Στις ρωσικές προσπάθειες συμπεριλαμβάνονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τηλεοπτικοί σταθμού που λειτουργούν με την υποστήριξη του ρωσικού κράτους, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο RT, προκειμένου να υποστηριχτούν πολιτικά κόμματα που εκφράζονται φιλικά προς την Ρωσία, αλλά και κόμματα που είναι επικριτικά απέναντι στην ΕΕ, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.
Στο επίκεντρο των ρωσικών προσπαθειών βρίσκονται ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι. Σε μερικές περιπτώσεις, ο στόχος είναι να αμφισβητηθεί η σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 23-26 Μαΐου.
Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τόνισαν βέβαια ότι οι σύγχρονες προσπάθειες της Ρωσίας είναι λιγότερο ορατές από εκείνες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 ή στις εκλογές του Μαΐου του 2017.
Η ρωσική κυβνέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ότι η Ρωσία δεν αποσκοπεί στο να ασκήσει επιρροή στις ευρωεκλογές ούτε και έχει πρόθεση να εμπλακεί σε άλλες εκλογικές διαδικασίες.
Πηγή: ΑΠΕ, DPA