
Κιβωτός του Κόσμου: Μυστική κατάθεση ανήλικου για ασέλγεια από τον π. Αντώνιο