Η διαδικασία είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν πλαστά διαβατήρια για κατοικίδια για να υπονοήσουν ότι έγινε στο εξωτερικό, αναφέρει το BBC. Κατά τη διάρκεια σχετικής έρευνάς του, το κανάλι ήρθε σε επαφή με έναν εκτροφέα σκύλων, ο οποίος προσφέρθηκε να πουλήσει μυστικά σε έναν ρεπόρτερ ένα κουτάβι για 13.000 λίρες και μίλησε για «κούρεμα» των αυτιών του σκύλου, μια πρακτική που απαγορεύεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, βάσει του νόμου περί προστασίας των ζώων.
Η Paula Boyden, από τη φιλοζωική οργάνωση Dogs Trust, είπε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως δικαιολογία» για την πρακτική, η οποία μπορεί να αφήσει τα σκυλιά με προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς.
«Μερικά ζώα στη συνέχεια αναπτύσσουν μολύνσεις ή δεν τους αρέσει να αγγίζουν τα αυτιά τους οι άνθρωποι», είπε.
«Έχουμε δει επίσης προβλήματα συμπεριφοράς, επειδή τα σκυλιά επικοινωνούν με τα αυτιά τους και χωρίς αυτά μπορεί να δυσκολεύονται να το κάνουν με τους ιδιοκτήτες τους, ή άλλα σκυλιά».
Το BBC εντόπισε έναν αριθμό κτηνοτρόφων που δημοσιεύουν εικόνες σκύλων με κομμένα αυτιά στο διαδίκτυο. Οι δημοσιογράφοι του καναλιού μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με πολλούς εκτροφείς που προτίθενται να πουλήσουν στον κόσμο σκυλιά, με τα αυτιά τους κομμένα.
«Ένας άλλος τύπος το τακτοποιεί, φέρνει πίσω τα χαρτιά… αν σε ρωτήσει κανείς, πες ότι το αγόρασες έτσι, από έναν Ιρλανδό. Ήρθε από την Ευρώπη και αυτό είναι το μόνο που ξέρεις», είπε ένας εκτροφέας στους δημοσιογράφους, που παρίσταναν τους υποψήφιους αγοραστές.
«Όλα τα σκυλιά μου τα έχει κάνει αυτός. Αν τα “κουρέψεις” στη σωστή ηλικία, το αποτέλεσμα παίρνει 10 στα 10», είπε.
WSJ: Ο Μπάιντεν είχε νοητικά προβλήματα από το 2020 - Αποκάλυψη βόμβα για την υγεία του
Η Vanessa Waddon, από το ίδρυμα διάσωσης σκύλων Hope, φροντίζει κουτάβια που έχουν ακρωτηριαστεί και έπειτα κατασχεθεί από τους εκτροφείς τους. Η Waddon εξήγησε ότι τα κουτάβια αξίζουν έως και 1.500 λίρες παραπάνω, εάν έχουν κομμένα αυτιά.
Η διασώστρια εξήγησε στο BBC ότι η επικίνδυνη αυτή μόδα ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διάφορες διασημότητες ανεβάζουν φωτογραφίες με τα ακρωτηριασμένα τους κατοικίδια. Η Waddon θεωρεί ότι ο απλός κόσμος δυστυχώς επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις δημοσιεύσεις.
«Όποτε οι διάσημοι δημοσιεύουν πράγματα στο Διαδίκτυο, οι άνθρωποι αναπόφευκτα σκέφτονται “α, αυτό φαίνεται ωραίο, ίσως αποκτήσω ένα τέτοιο”», είπε.
Στην Μ. Βρετανία έχει προταθεί μια τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, η οποία θα απαγορεύει την εισαγωγή κουταβιών με κομμένα αυτιά, ή κουταβιών που είναι μικρότερα των 6 μηνών σε ηλικία. Αλλά η κ. Boyden είπε ότι εάν το συνοριακό προσωπικό δεν ελέγχει τα εισαγόμενα σκυλιά, ο νόμος δεν θα λειτουργήσει.
«Μια απαγόρευση εισαγωγής είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ένας νόμος είναι τόσο καλός όσο και η επιβολή του και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τον σχετικό έλεγχο», είπε.
Η κ. Waddon προσέθεσε: «Συνεργαζόμαστε με εξαιρετικούς αξιωματικούς επιβολής, απλώς δεν έχουν τους πόρους για να διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις που τους έχουν αναφερθεί. Μπορεί να έχουμε την καλύτερη νομοθεσία, αλλά αν δεν εφαρμοστεί, δεν πρόκειται ποτέ να είναι πλήρως αποτελεσματική».
ΠΗΓΗ: BBC
- «Κυκλώνουν» τους ακραίους… θεματοφύλακες: Μέλη με παρελθόν σε ακροδεξιούς σχηματισμούς
- Τρόμος στο Μενίδι: Απειλούσε ότι θα σκοτώσει την μητέρα του και μαχαίρωσε αστυνομικό
- Κορονοϊός: Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά δεύτερης δόσης και νόησης από σήμερα
- Νέα… αλλαγή ΠΑΣΟΚ, νέα σενάρια – Τι σχεδιάζει ο Ανδρουλάκης
- Σαν σήμερα: Η σφαγή των Καλαβρύτων από τους ναζί το 1943 [εικόνες]
- Εξοικονομώ 2021: Ανοίγει, στις 12:00, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr