Πανικό στους θεσμικούς κύκλους της Ε.Ε., στα διεθνή χρηματιστήρια και στους κατόχους ιταλικών ομολόγων σε Ευρώπη και Αμερική προκάλεσε το προσχέδιο κυβερνητικού προγράμματος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας στην Ιταλία, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο Huffington Post και διαψεύστηκε χλιαρά από τους επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους στη Ρώμη – οι οποίοι κατά τα άλλα διατήρησαν τους οξείς αντιευρωπαϊκούς τόνους, επιμένοντας στην αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Το επίμαχο κείμενο, που κατά τους Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι «είναι παλιό κι έχει υποστεί αλλαγές», θέτει ως στόχους της επόμενης κυβέρνησης:
1) Τη διαγραφή 250 δισ. ευρώ ιταλικού χρέους από την ΕΚΤ (το σύνολο του δημόσιου χρέους ανέρχεται σε 2,3 τρισ. ή 130% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά το ελληνικό).
2) Τη δυνατότητα τεχνικού μηχανισμού που θα επιτρέπει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ και την ανάκτηση της νομισματικής της κυριαρχίας (σ.σ.: Σε χθεσινή του συνέντευξη στο «Newsweek» ο ιδρυτής των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, πρότεινε συμβουλευτικό δημοψήφισμα για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και καθιέρωση διπλού νομίσματος σε Βορρά-Νότο).
3) Τη «δραστική τροποποίηση» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών, ιδίως των κανόνων τους που είναι «ιδιαίτερα περιοριστικοί, αβάσιμοι και μη βιώσιμοι από οικονομικής και κοινωνικής απόψεως».
4) Την άμεση άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την αναβάθμισή της σε στρατηγικό συνομιλητή για Συρία, Ιράν, Υεμένη. Ταυτόχρονα βέβαια το «κιτρινο-πράσινο» δίδυμο (Πέντε Αστέρια-Λέγκα) επιβεβαιώνει την πίστη του στο ΝΑΤΟ και χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «προνομιακό σύμμαχο» της Ιταλίας.
5) Τη δραστική μείωση των ιταλικών στρατιωτικών αποστολών σε διάφορα, μακρινά μέρη του κόσμου, όπου δεν εξυπηρετούνται τα ιταλικά συμφέροντα.
6) Τη μετοχοποίηση όλων των δημόσιων ακινήτων (στρατόπεδα, κτίρια, μνημεία κ.λπ.) και τη διανομή των μετοχών περίπου 200 δισ. σε όλους τους Ιταλούς πολίτες. Στόχος η έμμεση μείωση κατά 10% του δημόσιου χρέους.
Ο οικονομικός εγκέφαλος της Λέγκας, Κλάουντιο Μπόργκι, κατηγόρησε τις αγορές ότι «δεν έχουν ιδέα από οικονομικά αν ισχυρίζονται ότι σκοπεύουμε να μην πληρώσουμε το χρέος μας». Δεν προτείνουμε διαγραφή μέρους του χρέους, αλλά μια απλή αλλαγή λογιστικών κανονισμών, ώστε όλοι οι τίτλοι που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ από τα κράτη-μέλη να μην υπολογίζονται στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ», τόνισε.
Τα επιχειρήματά του δεν καθησύχασαν κανέναν. Το ευρώ σημείωσε απώλειες, τα ιταλικά σπρεντ εκτοξεύθηκαν στις 150 μονάδες βάσης και το επιτόκιο του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανέβηκε απότομα στο 2,10%, κάνοντας από καραμπόλα πιο ακριβό και τον δανεισμό της Ελλάδας (4,4% η απόδοση του 10ετούς). Το Χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 2% ενώ, σύμφωνα με αναλυτή της «La Stampa», τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια σε Αμερική και Ευρώπη που κατέχουν 700 δισ. ιταλικού χρέους βομβάρδισαν όλη μέρα με τηλεφωνήματα τους εγχώριους χρηματιστές για να μάθουν αν… επίκειται παύση πληρωμών.
«Φτάνει πια με τον εκβιασμό των σπρεντ. Αυτά είναι επιτραπέζια παιχνίδια της υψηλής χρηματοοικονομίας», τόνισε ο Σαλβίνι, ενώ ο Ντι Μάιο είπε ότι οι «Financial Times» «θα πρέπει να ντρέπονται» για το άρθρο τους με τίτλο «Οι βάρβαροι εντός των τειχών της Ρώμης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Μπερλουσκόνι διαφοροποιήθηκε από τον ριζοσπαστισμό του εκλογικού εταίρου του, της Λέγκας. «Παρόλο που το προσχέδιο διαψεύστηκε, ακόμη και η διαρροή του έκανε κακό στη χώρα. Η Ιταλία πρέπει να τηρήσει τους κανόνες», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Forza Italia, Τζόρτζιο Μουλέ. «Η χώρα δεν αξίζει κάτι τέτοιο», τόνισαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οσο για τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, αρνήθηκε να κάνει σχόλια, δηλώνοντας ότι περιμένει το τελικό κείμενο συμφωνίας που θα του φέρουν τα δύο κόμματα.
Γιούνκερ: «Ατελής η Ευρώπη χωρίς το ιταλικό έθνος»
«Η Ιταλία έχει ύψιστη σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα ήταν ατελής χωρίς το ιταλικό έθνος», δήλωσε ανήσυχος ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ εν όψει της διαφαινόμενης σύγκρουσης των Βρυξελλών με την κυβέρνηση που πλην απροόπτου θα σχηματιστεί τα επόμενα 24ωρα στη Ρώμη. Κατά τον Σαλβίνι, η σύνθεσή της μπορεί να παρουσιαστεί στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ως τη Δευτέρα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ντι Μάιο συμφώνησαν να μη διεκδικήσουν το αξίωμα του πρωθυπουργού, για το οποίο προβάλλουν ως φαβορί δύο μετριοπαθείς «πεντάστεροι».
Ο 42χρονος δικηγόρος και βουλευτής Αλφόνσο Μποναφέντε (τον είχε συντρίψει ο… Ματέο Ρέντσι στις δημοτικές εκλογές της Φλωρεντίας το 2009) και ο πρώην δημοσιογράφος στα κανάλια της Mediaset του Μπερλουσκόνι, Εμίλιο Καρέλι.
Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι θέλει το υπουργείο Εσωτερικών, για να διασφαλιστούν «οι επαναπατρισμοί και οι απελάσεις μεταναστών», ενώ ο Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωσή της (αργά χθες ή το αργότερο ως αύριο) η συμφωνία θα τεθεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία των μελών του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Ακόμη κι αν η Ιταλία δεν διεκδικήσει διαγραφή χρέους, σε χθεσινές τους δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι άφησαν να εννοηθεί ότι έχουν συμφωνήσει σε μέτρα που θα εκτροχιάσουν το έλλειμμα και θα τους φέρουν σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 780 ευρώ σε 12 εκατ. Ιταλούς με… ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με 17 δισ., ενιαίο φορολογικό συντελεστή 15% που θα στερήσει το δημόσιο από έσοδα 80 δισ., κατάργηση του νόμου Φορνέρο για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που κατά τους επικριτές του μέτρου θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα 15 δισ. ευρώ).
«Δεχόμαστε τον εξαντλητικό διάλογο, αλλά η Ιταλία δεν μπορεί να είναι υποτελής του κάθε ευρωκράτη. Οσο πιο πολύ μας επιτίθενται τόσο μας πείθουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ο Ντι Μάιο σε δημοσιογράφους στη Βουλή.
Γιάννης Παπαδάτος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]