Τι συμβαίνει όμως σε μια καθημερινότητα, όπου το άτομο κατακλύζεται από πίεση και άγχος; Πόσο εύκολο είναι ο άνθρωπος να παρεκτραπεί σε λάθος διατροφικές αλλαγές, που, με τη σταδιακή αύξηση της πίεσης και του άγχους στο πρόγραμμά του, αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν ακόμα και συνήθειες και να τον οδηγήσουν στον παραπάνω φαύλο κύκλο; Ερευνες στο Πανεπιστήμιο Σεντ Λούις στην Ουάσιγκτον συμπεραίνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυξάνει κατακόρυφα τη λήψη υδατανθράκων και ζάχαρης σε περιόδους έντονου στρες και άγχους. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλη συσχέτιση στην παράλληλη αύξηση του άγχους και της κακής διατροφής. Οσο δηλαδή αυξάνεται το στρες τόσο αυξάνεται και η λήψη υδατανθράκων και ζάχαρης, η οποία σιγά σιγά εδραιώνεται και αποκτά τη μορφή συνήθειας.
Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι παρατηρώντας τις διατροφικές συνήθειες έχετε την ευκαιρία να ρίξετε μια ματιά μέσα σας. Να παρατηρήσετε τους εαυτούς σας, να σταματήσετε για λίγο και να δείτε τις συνήθειές σας, τι τρώτε, πότε το τρώτε και τι νιώθετε μετά. Οταν, δηλαδή, δεν μπορείτε να διαχειριστείτε μια δύσκολη κατάσταση ή την αποφεύγετε ή και ακόμα δεν θέλετε καν να την αντιληφθείτε, το φαγητό αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τον άνθρωπο. Ουσιαστικά, το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει ως ανακούφιση ενός ψυχικού πόνου ή να κλείσει κενά, έτσι ώστε να σταματήσει τον πόνο. Αγχώνομαι, τρώω κάτι μη υγιεινό ή τρώω μεγάλη ποσότητα, για να νιώσω άμεση και γρήγορη ανακούφιση, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την αντιμετώπιση του θέματος που με βασανίζει. Συμπερασματικά, η υγιεινή διατροφή προϋποθέτει ψυχική υγεία και παράλληλα παρατηρώντας και φροντίζοντας τη διατροφή μας, τονώνουμε και την ψυχική μας διάθεση.
Από το Δίαιτα & Μεταβολισμός που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο