Στο πλαίσιο αυτό, ήταν προγραμματισμένο για σήμερα στις 10.00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή εννέα υπουργείων, με κεντρικό στόχο να εκτιμηθεί η κατάσταση, να διαμορφωθεί με βάση τα νέα δεδομένα η εθνική μας αντίδραση, αλλά και ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να ληφθούν για να προστατευτεί και να θωρακιστεί η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
«Η χώρα μας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα. Και θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία», επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για ένα αχαρτογράφητο, νέο διεθνές τοπίο, για το οποίο -όπως είπε- για το μόνο που είμαστε σίγουροι είναι ότι ουδείς μπορεί να βγει ωφελημένος. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αντίδραση και ενώ επί τάπητος βρίσκονται τα αντίμετρα που πρέπει να ληφθούν, επεσήμανε ότι για την Ευρωπαϊκή Ενωση η νέα αυτή κατάσταση αποτελεί σαφή απόκλιση από τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε.
Ηδη Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να προετοιμάσει μία αποφασιστική αντίδραση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία αντίδραση που θα περιλαμβάνει τη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών του ευρωπαϊκού οπλοστασίου, ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και επιχειρεί να παίξει ρόλο συνδιαμορφωτή, με την Ευρώπη να προετοιμάζει ήδη ένα πακέτο μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κυβερνητική έμφαση θα δοθεί σε στοχευμένες πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων, στην προστασία των ελληνικών εξαγωγών, δεδομένου ότι η δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου απειλεί να ανατρέψει το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι με δεδομένη την ανησυχία για επιστροφή της ύφεσης, η Ελλάδα στρέφεται και σε άλλες αγορές, σημειώνοντας ότι η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος των ελληνικών εξαγωγών που προορίζονταν για τις ΗΠΑ, αποτελώντας εναλλακτικές λύσεις για τους Ελληνες παραγωγούς.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στις ΗΠΑ
Το 2024, οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ έφτασαν σε σημαντικά ποσά, με έμφαση σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως οι ελιές – 213 εκατ. ευρώ, το λάδι – 69 εκατ. ευρώ, η φέτα – 53 εκατ. ευρώ, το κρασί – 19 εκατ. ευρώ και οι κομπόστες – 88 εκατ. ευρώ. Ετσι, τίθενται σε κίνδυνο εξαγωγές συνολικής αξίας άνω των 440 εκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας πιθανό ντόμινο επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, το οποίο και επιχειρείται να αποφευχθεί εγκαίρως.
Επιτακτική ανάγκη για σταθερότητα
Στο κρίσιμο μέγεθος της πολιτικής αλλά και της οικονομικής σταθερότητας αναφέρθηκε, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός μιλώντας στην «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνδέοντας την ανάγκη για υλοποίηση των εθνικών προτεραιοτήτων, εντασσόμενη σε ένα διεθνές πλαίσιο διαρκών ανακατατάξεων. «Οφείλουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να κρατήσουμε ασφαλές το σκάφος της πατρίδας μας σε αυτά τα ταραγμένα νερά και να δυναμώσουμε την αμυντική, τη διπλωματική, αλλά και την οικονομική μας θωράκιση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.