Είκοσι χρόνια πέρασαν, το Ιράκ δεν έχει ανανήψει από το χάος στο οποίο βυθίστηκε μετά την αμερικανική εισβολή, αλλά οι Ιρακινοί δεν αναπολούν το καταπιεστικό και αιματοβαμμένο καθεστώς του Σαντάμ, καθώς, όταν ξεκίνησε η αμερικανοβρετανική εισβολή, η βία από πολιτοφυλακές που έκαναν κατάχρηση εξουσίας είχε φθάσει στο απόγειό της.
Νοσταλγία
Αντιθέτως, στην Ιορδανία, ο πρώην δικτάτορας, που εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού τον Δεκέμβριο του 2006, παραμένει δημοφιλής! Ισως είναι η μόνη χώρα στον αραβικό κόσμο στην οποία υπάρχει πολύς κόσμος που τον μνημονεύει με νοσταλγία. Η μορφή του φιγουράρει σε μπρελόκ, κούπες, θήκες κινητών, αφίσες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι Αρχές κάνουν τα στραβά μάτια, την ώρα που στο Ιράκ απαγορεύονται φωτογραφίες και σύμβολα που τον θυμίζουν.
Οι Ιορδανοί εξακολουθούν να θεωρούν τον Σαντάμ ήρωα του αραβικού εθνικισμού που αντιστάθηκε στους Αμερικανούς και στο Ισραήλ και υποστήριξε τους Παλαιστινίους (μεγάλο μέρος των κατοίκων της Ιορδανίας προέρχεται από την Παλαιστίνη, την πρώην Υπεριορδανία). Επίσης, πολλοί Ιορδανοί είχαν σπουδάσει επί των ημερών του στα ιρακινά πανεπιστήμια. «Δεκάδες χιλιάδες Ιορδανοί αποφοίτησαν από πανεπιστήμια του Ιράκ με δωρεάν υποτροφίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιορδανός βουλευτής Χαλίλ Ατία. Οπως προσθέτει, «ο Σαντάμ πλήρωνε 25.000 δολάρια στην οικογένεια κάθε Παλαιστινίου που σκοτωνόταν από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ φρόντιζε τους τραυματίες». Ούτε ο βουλευτής κρύβει τη συμπάθειά του, καθώς λέει πως στα χρόνια του Σαντάμ Χουσεΐν η Ιορδανία αγόραζε λάδι σε προνομιακές τιμές.
Υμνοι
«Ο Σαντάμ ήταν ένας έντιμος Αραβας», συμπληρώνει ο 67χρονος Σαλάμα αλ-Μπαλαουί, ο οποίος ήταν εργολάβος και επισκέφθηκε τη Βαγδάτη τη δεκαετία του 1980. «Παρά τον πόλεμο με το Ιράν, το Ιράκ ήταν μια χώρα πλούτου, αλλά μετά τον Σαντάμ οι διεφθαρμένοι το λεηλάτησαν», λέει με απέχθεια. Ο συνομήλικός του Σαχέρ Αμπού Σαρχ, ιδιοκτήτης καταστήματος στο κέντρο του Αμάν, που πουλά αξεσουάρ κινητών, τονίζει ότι «κάθε Ιορδανός γνωρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας γενναίος Αραβας ηγέτης. Ολοι τον αγαπάμε… Δυστυχώς, το Ιράκ τελείωσε μετά τον Σαντάμ και καταστράφηκε», προσθέτει μιλώντας σε απεσταλμένους του Γαλλικού Πρακτορείου, κρατώντας φωτογραφίες και θήκες κινητών που απεικονίζουν τον Σαντάμ.
Οι μεσήλικες Ιορδανοί, που έχουν ζήσει τις μεγάλες αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, θεωρούν πως μετά την αμερικανική εισβολή το Ιράκ διαλύθηκε και βυθίστηκε στη βία, στις σεχταριστικές ομάδες και τη διαφθορά. Αλλά και ο 19χρονος Ανάς αλ-Ναχάς συμφωνεί ότι «αν ζούσε (ο Σαντάμ), πολλά πράγματα δεν θα είχαν συμβεί».
Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος τελείωσε το 2011, το Ιράκ παραμένει ένα διαλυμένο κράτος με κατεστραμμένη οικονομία και με μια διεφθαρμένη ελίτ που λυμαίνεται την ξένη βοήθεια, ενώ κάθε προσπάθεια για συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης είναι αδύνατη. Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Αλ-Καντίμι, δήλωσε πρόσφατα ότι «από το 2003, έχουν σπαταληθεί πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ιράκ και τα περισσότερα μοιράστηκαν μεταξύ πολιτικών κομμάτων και ανθρώπων με επιρροή, ενώ άλλα μεταφέρθηκαν λαθραία στο εξωτερικό».
Ο πολιτικός επιστήμονας, ειδικός σε θέματα Μ. Ανατολής, Ασιέμ ελ Ντιφραουί, δήλωσε πρόσφατα στο Εuronews ότι «τα τελευταία χρόνια οι νέοι του Ιράκ δεν θέλουν ένα καθεστώς που θα είναι διχασμένο σε διάφορες θρησκευτικές γραμμές». Στο Ιράκ οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ η σταθερότητα είναι το ζητούμενο, τόσα χρόνια μετά το επίσημο τέλος του πολέμου. Αν και το Ιράκ είναι μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, το ένα τρίτο των 42 εκατομμυρίων κατοίκων του εξακολουθεί να ζει στη φτώχεια και σε υψηλά επίπεδα ανεργίας.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΡΑΚ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
- Στις 20 Μαρτίου 2003, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (ο νεότερος), ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Ιρακινή Ελευθερία».
- Αναπτύχθηκαν περίπου 150.000 Αμερικανοί και 40.000 Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ, με το πρόσχημα της παρουσίας όπλων μαζικής καταστροφής WMD (που δεν βρέθηκαν ποτέ).
- Σε τρεις εβδομάδες (9 Απριλίου) καταλήφθηκε η Βαγδάτη και βυθίστηκε στο χάος. Λεηλατήθηκαν σπίτια αξιωματούχων και το Εθνικό Μουσείο.
- Οι σημαντικές πόλεις του Βόρειου Ιράκ, Κιρκούκ και Μοσούλη, έπεσαν στα χέρια των Κούρδων, οι οποίοι στη συνέχεια αποσύρθηκαν αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τη δυτική συμμαχία.
- Την 1η Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος κήρυξε «το τέλος των μαχών». Ομως, ο πόλεμος συνεχίστηκε, κατά των διαφόρων ομάδων.
- Η Ουάσιγκτον επικήρυξε τον Σαντάμ έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων και έπειτα από αναζήτηση 9 μηνών, ο δικτάτορας, που κυβέρνησε το Ιράκ επί 24 χρόνια, συνελήφθη στις 13 Δεκεμβρίου 2003 κρυμμένος σε ένα υπόγειο αγροκτήματος κοντά στην Τικρίτ. Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού τον Δεκέμβριο του 2006.
- Από το 2003 έως το 2011, που αποχώρησαν επίσημα οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ, περισσότεροι από 100.000 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και οι ΗΠΑ έχασαν 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα.