Παρά την προσέγγιση Πούτιν-Ερντογάν η Ρωσία εκδήλωσε τη «βαθιά ανησυχία» της για την τουρκική πρωτοβουλία ανακατάληψης της πόλης Τζαραμπλούς και των γύρω χωριών από τo Ισλαμικό Κράτος – ενέργεια που κατά τους Ρώσους κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση Ασαντ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας επειδή θέλει να αντικαταστήσει τον ISIS με «άλλες τρομοκρατικές ομάδες», ενώ ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της Συρίας PYD, Σαλέχ Μουσλίμ, προειδοποίησε τους Τούρκους να μην «μπουν στο βάλτο» γιατί θα έχουν την τύχη των τζιχαντιστών.
Οι Τούρκοι δεν κατέλαβαν την περιοχή για λογαριασμό τους, αλλά την παρέδωσαν στο πιάτο σε ομάδες 1.500 Αράβων και Τουρκμένων μαχητών που αντιπολιτεύονται τον Ασαντ, ώστε να προλάβουν την κατάληψή της από τις κουρδικές πολιτοφυλακές.
Διόλου τυχαία, όλα αυτά συνέβησαν την ημέρα που ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκεπτόταν την Αγκυρα και δήλωνε «μακάρι να μην είχαμε τον Γκιουλέν στην Αμερική» ενόσω τον ξεναγούσαν στη βομβαρδισμένη από τους πραξικοπηματίες Εθνοσυνέλευση.
Προσπαθώντας να χαμηλώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις και να κατευνάσει το αντιαμερικανικό μένος των Τούρκων, ο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον δεν είχε κανένα συμφέρον να προστατεύσει οποιονδήποτε θέλει να βλάψει μια χώρα – σύμμαχο (σ.σ.: άρα ούτε οργάνωσε το πραξικόπημα ούτε προστατεύει τον Γκιουλέν) ενώ δεν πίεσε καθόλου τον Ερντογάν στο ζήτημα των εκκαθαρίσεων. «Μου είπαν ότι θα τηρήσουν τους κανόνες Δικαίου. Ας τους δώσουμε λίγο χρόνο κι ας πάμε παρακάτω», τόνισε. Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ιμάμη Γκιουλέν από την Πενσιλβάνια -τον οποίο οι ερντογανικοί θεωρούν εγκέφαλο του αποτυχημένου κινήματος- ο Μπάιντεν τόνισε πως «πρέπει να τηρηθούν οι νομικές προϋποθέσεις».
Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι δίχως περιστροφές ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε στους Συρο-Κούρδους πολιτοφύλακες του YPG (στρατιωτική πτέρυγα του PYD) να μην υπολογίζουν στην αμερικανική στήριξη αν δεν συμπτυχθούν πίσω από την ανατολική όχθη του Ευφράτη στη Βόρεια Συρία, εγκαταλείποντας ουσιαστικά την κομβική πόλη Μανμπίτζ που ανακατέλαβαν προ ημερών από τον ISIS με τη συνεργασία φιλικών αραβικών δυνάμεων. Το παράδοξο είναι πως η αραβοκουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε ότι η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» στρεφόταν τόσο κατά του Ισλαμικού Κράτους -που έσπειρε προ ημερών 54 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες σε γάμο στο Γκαζιάντεπ- όσο και κατά του YPG, που συνεργάζεται με το PKK στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε ότι η επιχείρηση ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», 20 τουρκικά τανκς και ισάριθμα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν τα σύνορα της Συρίας κι επιτέθηκαν στην Τζαραμπλούς και τα περίχωρα. Υστερα από μερικές ώρες οι Σύροι αντάρτες που τους συνόδευαν κατέλαβαν τέσσερα χωριά και το μεγαλύτερο μέρος της Τζαραμπλούς, που κατείχε ο ISIS. Τουρκικές πηγές έκαναν λόγο για 46 τζιχαντιστές νεκρούς από τους σκληρούς βομβαρδισμούς, ενώ οι τοπικές κουρδικές αρχές κατήγγειλαν ότι σκοτώθηκαν 29 άμαχοι και 3.000 Κούρδοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Μάλιστα, στελέχη του SDF κατηγόρησαν Τούρκους πράκτορες ότι την παραμονή της τουρκικής εισβολής εξόντωσαν το διοικητή των κουρδικών δυνάμεων στην περιοχή, Αμπντουλσετάρ αλ Καντίρι.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί