«Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν… έλαβε μια από τις πιο προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησής του, η οποία κινδυνεύει να έχει καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε ο ιστότοπος της ρωσικής κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta το πρωί της Δευτέρας.
Ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής του Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος που είναι υπέρ του Κρεμλίνου, προέβλεψε ότι η απόφαση «αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σοβαρή κλιμάκωση, φέρνοντας σοβαρές συνέπειες».
Ο Ρώσος γερουσιαστής Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ το χαρακτήρισε «ένα βήμα άνευ προηγουμένου προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Θυμός, ναι. Αλλά καμία πραγματική έκπληξη.
Η Komsomolskaya Pravda, η ταμπλόιντ εφημερίδα που έχει ταχθεί υπέρ του Κρεμλίνου, το χαρακτήρισε ως “μια προβλέψιμη κλιμάκωση”.
Αυτό που πραγματικά μετράει, όμως, είναι πώς το αποκαλεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πώς απαντά ο ηγέτης του Κρεμλίνου.
Μέχρι στιγμής είναι σιωπηλός.
Όμως τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι «αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση σημαίνει μια εντελώς νέα σπείρα έντασης και μια εντελώς νέα κατάσταση όσον αφορά την εμπλοκή των ΗΠΑ σε αυτή τη σύγκρουση.
Ο Πεσκόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά και συνεχίζει να πυροδοτεί την ένταση γύρω από αυτή τη σύγκρουση».
G20: Χρηματοδότηση για το κλίμα, Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα - Παραπαίουν οι εργασίες της COP29
Οι δυτικοί ηγέτες θα υποστήριζαν ότι η Ρωσία είναι αυτή που ρίχνει λάδι στη φωτιά αναπτύσσοντας πρόσφατα βορειοκορεατικά στρατεύματα στην εμπόλεμη ζώνη για να πολεμήσουν μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις και συνεχίζοντας να επιτίθεται στην Ουκρανία.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να μην έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο. Αλλά ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει πει πολλά στο παρελθόν.
Τους τελευταίους μήνες, το Κρεμλίνο έχει κάνει το μήνυμά του στη Δύση ξεκάθαρο: μην το κάνετε αυτό, μην καταργήσετε τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς σας, μην επιτρέψετε στο Κίεβο να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος με αυτούς τους πυραύλους.
Τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε ότι εάν επιτρεπόταν να συμβεί αυτό, η Μόσχα θα το θεωρούσε ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
«Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ… πολεμούν με τη Ρωσία», συνέχισε.
Τον επόμενο μήνα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου ανακοίνωσε επικείμενες αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, το έγγραφο που καθόριζε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Μόσχα μπορεί να αποφασίσει πότε να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.
Αυτό ερμηνεύτηκε ευρέως ως άλλη μια λιγότερο από λεπτή υπόδειξη προς την Αμερική και την Ευρώπη να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Το να μαντέψεις τις επόμενες κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ποτέ εύκολο όπως αναφέρει το BBC.
Αλλά έχει αφήσει υπονοούμενα.
Τον Ιούνιο, σε μια συνάντηση με τους επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Πούτιν ρωτήθηκε: πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία εάν δινόταν στην Ουκρανία η ευκαιρία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος με όπλα που προμήθευε η Ευρώπη;
“Πρώτον, φυσικά, θα βελτιώσουμε τα συστήματα αεράμυνας μας. Θα καταστρέψουμε τους πυραύλους τους”, απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει πώς θα απαντήσει σε ενδεχόμενα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη ρωσική επικράτεια, θα δώσει ένα φάσμα απαντήσεων»
Με άλλα λόγια, η Μόσχα εξετάζει την επίθεση στον εξοπλισμό των δυτικών αντιπάλων.
Σε δύο μήνες, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι εκτός γραφείου και ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ήταν πολύ πιο δύσπιστος από τον Πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Θα είναι αυτό ένας παράγοντας στους υπολογισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς ετοιμάζει την απάντηση της Ρωσίας;
Ειδήσεις σήμερα
Στράτος Τζώρτζογλου – Σοφία Μαριόλα: Όλη η αλήθεια για το χωρισμό τους
Ρέμος – Βανδή: «Η πρώτη μας συνεργασία ήταν μια τεράστια… αποτυχία» [βίντεο]