Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσα στους οποίους η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου.
«Σηκώθηκα όρθιος και του είπα πως ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι συνέβη το βράδυ της Πέμπτης.
Greek PM @kmitsotakis overheard this morning after reports of a stormy exchange with Turkish President at European Political Community #EPC
“Stood up and said to Erdogan…in your face” pic.twitter.com/FXTO27KenV
— Georg von Harrach (@georgvh) October 7, 2022
Μητσοτάκης από την Πράγα για Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση – Οι ηγέτες κατάλαβαν ποιος προκαλεί
Νέο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο δήλωσε πως η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της έκτακτης Συνόδου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Όπως είπε οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για μία παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου στην Ευρώπη προκειμένου τα κράτη να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η πρόταση της Ελλάδας εξαρχής ήταν υπέρ μίας συντονισμένης ευρωπαϊκής ενέργειας και εκτίμησε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε λίγες εβδομάδες στις Βρυξέλλες.
Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα: «Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά με αυτοπεποίθηση στις προκλήσεις. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω χθες στους ηγέτες της ΕΕ όσα είπα στον ΟΗΕ. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα από την Τουρκία. Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία οι ηγέτες της ΕΕ να αντιληφθούν ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου», σημείωσε.
Αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:
Στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Πράγα, θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα το οποίο μας απασχολεί όλους τους τελευταίους μήνες. Αναφέρομαι στις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας -και ειδικά του φυσικού αερίου- ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της απόπειρας της Ρωσίας να εργαλειοποιήσει τις πηγές ενέργειες εις βάρος της Ευρώπης.
Πιστεύω, ότι οι συνθήκες έχουν πια πλήρως ωριμάσει ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις για μια δραστική παρέμβαση στην αγορά του φυσικού αερίου. Όλοι πια αντιλαμβάνονται αυτό το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση ισχυριζόταν εδώ και αρκετούς μήνες: ότι η αγορά του φυσικού αερίου πρακτικά δεν λειτουργεί, ότι χρειάζεται μια δραστική παρέμβαση για να μειώσουμε το κόστος του φυσικού αερίου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και με αυτόν τον τρόπο να διευκολύνουμε τις εθνικές κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκτιμώ ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πια σε αυτή την κατεύθυνση και θα αναμένουμε τις οριστικές της προτάσεις για λήψη αποφάσεων, στο δικό μας επίπεδο, σε λίγες εβδομάδες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη χθεσινή στάση του κυρίου Ερντογάν και τα όσα διημείφθησαν στο δείπνο των ηγετών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά, όμως, πάντα με αυτοπεποίθηση κάθε φορά που θα προκαλείται. Είχα την ευκαιρία ενώπιον των 43 ηγετών που βρέθηκαν σε αυτή την πρώτη σύναξη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας να επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ότι δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή η οποία θέτει ευθέως ζητήματα που αφορούν μέχρι και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Κι ότι είναι αδύνατον να προχωρήσουμε σε μία εκτόνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, όσο συνεχίζεται αυτή η ρητορική. Δηλώνω, όμως, για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτή η οποία κλείνει την πόρτα του διαλόγου.
Αισθανόμαστε απόλυτη αυτοπεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο και το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία μέσα από αυτόν τον διάλογο, ο οποίος έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες, να αντιληφθούν και ενδεχομένως συνάδελφοί μου οι οποίοι δεν έχουν βαθιά γνώση των ζητημάτων αυτών, ποιός είναι αυτός ο οποίος προκαλεί, ποιός είναι αυτός ο οποίος υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα η οποία με αυτοπεποίθηση υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα χωρίς ποτέ, όμως, να κλείνει την πόρτα του διαλόγου.Επαναλαμβάνουμε: κλείνουμε όλα τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση. Αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου.
Δημοσιογράφος: Και ένα σχόλιό σας για τα τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο κύριε Πρόεδρε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμα μια φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για αυτά τα οποία έγιναν εχθές σε δύο ναυάγια στη Λέσβο και έξω από τα Κύθηρα. Νομίζω ότι όλοι διαπίστωσαν ότι με αυτοθυσία το Ελληνικό Λιμενικό, η ακτοφυλακή, αλλά και όλες οι άλλες κρατικές υπηρεσίες, έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους οι οποίοι δυστυχώς μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Καλώ ακόμα μια φορά την Τουρκία, να συνεργαστεί με την Ελλάδα έτσι ώστε να εξαλείψουμε μια και καλή αυτά τα δίκτυα, τα άθλια δίκτυα των διακινητών κατατρεγμένων ανθρώπων.
Να μην χάνονται άλλες ζωές αχρείαστα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία εφόσον το θέλει, το έχει αποδείξει εξάλλου, μπορεί να κάνει περισσότερα ώστε να περιορίσει το πρόβλημα, το οποίο γεννάται στη ρίζα του και αυτό έγκειται στις βάρκες οι οποίες φεύγουν από τις τουρκικές ακτές. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα εξακολουθεί να κάνει αυτό το οποίο κάνει πιστεύω με αποτελεσματικότητα και με ανθρωπιά, τα τελευταία τρία χρόνια: να υπερασπίζεται τα σύνορά της – ταυτόχρονα όμως να προστρέχει και να σώζει κάθε άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του στη θάλασσα.
Bloomberg: Κύριε Μητσοτάκη, βλέπετε κάποια πρόοδο στις συνομιλίες σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου; Πότε θεωρείτε πώς θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως γνωρίζετε, έχουμε προτείνει και υποστηρίξει ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάρτιο. Βλέπω ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι έχουν συνταχθεί με το κάλεσμά μας για μία πιο δραστική παρέμβαση στην χονδρική αγορά του φυσικού αερίου και με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μία δραστική -προσωρινή αλλά δραστική- παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου. Εκείνο που θα περιμέναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -και αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι θα αναθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει για ακόμη μια φορά- είναι να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε μερικές εβδομάδες από τώρα. Είναι ώρα αποφάσεων. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις τώρα. Πιστεύω ότι έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Πληρώνουμε υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι θα έπρεπε. Στηρίζουμε τα νοικοκυριά από τους εθνικούς προϋπολογισμούς μας, αλλά υπάρχει ένα όριο όσον αφορά τα πόσα μπορούμε να κάνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουμε την ευρωπαϊκή μας δύναμη με ενιαίο τρόπο ώστε να αποτρέψουμε τον Putin από το να εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών.
Bloomberg: Μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί. Χρειαζόμαστε μια συγκεκριμένη πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι την επόμενη Σύνοδο και η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Σας ευχαριστώ.
Θερμό επεισόδιο στην Πράγα: Δεν πέτυχε το σόου Ερντογάν – Αποστομωτική απάντηση από Μητσοτάκη
Σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο κάλεσε να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις να προσέλθει σε διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιδρώντας άμεσα στη νέα πρόκληση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος ανέβασε για μία ακόμη φορά τους τόνους διατυπώνοντας κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου των ηγετών στην Πράγα.
Ο κ. Ερντογάν πήρε το λόγο κατά το δείπνο και στο τέλος της παρέμβασής του απρόκλητα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός πήρε από την πλευρά του αμέσως το λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, καθώς και ότι, αντί να προκαλεί εντάσεις, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.
Μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από την ομιλία του, ότι η πολιτική της χώρας μας «βασίζεται πάνω στο ψέμα», ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».
Επανέλαβε εξάλλου τις απειλές λέγοντας μάλιστα ότι «όποια χώρα μάς ενοχλεί και μας επιτίθεται η απάντησή μας είναι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».
Στον απόηχο και της νέας προκλητικής παρέμβασης του Τούρκου προέδρου σε βάρος της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τους Ευρωπαίους εταίρους για όλες τις πτυχές της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική χώρα.
Ηδη από χθες, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Αποδέκτης του η Αγκυρα, η οποία συμμετέχει και αυτή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, μία κοινότητα χωρών όπου, όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, «είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι».
«Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αρχές και αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Οι δύο ηγέτες είχαν βρεθεί και χθες το μεσημέρι στην ίδια αίθουσα κατά την έναρξη της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χωρίς όμως να υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση, συνομιλία, ακόμη και… βλέμμα, ενώ η απόσταση των δύο ηγετών αποτυπώθηκε και στην οικογενειακή φωτογραφία.
Στο μεταξύ, ερωτηθείς στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει σήμερα την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Τουρκία, επεσήμανε πως το σημερινό είναι ένα άτυπο Συμβούλιο Κορυφής και ακολουθεί το επόμενο στις Βρυξέλλες (20-21 Οκτωβρίου) και πρόσθεσε ότι «η ελληνική πλευρά στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ό,τι θεωρεί ότι είναι καλύτερο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, πάντοτε το κάνει με αποτελεσματικότητα».
Κατά την άφιξή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός ανέδειξε και το μεταναστευτικό με αφορμή την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία και εξέπεμψε μήνυμα πως «ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά, με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον, και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους διακινητές που εκμεταλλεύονται αθώους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».
Για τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, με τον οποίο συζήτησαν για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Μακρόν σε Ερντογάν: «Να σεβαστείς το Διεθνές Δίκαιο»
Με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα, στη διάρκεια της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε διά χειραψίας τον κ. Αναστασιάδη, παρά τους υψηλούς τόνους επιθετικότητας που χρησιμοποιεί η Αγκυρα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και στη συνέχεια συνομίλησε με τον κ. Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του στον Ερντογάν για την αυξανόμενη ένταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, του πρότεινε να καθίσει μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι της Συνόδου. Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του απέφυγε να απαντήσει και φέρεται να αστειεύτηκε λέγοντάς στον Εμανουέλ Μακρόν: «Να σε πάρουμε στο μπλοκ των τουρκικών κρατών. Η Ευρώπη δεν είναι το παν, η Ασία είναι μεγαλύτερη».
Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τη φωτογραφία του Ερντογάν να συνομιλεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα «Ειρήνη και Ασφάλεια», μίλησε για το Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις ομοιότητες της κρίσης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και των όσων συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Κύπρο μετά από την τουρκική εισβολή το 1974.
Ειδήσεις σήμερα
Θερμό επεισόδιο στην Πράγα: Δεν πέτυχε το σόου Ερντογάν – Αποστομωτική απάντηση από Μητσοτάκη