ΤΟΤΕ, λοιπόν, λέγαμε πως αυτό που είχε πετύχει ο Τραμπ ήταν πως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις κινήσεις του. Αυτό πάντοτε αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους πολιτικούς, ιδιαίτερα όταν έχουν αποφασίσει να παίξουν ένα σκληρό πόκερ με συμμάχους και αντιπάλους.
ΤΩΡΑ, πλησιάζοντας στις εκατό πρώτες ημέρες του Τραμπ, τα πράγματα παραμένουν, όπως είχαμε προβλέψει, σε καθεστώς αβεβαιότητας. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν αύριο το πρωί θα ξυπνήσουμε και θα τον δούμε στη Μόσχα να αγκαλιάζεται με τον Πούτιν και να ανακοινώνει εκεχειρία στο ουκρανικό μέτωπο ή αν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Ή αν η επιβολή δασμών στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες θα γίνει πραγματικότητα και -το σημαντικότερο- αν θα διαρκέσει για χρόνια ή για λίγες ημέρες.
ΤΑ πράγματα, όμως, αρχίζουν και ζορίζουν σε οικονομικό επίπεδο για τις ΗΠΑ. Τα μαντάτα από την οικονομία δεν είναι ευχάριστα, τόσο σε επίπεδο ελλείμματος και χρέους όσο και για τις τσέπες των πολιτών. Ο Τραμπ μιλούσε για ισχυρό δολάριο και έως τώρα ισχυροποιείται το ευρώ. Μιλούσε για μείωση πληθωρισμού και οι δασμοί οδηγούν σε ανατιμήσεις προϊόντων στις ΗΠΑ.
ΓΙΑΤΙ μπορεί το σκληρό πόκερ, με τις απειλές και τις μπλόφες, να αποδίδει στην αρχή του παιχνιδιού, αλλά όταν αρχίζει να περνάει ο καιρός μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
ΚΑΙ σε αυτό το σημείο ας φύγουμε από την Αμερική και ας έρθουμε εδώ, στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Πλήθος πολιτικών και πολιτών ενθουσιάστηκε με την εκλογή Τραμπ. Είτε για το τέλος της woke ατζέντας είτε για μια πιθανή αντιστροφή της εικόνας του Πούτιν. Γιατί αρκετοί δήλωναν θαυμαστές του Ρώσου προέδρου με όποιον τρόπο μπορούσαν. Αλήθεια, τι θα συμβεί αν τελικά ο Τραμπ δεν τα βρει με τον Πούτιν; Και αν υπάρξει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας; Πώς θα μπορέσουν οι υποστηρικτές του τραμπισμού να βάλουν κατά του Πούτιν; Και τι θα γίνει αν οι δασμοί επηρεάσουν αρνητικά την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία; Τότε ποιος θα τους φταίει; Πάλι η κυβέρνηση;
ΓΙ’ αυτό καλό είναι να υπάρχει ψυχραιμία στις πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις. Για την Ελλάδα είναι αναγκαίο να έχει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και να διατηρήσει τη στενή συνεργασία στην άμυνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του Τραμπ. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι υπομονή, να δούμε πού θα πάει το πράγμα. Και ας ελπίσουμε να μειώνονται οι αβεβαιότητες και να αυξάνονται οι βεβαιότητες σε όλα τα επίπεδα.