Ο υπουργός Αμυνας της Κίνας (ανέλαβε καθήκοντα προ τριών μηνών), στρατηγός Λι Σανγκφού, είπε ότι η ψυχροπολεμική νοοτροπία αναβιώνει δυνατά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά το Πεκίνο επιδιώκει διάλογο(!). Οι δηλώσεις έγιναν αφότου ο Λι αρνήθηκε να συναντήσει επίσημα τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν. Μιλώντας στην κορυφαία σύνοδο ασφαλείας της Ασίας, επανέλαβε τα γνωστά «παράπονα», κατηγορώντας «ορισμένες χώρες» ότι εντείνουν μια κούρσα εξοπλισμών και παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων, αδιαφορώντας για τα κινεζικά δικαιώματα στα στενά της Ταϊβάν, ως και στη νότια Σινική Θάλασσα. «Μια ψυχροπολεμική νοοτροπία αναβιώνει τώρα, αυξάνοντας σημαντικά τους κινδύνους για την ασφάλεια και εμπλοκή» (υπόψη, ο Σανγκφού τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ από το 2018 για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, τη γνωστή Rosoboronexport).
Επίσης ο Κινέζος αξιωματούχος άσκησε κριτική στους Αμερικανούς και σε άλλες δυτικές χώρες γιατί εμπλέκονται στα ζητήματα της Ταϊβάν, στη νότια Κινεζική Θάλασσα κ.ά. Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι τεταμένες εδώ και καιρό για μια σειρά ζητημάτων, όπως η ύπαρξη της Ταϊβάν, οι αποκλειστικές ζώνες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τα κατασκοπευτικά αερόστατα που εντοπίστηκαν πάνω από αμερικανικές Πολιτείες και Καναδά, ως και οι περιορισμοί του προέδρου Μπάιντεν στις εξαγωγές τσιπ ημιαγωγών. Ο Οστιν είχε εκτενείς διμερείς επαφές μέσα στο τριήμερο με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Σιγκαπούρης και της Ταϊλάνδης για θέματα στρατιωτικά και διπλωματικά, καθώς και για νέα σειρά ασκήσεων στον Ειρηνικό. Επιπλέον ο Οστιν είχε τριμερείς συναντήσεις με Ιαπωνία-Νότια Κορέα και Ιαπωνία-Μογγολία, καθώς και με τους υπουργούς Αμυνας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ινδίας, με τον Κινέζο ομόλογό του να υποστηρίζει ότι «είναι στα σκαριά ένα ασιατικό ΝΑΤΟ».
Αυτές τις ημέρες για πρώτη φορά διήλθαν μέσα από τα Στενά της Ταϊβάν από κοινού αμερικανικό και καναδικό πολεμικό πλοίο. Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Chung-Hoon και το αντίστοιχο καναδικό HMCS Montreal πραγματοποίησαν μια διέλευση από τα στενά προχθές «μέσω υδάτων, όπου ισχύουν οι ελευθερίες πλοήγησης και υπερπτήσεων ανοικτής θάλασσας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι κατά τη διάρκεια της διέλευσης ένα κινεζικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πλησίασε πολύ την πλώρη του Chung-Hoon (δύο φορές), αναγκάζοντάς το να επιβραδύνει για να αποφύγει τη σύγκρουση. Ηταν η δεύτερη «στενή συνάντηση» μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών πλοίων μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, αφού ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη του Πεκίνου εξετράπη της πορείας του μπροστά από ένα από τα αεροσκάφη επιτήρησης της Ουάσιγκτον.
«Εικονική» επίθεση σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο
Το φως της δημοσιότητας είδε μια «απειλητική προσομοίωση» κινεζικής επίθεσης με υπερηχητικούς πυραύλους κατά του υπερσύγχρονου και πανίσχυρου αεροπλανοφόρου «Τζέραλντ Φορντ» των ΗΠΑ (θεωρείται αβύθιστο απέναντι σε συμβατική επίθεση). Βάσει του σεναρίου/πολεμικού παιγνίου που παρουσίασε το κινεζικό περιοδικό «Δοκιμών και Τεχνολογίας Διοίκησης», το αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα μπορούσε να πληγεί ολοσχερώς από επίθεση 24 υπερηχητικών πυραύλων που θα εκτόξευαν οι Κινέζοι. Πάντως οι Αμερικανοί ναύαρχοι και ναυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι απλά το Πεκίνο επιδιώκει ψυχολογικές επιχειρήσεις και ότι πάντοτε αναλύουν τις διάφορες απειλές κατά των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της ανώτατης διοίκησης Ινδικού-Ειρηνικού (USΙΝDOPACOM), που εδρεύει στη Χαβάη.