«Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετικά αβέβαιη προοπτική με αυξημένους κινδύνους τόσο υψηλότερης ανεργίας όσο και υψηλότερου πληθωρισμού», που υπονομεύουν και τις δύο εντολές που έχει η Fed για πληθωρισμό 2% και μέγιστη απασχόληση, τόνισε ο Πάουελ σε προγραμματισμένη ομιλία που παραχώρησε σε δημοσιογράφους.
Με τη δημοσίευση της ομιλίας του ο Τραμπ με ανάρτησή του πρόετρεψε τον πρόεδρο της Fed να μειώσει τα επιτόκια, με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει ότι αυτή είναι η «ιδανική στιγμή» για να το κάνει.
«Μειώστε τα επιτόκια» απαντάει ο Τραμπ στον πρόεδρο της FED
«Μείωσε τα επιτόκια, Τζερόμ, και σταμάτα να παίζεις πολιτικά παιχνίδια!», έγραψε ο Τραμπ με κεφαλαία γράμματα, σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Στην ομιλία του ο Πάουελ δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς» για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, επειδή δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθούν οι συνέπειες του κύματος νέων δασμών σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια είναι η κατάλληλη νομισματική πολιτική», είπε.
«Ενώ οι δασμοί είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν τουλάχιστον μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού, είναι επίσης πιθανό οι επιπτώσεις να είναι πιο επίμονες», πρόσθεσε.
Τραμπ: Ο ηγέτης του Βιετνάμ πρότεινε να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια «παραγωγική» τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Βιετνάμ, Το Λαμ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Λαμ προσφέρθηκε να μειώσει τους δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στη χώρα του.
«Μόλις είχα ένα πολύ παραγωγικό τηλεφώνημα με τον Το Λαμ, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, ο οποίος μου είπε ότι το Βιετνάμ θέλει να μειώσει τους δασμούς του στο μηδέν, αν είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social. «Τον ευχαρίστησα εκ μέρους της χώρας μας και του είπα ότι ανυπομονώ για μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».
Υποσχέσεις Τραμπ σε επενδυτές: Οι πολιτικές μου δεν θα αλλάξουν ποτέ
Νέο μήνυμα έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά το ντόμινο εξελίξεων που ακολούθησαν τις αποφάσεις για τους δασμούς.
«Στους πολλούς επενδυτές που έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά, η πολιτική μου δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή να γίνετε πλούσιοι, πλουσιότεροι από ποτέ», υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ με το…. καλημέρα, σε ένα μήνυμα, όλα σε κεφαλαία, που αναρτήθηκε στο δίκτυό του Truth Social.
Σε νεότερη ανάρτησή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εκτιμά πως τα «νούμερα είναι καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν». «Δουλεύει ήδη (το σύστημα των δασμών). Κρατηθείτε δυνατά, δεν μπορούμε να χάσουμε» συμπληρώνει.
Αντεπίθεση Κίνας: Δασμοί 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ως αντίμετρο στους σαρωτικούς δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠ.ΟΙΚ, οι νέοι δασμοί θα αρχίσουν να ισχύουν από τις 10 Απριλίου. Νωρίτερα σήμερα το Πεκίνο είχε ανακοινώσει την προσθήκη 15 αμερικανικών οντοτήτων στον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που υπόκεινται σε έλεγχο εξαγωγών. Αυτές οι οντότητες «βλάπτουν την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας», επεσήμαινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στην ανακοίνωσή του.
Η κυβέρνηση της Κίνας θέτει στόχο η ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας να ανέλθει στο 5% το 2025, εν μέσω εμπορικού πολέμου από τις ΗΠΑ και της διογκούμενης δυσθυμίας στην εσωτερική της αγορά. Όπως αναφέρει επίσημο έγγραφο που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, η Κίνα θέτει στόχο ανάπτυξη «περί το 5%», πανομοιότυπο με αυτόν της περασμένης χρονιάς, που γενικά συνάδει με τις προβλέψεις αναλυτών. Ορίζει επίσης στόχο ο πληθωρισμός να παραμείνει κοντά στο 2%. Το Πεκίνο θέλει επίσης να δημιουργηθούν 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε αστικά κέντρα, κατά το έγγραφο.
Ο Τραμπ δηλώνει «ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις» για τους δασμούς – «Βουτιά» στις χρηματαγορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες για “πρωτοφανείς” προσφορές σχετικά με την κατάργηση των δασμών.
“Αν κάποιος έλεγε ότι θα σας δώσουμε κάτι τόσο πρωτοφανές, αρκεί να μας δώσουν κάτι που να είναι καλό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One την Πέμπτη.
Τα σχόλιά του ήρθαν κατόπιν σειράς τοποθετήσεων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου ότι οι αμοιβαίοι δασμοί δεν ήταν διαπραγματεύσιμοι, τροφοδοτώντας περαιτέρω αβεβαιότητες σχετικά με τα δασμολογικά σχέδια του Αμερικανού προέδρου, τα οποία «έριξαν» τα παγκόσμια χρηματιστήρια «εξαφανίζοντας» περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ) στον S&P 500 την Πέμπτη.
Η ανακοίνωση των δασμών της “Ημέρας της Απελευθέρωσης” τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν ότι ένας ολοκληρωτικός παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, συγκρινόμενη ακόμα και με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1920. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αμοιβαίους δασμούς που στόχευαν 180 έθνη, με έκταση και κλίμακα που δεν είχε προηγούμενο εδώ και έναν αιώνα. Παρά το χάος, ο Τραμπ επέμεινε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι μόνο προσωρινός και ότι οι χρηματιστηριακές αγορές “θα ανθήσουν”.
“…Η πολιτική αβεβαιότητα είναι απίθανο να υποχωρήσει σύντομα και είναι πιθανό να συνεχίσει να θολώνει τις προοπτικές για αρκετό καιρό ακόμη – βλάπτοντας τόσο το επιχειρηματικό όσο και το καταναλωτικό κλίμα, ενώ παράλληλα καθιστά αδύνατο για τους συμμετέχοντες στην αγορά να τιμολογήσουν τον κίνδυνο”, έγραψε σε σημείωμά του ο Μάικλ Μπράουν, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της Pepperstone στο Λονδίνο.
Την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε έναν βασικό δασμό 10% σε όλες τις χώρες, με πρόσθετους φόρους εισαγωγής σε ορισμένα έθνη που θεωρούνται παραβάτες. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι οι βασικοί δασμοί του 10% θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Απριλίου, ενώ οι ανταποδοτικοί δασμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στις 9 Απριλίου, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για διαπραγματεύσεις.
Η Wall Street σημειώνει τη χειρότερη ημέρα από το 2020
Τα αμερικανικά χρηματιστήρια υπέστησαν έντονους τριγμούς, αντίστοιχους με αυτούς που είχαν παρατηρηθεί το 2020, όταν το COVID-19 προκάλεσε παγκόσμιο lockdown και κλείσιμο επιχειρήσεων. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση άνω των 1.600 μονάδων ή 3,98%, ο S&P 500 σημείωσε βουτιά 4,84% και ο τεχνολογικά Nasdaq Composite κατέρρευσε 5,97%.
Εκτός από τους υφιστάμενους δασμούς 20%, η χώρα θα αντιμετωπίσει τώρα εισφορές εισαγωγής 54% από την κυβέρνηση Τραμπ. Το Πεκίνο υποσχέθηκε να λάβει “αποφασιστικά αντίμετρα” ως απάντηση στους αμοιβαίους δασμούς. Οι μετοχές της Amazon και της Meta Platforms έκαναν βουτιά 9%, ενώ η Nvidia έπεσε 7,8%. Άλλες τεχνολογικές μετοχές του ομίλου Magnificent Seven υποχώρησαν όλες μεταξύ 2% και 6%. Οι μετοχές λιανεμπορίου, όπως η Nike, η Lululemon και η Ralph Lauren, ήταν επίσης μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων, σημειώνοντας πτώση 14,4%, 9,6% και 16,3% αντίστοιχα.
Το δολάριο ΗΠΑ εξασθένησε σημαντικά έναντι των άλλων νομισμάτων της ομάδας G10, καθώς οι επενδυτές “ξεφορτώθηκαν” τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία. Ο δείκτης δολαρίου έπεσε κάτω από το 102, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2024. Εν τω μεταξύ, τα υπόλοιπα νομίσματα-καταφύγια, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου, ενισχύθηκαν σημαντικά.
Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο λόγω του κλίματος απομάκρυνσης του κινδύνου. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 4,04%, καθώς οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αποδόσεις. Οι προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και η αυξημένη ζήτηση καταφυγίων ενδέχεται να συνεχίσουν να ωθούν τις τιμές των ομολόγων προς τα πάνω. Παράλληλα με το ράλι των ομολόγων, ο χρυσός κέρδισε επίσης, παρά την υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές στα είδη πολυτελείας σημειώνουν πτώση
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν επίσης στο «κόκκινο» την Πέμπτη, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 2,7%, τον DAX να κατρακυλά κατά 3,01% και τον CAC 40 να υποχωρεί κατά 3,31%. Η ανακοίνωση του Τραμπ για επιβολή δασμών 20% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκάλεσε αναταραχή. Σε απάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών ειδών πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των LVMH, Hermès, Richemont και Kering, υποχώρησαν κατά 5,62%, 3,51%, 6,32% και 7,51% αντίστοιχα. Η Adidas σημείωσε βουτιά σχεδόν 12% λόγω της ευρείας έκθεσής της στις παγκόσμιες αγορές. Οι ΗΠΑ αποτελούν σημαντική αγορά για αυτές τις ευρωπαϊκές μάρκες πολυτελείας, με τους δασμούς να αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις πωλήσεις.
Επιπλέον, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών συνέχισαν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των δασμών, καθώς οι δασμοί 25% για τα αυτοκίνητα τέθηκαν σε ισχύ την Τετάρτη. Οι μετοχές της Volkswagen υποχώρησαν κατά 4,42%, η BMW υποχώρησε κατά 3,55% και η Porsche διολίσθησε κατά 3,06%.