Βάσει του νέου νόμου ένας έφεδρος θα μπορεί στο εξής να επιστρατευτεί μέσω μιας διαδικτυακής πύλης των ρωσικών δημόσιων υπηρεσιών ή ακόμη εάν η εντολή παραδοθεί σε έναν τρίτο. Έως σήμερα, οι κλητεύσεις έπρεπε υποχρεωτικά να παραδίδονται ιδιοχείρως.
Ο Πούτιν είχε διατάξει την επιστράτευση 300.000 εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, η υλοποίηση της οποίας ήταν συχνά χαοτική. Η Μόσχα αναφέρει ότι επιστράτευσε τουλάχιστον 300.000 άνδρες πέρυσι για να ενισχύσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της στην Ουκρανία.
Παρότι το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι θέλει να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα, πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν καθώς ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζει μεγάλη αντεπίθεση.
Γουίλεμ Νταφόε: Viral ο ηθοποιός - Δημοσιογράφος τον ρώτησε τι κάνει για να... ζήσει - Πώς απάντησε (βίντεο)
Η αστυνομία έχει το δικαίωμα να διώκει όσους αντιστέκονται, οι οποίοι κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης. Η εφορία, τα πανεπιστήμια και άλλοι δημόσιοι οργανισμοί θα έχουν καθήκον να παρέχουν τα προσωπικά στοιχεία των επιστρατεύσιμων.
Η άρνηση να παρουσιαστούν στο γραφείο στρατολόγησης θα στερήσει κατά συνέπεια από τους Ρώσους τη δυνατότητα να εργαστούν ως επιχειρηματίες ή αυτοαπασχολούμενοι, να λάβουν δάνεια ή να έχουν την κατοικία τους και το αυτοκίνητό τους.
Τα μέτρα αυτά αφορούν επίσης Ρώσους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους και εργάζονται εξ αποστάσεως.
Η προηγούμενη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στο εξωτερικό.
Ειδήσεις σήμερα