Η μήνυση που είχε καταθέσει πρώην πρύτανης για οικονομικές ατασθαλίες στο πανεπιστήμιο, βασιζόμενος σε στοιχεία ορκωτού λογιστή, τα οποία έδειχναν έλλειμμα ύψους 5,8 εκατ. ευρώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, θα αποκάλυπτε το «σκάνδαλο του Παντείου», όπως έχει ονομαστεί στη σφαίρα της πολιτικής δημοσιότητας η υπεξαίρεση 8 εκατομμυρίων από τα ταμεία του πανεπιστημίου.
Χρήματα που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα για τα έτη 1992-1998, «επενδύθηκαν», τελικά, σε τζακούζι, τζάκια και πολυτελή είδη. Αλλά το αποκορύφωμα του σκανδάλου ήταν η αγορά μίας κόκκινης Ferrari τον Απρίλιο του 1998. Το πολυτελές όχημα περιήλθε κατά 50% στην κυριότητα του πρώην διευθυντή λογιστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου και το άλλο μισό σε πρόσωπο εκτός πανεπιστημίου.
To supercar στοίχισε 27 εκατομμύρια δραχμές και η επιταγή κόπηκε στον λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Παντείου. Επιπλέον, ξοδεύτηκαν 290.000 δραχμές για καινούργια ελαστικά! Τον Ιούνιο του 2012 στο Πενταμελές Εφετείο καταδικάστηκαν 9 άτομα (πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι) σε ποινές κάθειρξης από 10 έως 31 έτη για οικονομικές ατασθαλίες ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ την περίοδο 1992-1998 στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Μεταξύ αυτών και ο πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κώνστας, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών για υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση και απάτη. Το οικονομικό σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου (1992-1998) έκλεισε ποινικά, τον Δεκέμβριο του 2015, μετά την απόρριψη από τον Αρειο Πάγο των αιτήσεων αναιρέσεως που είχαν καταθέσει πέντε από τους εννέα καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και ο κ. Κώνστας. Ο πρώην πρύτανης αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2013, έπειτα από 13 μήνες κράτησης, καθώς ανεστάλη η ποινή του για λόγους υγείας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Ιούνιο του 2018, επέβαλε στον πρώην πρύτανη του Παντείου, Δημήτρη Κώνστα, καθώς και στον συγκατηγορούμενό του καθηγητή Παναγιώτη Γετίμη, την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης από τα καθήκοντά τους, καθώς οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκαν «στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια πανεπιστημιακού λειτουργού». Η απόφαση απαγγέλθηκε σε δημόσια συνεδρίαση του ΣτΕ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» τον Ιούνιο του 2019. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2019 με Προεδρικό Διάταγμα δόθηκε χάρη στον κ. Κώνστα για το υπόλοιπο της ποινής του.
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στο Νευροκόπι
Η απόφαση
Ο κ. Κώνστας, ο οποίος διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, δεν σταμάτησε λεπτό να διαμαρτύρεται για τις ποινές που του επιβλήθηκαν, αφού υποστήριζε ότι είναι αθώος και για αυτόν τον λόγο στράφηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, τον περασμένο Αύγουστο, αποφάνθηκε ότι τα ελληνικά δικαστήρια παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Κώνστα.
Ειδικότερα, στις 26 Αυγούστου 2024 εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (18 δικαστές ή νομομαθείς από κράτη-μέλη, περιλαμβανομένων στη συγκεκριμένη σύνθεση των ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Ισπανίας) στην προσφυγή που είχε υποβάλει το 2019 ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κώνστας, για παραβίαση του άρθρου 14 του Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, που βρίσκεται στη διάθεση του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η ελληνική Δικαιοσύνη, τόσο στον δεύτερο βαθμό εκδίκασης όσο και αργότερα στα ανώτατα δικαστικά όργανα στα οποία απευθύνθηκε ο κ. Κώνστας, τον καταδίκασε αποσιωπώντας ή παραποιώντας κρίσιμα στοιχεία τα οποία δεν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν, όπως ζητούσε ο πρώην πρύτανης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κώνστας ισχυριζόταν ότι κατά τις δίκες του σε πρώτο και δεύτερο βαθμό τα δικαστήρια κρατούσαν πρακτικά από χειρόγραφες σημειώσεις του γραμματέα και δεν ηχογραφούνταν, ενώ παραποιήθηκαν και σημαντικές καταθέσεις μαρτύρων. Το Πρωτοδικείο δημοσίευσε τα πρακτικά τον Νοέμβριο του 2009, σχεδόν 29 μήνες μετά την ανακοίνωση των ποινών, και μόλις ο κ. Κώνστας κατάφερε να τα πάρει διαπίστωσε παραποίηση και παραλείψεις τόσο στις μαρτυρίες όσο και στα στοιχεία υπεράσπισής του. Εξαιτίας των παραποιημένων και ελλιπών στοιχείων, τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και ο Αρειος Πάγος επικύρωναν, στη συνέχεια, την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, που καταδίκαζε τον πρώην πρύτανη σε πολυετή κάθειρξη.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη παραβίασε το δικαίωμα του πρώην πρύτανη σε μια δίκαιη δίκη, αφού δεν είχε πρόσβαση στα πρακτικά από την πρωτόδικη διαδικασία, και, όταν αυτό έγινε, δεν είχε αρκετό χρόνο για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Επίσης, είχαν παραλειφθεί μαρτυρίες και στοιχεία εξαιτίας του τρόπου καταγραφής των πρακτικών, που έγιναν χειρόγραφα και μετά δακτυλογραφήθηκαν.
Η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στον κ. Κώνστα, να δηλώσει ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να μη στερούνται οι κατηγορούμενοι θεμελιώδη δικαιώματα (αυθαιρεσίες και πολυετείς καθυστερήσεις στη σύνταξη των πρακτικών της δίκης) όταν υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μεταφράσει στα ελληνικά και να διακινήσει ευρέως την απόφαση στην κοινή γνώμη με τη φροντίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα, δίνεται προθεσμία 180 ημερών στη χώρα μας για τη συμμόρφωση με τα παραπάνω.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2024: «Ζεστό» χρήμα στα ταμεία – Πότε θα μπουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Αρκάς: Μία καλημέρα αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο – Η γενιά εκείνη μεγάλωσε