Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη διεθνείς αναλυτές, η απάντηση του ΝΑΤΟ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι τριπλή και θα συνίσταται από τα εξής: πλήρης εμπορικός αποκλεισμός της Ρωσίας, κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την «παράλυση» της χώρας και τέλος, στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ – όχι με πυρηνικά, αλλά με συμβατικά όπλα.
Ολοκληρωτική απομόνωση – Εμπορικός αποκλεισμός
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ δήλωσε στην Bild υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι σε περίπτωση τακτικού πυρηνικού χτυπήματος, θα υπάρηει πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία της Ρωσίας θα αποκοπεί παντελώς από τον δυτικό κόσμο και δύσκολα θα μπορούσε να βρει προμηθευτές για τις πρώτες ύλες της – που είναι πρακτικά και το μοναδικό εξαγωγικό προϊόν της.
Από την πλευρά του, ο Άντον Γερασένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών και πολιτικός εμπειρογνώμονας στο Κίεβο, παραθέτει τη δική του εκδοχή: «Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας, ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταματήσει κάθε εμπόριο με τη Ρωσία και επίσης να αναγκάσει την Κίνα και την Ινδία να επιβάλουν εμπορικό εμπάργκο στη Ρωσία».
Κυβερνοεπιθέσεις για την ολική παράλυση της Ρωσίας
«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν με μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οι οποίες θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν και τη Ρωσία», υποστήριξε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Νίκο Λανγκ. Συγκεκριμένα, θα στοχευθούν μέσω κυβερνοεπιθέσεων (χακαρίσματος, δηλαδή) τα βασικά δίκτυα επικοινωνίας (τηλέφωνο, διαδίκτυο).
Στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με συμβατικά μέσα
Υψηλόβαθμος διπλωμάτης χώρας του ΝΑΤΟ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα -υπό το καθεστώς ανωνυμίας- ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε απειλήσει τη Ρωσία με «στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε βάρος της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο διπλωμάτης άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τι ακριβώς εννοούσε με τη δήλωσή του.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους Ρώσους ή εσείς να το ξέρετε αυτό», είπε. «Διαφορετικά, το αποτέλεσμα μιας τέτοιας προειδοποίησης δεν θα έχει νόημα. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία θα έπαιρνε «όλα τα όπλα που χρειάζεται» για να νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Και αυτό περιλαμβάνει τανκς και αεροπλάνα», πρόσθεσε.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα διορίσει τη σύζυγο του συμβούλου του, μέλος της επιτροπής του Μασκ
Σύμφωνα με τον Γερμανό εμπειρογνώμονα, Νίκο Λανγκ, η Δύση είναι έτοιμη να απαντήσει με σοβαρά μέσα τη Ρωσία, κάτι που εκτιμάται πως θα αποτρέψει τον Πούτιν από το να πατήσει «το κουμπί» του πυρηνικού πολέμου. «Η χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ αποτρέπεται ουσιαστικά. Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας δεν θα έκρινε το αποτέλεσμα του πολέμου του Πούτιν και θα είχε εξαιρετικά υψηλό κόστος για τη Ρωσία».
Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η περιοχή που πρόσφατα προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία, συρρικνώνεται ήδη και ο ουκρανικός στρατός σημειώνει ταχεία πρόοδο, ακόμη και μετά την απελευθέρωση της πόλης Λιμάν στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Όπως αναφέρει η Bild, ο Πούτιν δεν έχει δείξει ακόμη πως απειλεί σοβατά με τη για χρήση πυρηνικών όπλων, αν και έχει ήδη ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί στην μέχρι πρότινος σχέση της Δύσης με τη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές»
Ο Πούτιν έχει αφήσει υπονοούμενα στο πλαίσιο ομιλιών του για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που η Ουκρανία προσπαθήσει να απελευθερώσει τις περιοχές που η Ρωσία μόλις προσάρτησε μέσω ψευτοδημοψηφισμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό -σύμφωνα με το πρόσχημα του Πούτιν- θα ισοδυναμούσε με επίθεση στην ίδια τη Ρωσία και ως εκ τούτου θα «εξουσιοδοτούσε» τη χρήση πυρηνικών όπλων. Την τελευταία εβδομάδα, η Ουκρανία διεξάγει αντεπιθέσεις στις περιοχές που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν μία εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με διάγγελμά του, κήρυξε τέσσερις περιοχές στην ανατολική Ουκρανία – το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια – ως ρωσικό έδαφος, παραβιάζοντας πλήρως τους διεθνώς κανόνες δικαίου. Πριν από αυτή την εξέλιξη, είχαν οργανωθεί «ψευτοδημοψηφίσματα» με προκαθορισμένο αποτέλεσμα υπέρ της Ρωσίας, τα οποία διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη στρατιωτικών πιστών στη Μόσχα.
«Το αν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή όχι δεν εξαρτάται από τα ψευδή δημοψηφίσματα και τις παράλογες αποφάσεις προσάρτησης, αλλά από το ερώτημα εάν μπορεί να αποτραπεί αποτελεσματικά», υπογραμμίζει ο Νίκο Λανγκ. Ένα πράγμα είναι σαφές: η στρατιωτική χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν αρκετά περιορισμένη για τον Πούτιν. Δύσκολα θα μπορούσε να κερδίσει έδαφος στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να καταλάβει ολόκληρη την χώρα όπως αρχικά σκόπευε.
Άλλωστε, ο Πούτιν δεν έχει τα στρατεύματα που θα ήταν πρόθυμα και ικανά να πολεμήσουν σε ένα πυρηνικό –δηλαδή μολυσμένο– πεδίο μάχης. Στην καλύτερη περίπτωση, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου θα μπορούσε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του πολέμου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία.
Το αν αξίζει αυτό, εξαρτάται αποκλειστικά από το είδος της αντίδρασης που περιμένει ο Πούτιν από τη Δύση – ή ακριβέστερα, από το ΝΑΤΟ. Η αντεπίθεση, όπως φαίνεται, θα ήταν τόσο σφοδρή που θα σήμαινε το τέλος του.
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Ό,τι έχω να σου πω θα στο πω κατά πρόσωπο [βίντεο]
Χρυσή Αυγή: Ο κακός χαμός με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη να χαιρετά ναζιστικά
Ρούλα Πισπιρίγκου: Όσα αναφέρει το πόρισμα-κόλαφος για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας