Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε χθες ότι η κυβέρνησή της έχει δεσμευτεί στην ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του NATO, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής της τάχθηκε εναντίον «λεονταρισμών» που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με τη Ρωσία.
Η Μέρκελ είπε πως το Βερολίνο θα συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά επισήμανε πως βλέπει «νέες απειλές» για την Ευρώπη και είναι αποφασισμένο τόσο να αυξήσει τις γερμανικές στρατιωτικές δαπάνες, όσο και να ενισχύσει τη νατοϊκή συμμαχία.
Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία «στο σύνολό της συμφώνησε με την απόφαση του NATO», η οποία προβλέπει ότι «μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαθέσουμε το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες», είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες μετά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
«Θεωρώ ότι αυτό θα υποστηριχθεί από τους πάντες στην κυβέρνηση (…). Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», επέμεινε.
Οι δηλώσεις αυτές της Μέρκελ καταγράφηκαν τρεις ημέρες αφότου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προκάλεσε πολιτική θύελλα όταν προειδοποίησε εναντίον των ανταγωνισμών με τη Ρωσία.
«Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δυσχεράνουμε την κατάσταση με λεονταρισμούς και διαπεραστικές πολεμικές κραυγές», είπε στην εφημερίδα Bild. «Όποιος πιστεύει ότι οι συμβολικές παρελάσεις αρμάτων μάχης στα ανατολικά σύνορα της συμμαχίας θα φέρουν περισσότερη ασφάλεια κάνει λάθος», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει να επιτρέψει να χρησιμοποιούνται «προσχήματα για να αναζωπυρωθεί μια παλιά σύγκρουση».
Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας διέψευσε ότι τα σχόλια αυτά συνδέονταν με τα στρατιωτικά γυμνάσια του NATO ή τα σχέδια του Συμφώνου να αυξήσει τον αριθμό των συμβατικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.
Όμως τα σχόλια του Σταϊνμάιερ αποκάλυψαν το διευρυνόμενο χάσμα στην κυβέρνηση των δικών του Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.
Χθες ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, μιλώντας στη Μπούντεσταγκ με αφορμή την επέτειο της εισβολής των ναζί στη Σοβιετική Ένωση, επισήμανε πως «όταν η κατάσταση ασφαλείας αλλάζει —και έχει αλλάξει— πρέπει να προσαρμόζουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες. Αλλά δεν πρέπει ταυτόχρονα να παρασυρόμαστε στην ψευδαίσθηση πως η στρατιωτική ισχύς και μόνο εγγυάται την ασφάλεια», ανέφερε.
Ο Σταϊνμάιερ καλεί να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία όταν σημειώνονται πρόοδοι στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία. Η Μέρκελ επιμένει αντίθετα ότι οι κυρώσεις θα αρθούν μόνο όταν οι συμφωνίες εφαρμοστούν πλήρως.
Στη χθεσινή του ομιλία ο Σταϊνμάιερ επέκρινε έντονα την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, ωστόσο σημείωσε πως η Γερμανία δεν δικαιούται να ξεχνά πως είχε προχωρήσει και η ίδια σε εισβολή στη Σοβιετική Ένωση πριν από 75 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην επέτειο αυτή λέγοντας ότι η χώρα του πρέπει να ενισχύσει το αξιόμαχο των ένοπλων δυνάμεών της και την ετοιμότητά της να αντιδράσει έναντι των «επιθετικών ενεργειών» κοντά στα σύνορά της στις οποίες προχωράει το NATO.