Μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, το κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης επικρίνει το ρόλο της Ελλάδας στην κρίση στη Βενεζουέλα, υποστηρίζει ότι από την ερχόμενη Κυριακή ο Μαδούρο θα μετατραπεί σε «δικτάτορα», ενώ επισημαίνει πως η χώρα του βιώνει «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη». Υπενθυμίζεται πως στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Νικολάς Μαδούρο για τις 20 Μαΐου δεν συμμετέχουν τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του έχει προειδοποιήσει το καθεστώς πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Συναντήσαμε τον Χούλιο Μπόρχες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής του «Ε.Τ.» στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά.
«Μετά την εκλογική απάτη της 20ής Μαΐου ο Νικολάς Μαδούρο θα απονομιμοποιηθεί πλήρως τόσο εντός όσο και εκτός Βενεζουέλας. Επισήμως πλέον θα είναι ένας δικτάτορας σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση σε όλο τον πλανήτη», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο κ. Μπόρχες και προσθέτει: «Από τις 20 Μαΐου θέλουμε να ζητήσουμε από τους δημοκράτες όλου του κόσμου να μας στηρίξουν, ασκώντας μεγαλύτερη δημοκρατική πίεση, έτσι ώστε να υπάρξουν καθαρές εκλογές. Ιδιαιτέρως μας ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μπλοκάρει τα μέτρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση λαμβάνει για τη Βενεζουέλα», καταλήγει ο κ. Μπόρχες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψηφίσματά του έχει επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς της Βενεζουέλας, όπως απαγόρευση όπλων αλλά και υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην καταστολή των διαδηλώσεων, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων του καθεστώτος στην Ευρώπη αλλά και απαγόρευση εισόδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε στελέχη της κυβέρνησης του Μαδούρο που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, στο τελευταίο ψήφισμά του,, στις 3 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και προειδοποίησε πως καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καθαρές και αδιάβλητες εκλογές στη Βενεζουέλα, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται πως στις περισσότερες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζουν τα ψηφίσματα για τη Βενεζουέλα, καταψηφίζοντάς τα, είτε αποφεύγοντας να ψηφίσουν είτε ψηφίζοντας «αποχή».
Κέιτ Μίντλετον: Πώς μέσα από δύο βίντεο κατάφερε να αγγίξει τη δημοφιλία της Νταϊάνα
Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα αναμένεται να διεξαχθούν σε κλίμα φόβου και απογοήτευσης, καθώς πολλά ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στη φυλακή, άλλοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα (όπως ο βασικός αντίπαλος του Μαδούρο στις προηγούμενες εκλογές Ενρίκε Καπρίλες) και άλλοι έχουν φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγουν τις διώξεις. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ «Foro Penal Venezolano» στις φυλακές βρίσκονται περισσότεροι από 300 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο Μαδούρο απαγόρευσε στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στις εκλογές με τη δικαιολογία ότι είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι. Και η ίδια η αντιπολίτευση πάντως είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο να συμμετέχει σε «εκλογές νοθείας».
Ωστόσο, συμμετέχουν μεμονωμένοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης, που καλούν τους πολίτες να μην απέχουν από τις εκλογές, όπως ο Χένρι Φαλκόν, ο οποίος υποστηρίζει πως «η αποχή δεν έχει καμία χρησιμότητα». Ο ίδιος υποστηρίζει πως αν εκλεγεί θα «δολαριοποιήσει» τους μισθούς και τις συντάξεις, θα ζητήσει τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ και θα επιτρέψει να φθάσει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.
Την ίδια στιγμή εκατομμύρια πολίτες στη Βενεζουέλα εξακολουθούν να στερούνται βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και φάρμακα, ενώ κατά κύματα εγκαταλείπουν τη χώρα. Μόνο στην Κολομβία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος, βρίσκονται 1 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι. Ο Νικολάς Μαδούρο, πάντως, υποστηρίζει πως η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα μαζί με ξένες κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση συνωμοτούν για να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα. Το κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού, Διοσδάδο Καβέγιο, εκτίμησε πως ο Μαδούρο θα επικρατήσει άνετα στις εκλογές της Κυριακής και προειδοποίησε πως την επόμενη μέρα «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος θα καταργηθεί η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας», που σήμερα ελέγχεται από την αντιπολίτευση, η οποία άλλωστε στην πράξη είχε καταργηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2017, καθώς η κυβέρνηση αγνοούσε τα ψηφίσματά της.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]