Όπως σημειώνει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 247 και οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 368.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος.
Πολλά μικρά παιδιά ανάμεσα στα θύματα
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.
Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.
Μετά από δεκαεπτά ώρες απεγκλωβίστηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.
Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.
«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»
Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας.
Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.Ο Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Στο μεταξύ οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.
Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: “είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ’ αυτό είναι αποκλεισμένες”.
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο.
‘Αλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Συνεχείς προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού
Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες.
Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες έσκαβαν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.
Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνέχιζαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων όλη τη νύχτα, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από 800 μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.
Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.
Σήμερα Πέμπτη αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος.
Το χρονικό
Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια, Αμπρούτζο «ξύπνησαν» βίαια όταν η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 03.36 (τοπική ώρα) με επίκεντρο την κοινότητα Ακούμολι, στην περιφέρεια του Ριέτι, περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης και με βάθος μόλις 4 χλμ.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, το επίκεντρο της δόνησης είχε βάθος μόλις 4 χλμ και εντοπίζεται σε απόσταση 2 χλμ από την κοινότητα Ακούμολι, περίπου 90 χλμ βόρεια της Ρώμης.
Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, πάνω από 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης.
Η λεπτομέρεια που συγκλονίζει είναι ότι η μητέρα της μικρής, Μαρτίνα Τούρκο, είχε σωθεί από το σεισμό της Άκουιλα το 2009 με τους 309 νεκρούς. Η Τούρκο και ο σύζυγός της νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της γύρω περιοχής.
Την ίδια στιγμή, ένα κορίτσι δύο ετών παρότι ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια του σπιτιού της και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Ασκολι Πιτσένο, εξέπνευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Στην Αματρίτσε ανασύρθηκε νεκρός ο επτάχρονος Αντρέα Σεραφίνι, ο δίδυμος αδελφός του Σιμόνε, ο οποίος αφού διασώθηκε από τα συνεργεία, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.
«Ακούγονταν μόνο κραυγές κάτω από τα συντρίμμια»
Την ίδια στιγμή, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν την ώρα που τα σπίτια τους διαλύονταν.
«Ακούγονταν κραυγές κάτω από τα συντρίμμια. Φώναζαν “βοηθήστε μας, βοηθήστε μας”. Ο πατέρας μου και η μητέρα μου έχουν τραυματιστεί, αλλά ζουν», δήλωσε μία γυναίκα στο ιταλικό πρακτορείο Ansa, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Άσκολι Πιτσένο.
Σκηνές πανικού περιγράφει ασθενής του μικρού νοσοκομείου της Αματρίτσε η 79χρονη Πάολα Μαντσίνι, που νοσηλευόταν μετά από μικροατύχημα. «»Τρέξτε, τρέξτε, όλοι έξω», φώναζε μια νοσοκόμα και πριν καταλάβω τι συμβαίνει βρέθηκα έξω. Αμέσως μετά έβγαιναν άνθρωποι μέσα στα αίματα», λέει στην εφημερίδα Κοριέρε ντε λα Σέρα.
«Ήταν ένα μεγάλο σοκ, τρομερό. Ήμασταν φοβισμένοι, είχαμε παραλύσει από τον τρόμο. Ένιωσα τα πάντα καταρρέουν γύρω μου», λέει η ηλικιωμένη. Το νοσοκομείο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ ασθενείς τραυματίστηκαν από σοφάδες και μπάζα που έπεσαν κατά την διάρκεια του σεισμού.
Στα νοσοκομεία γενικώς η κατάσταση είναι δύσκολη. Ολες οι μονάδες της περιοχής έχουν γεμίσει τραυματίες, ενώ συγκλονιστική είναι η εικόνα που δείχνει ανθρώπους να δημιουργούν ουρές για να δώσουν αίμα.