Ο Ζεμίν ήταν ο κομματικός γραφειοκράτης που «συμμάζεψε» τις αντιθέσεις και τα τραύματα που άφησε στο κόμμα και την κινεζική κοινωνία η αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν, τον Ιούνιο του 1989, βάζοντας ταυτόχρονα τα θεμέλια της μετέπειτα θαυμαστής οικονομικής ανάπτυξης. Επέβλεψε την ειρηνική επιστροφή του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία το 1997, έβαλε την Κίνα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 και ήταν εκείνος που πέτυχε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2008. Στο μεταξύ είχε εγκαταλείψει οικειοθελώς την εξουσία το 2002, παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Χου Τζιντάο. Ηταν η πρώτη «αναίμακτη» αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κινεζικού Κ.Κ. από τότε που κατέλαβε την εξουσία το 1949, κάτι που επίσης πιστώνεται ο Ζιάνγκ Ζεμίν.
Στο πρόσωπό του η κομματική νομενκλατούρα αναζητούσε έναν σκληρό αρχηγό, που θα αποτελούσε «αντιπαράδειγμα» του σοφτ και φιλελεύθερου Ζάο Ζιγιάνγκ, ο οποίος έβλεπε με συμπάθεια τους εξεγερμένους φοιτητές και προβαλλόταν ως «Κινέζος Γκορμπατσόφ».
Ο Ζεμίν διέκοψε μεν το φιλελεύθερο πείραμα, αλλά άνοιξε την οικονομία και το κόμμα στους καπιταλιστές, ενώ ήταν ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Ταϊβάν και τη θρησκευτική οργάνωση Φαλούν Γκονγκ – για κάποια περίοδο υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του καθεστώτος.
Μεγάλο του επίτευγμα λογίζεται η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, που κορυφώθηκε όταν πρόσφερε στον Τζορτζ Μπους συνεργασία στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», μετά την 9/11. Το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ το έκανε το 1997, για να αναγγείλει στον άναυδο Μπιλ Κλίντον στίχους στα αγγλικά του Αμερικανού ποιητή Λονγκφέλοου. Ο Ζιάνγκ Ζεμίν δεν δίστασε να κολυμπήσει στις παραλίες της Χαβάης, κάτι αδιανόητο σήμερα για τον Σι Τζινπίνγκ.
Εκτόνωσε αριστοτεχνικά δύο κρίσεις με τις ΗΠΑ. Η μία μετά τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι το 1999 και η άλλη με αφορμή τη σύγκρουση κινεζικού μαχητικού με αμερικανικό κατασκοπευτικό στον εναέριο χώρο της Κίνας.
«Ο Ζιάνγκ Ζεμίν μοιάζει ανοιχτόμυαλος, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένας κλασικός πολιτικός οπορτουνιστής» εκτιμά ο Γουάνγκ Νταν. Ενας από τους ηγέτες των φοιτητών το 1989, που έφυγε για πάντα από την Κίνα.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΖΙΑΝΓΚ ΖΕΜΙΝ
1926- Γεννιέται στην επαρχία Τζιανγκσού.
1946- Γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης.
1966- Κρατάει χαμηλούς τόνους μέσα στη δίνη της Πολιτιστικής Επανάστασης κι αυτό τον σώζει από τους Ερυθροφρουρούς.
1985- Δήμαρχος Σαγκάης και τοπικός ηγέτης του Κ.Κ.
1987- Μπαίνει στο Πολιτικό Γραφείο.
1989-90- Τοποθετείται ηγέτης του Κόμματος και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην συντηρητική και στη φιλελεύθερη πτέρυγα.
2002- Παραιτείται από γενικός γραμματέας του Κόμματος.
2005- Παραιτείται και από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή.
2019- Τελευταία του δημόσια εμφάνιση σε στρατιωτική παρέλαση για τα 70 χρόνια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
«Μην πειράξετε τους διαδηλωτές»
Αντιμέτωπη με διεθνή κατακραυγή βρίσκεται η κυβέρνηση της Κίνας, καθώς ο Λευκός Οίκος και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, την προέτρεψαν να μην πειράξει τους ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά των λοκντάουν. Το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, καθώς επέλεξε να μη ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο, με κύριο μενού το Ουκρανικό.
Ο φόβος μιας αιματηρής εκτροπής είναι ορατός ύστερα από την εμφάνιση τανκς στους δρόμους κινεζικών πόλεων το βράδυ της Τρίτης, αλλά και μετά τη σκληρή ανακοίνωση της επιτροπής ασφαλείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κατά των «σαμποτέρ που καθοδηγούνται από ξένες εχθρικές δυνάμεις», των οποίων την καταστολή ζήτησε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Σοκ ωστόσο προκάλεσε το βίντεο στα social media με μια γυναίκα να γεννάει κυριολεκτικά όρθια στο δρόμο στην πόλη Γκουλάν με τη βοήθεια περαστικών, επειδή δεν είχε προλάβει να κάνει αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό ώστε να μπει μέσα στο μαιευτήριο.
Δέσμια του παραλογισμού που επικρατεί στην κορυφή της ηγεσίας (βλέπε την εμμονή του Σι Τζινπίνγκ στην καταστροφική πολιτική του zero Covid), η κινεζική κυβέρνηση έκανε χθες μια θεαματική υποχώρηση στην πόλη Γκουανγκζού, ύστερα από μια νύχτα ταραχών, συγκρούσεων και συλλήψεων την Τρίτη και το πρωί της Τετάρτης. Σε αρκετές συνοικίες της πόλης των 19 εκατομμυρίων ανακοινώθηκε η «προσωρινή άρση των περιοριστικών μέτρων» και η διακοπή των μαζικών μοριακών τεστ, μολονότι την Τρίτη ανιχνεύθηκαν σε όλο τον αστικό ιστό 7.000 κρούσματα. Κάτοικος της πόλης δήλωσε στον «Guardian» ότι μία ώρα μετά την ανακοίνωση η ασφάλεια επιτήρησης των αποκλεισμένων πολυκατοικιών αναχώρησε και δεκάδες ένοικοι βγήκαν με βαλίτσες στους δρόμους για να «το σκάσουν» για αλλού! Οι συνοικίες «υψηλού κινδύνου» θα παραμείνουν σε καθεστώς αποκλεισμού, αλλά στις «ελεύθερες» θα ξαναλειτουργήσουν -μέχρι νεωτέρας- σχολεία, εστιατόρια και κινηματογράφοι.
Ειδήσεις σήμερα
Μπλόκο στην …επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής
Κιβωτός του Κόσμου: Μυστική κατάθεση ανήλικου για ασέλγεια από τον π. Αντώνιο