Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες μια «μακρά και εξαιρετικά εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, κατά την οποία συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων «αμέσως» για τη λήξη του πολέμου, καθώς και σε αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας, που είχαν επιστρέψει σε ψυχροπολεμικό κλίμα.
Επισκέψεις
Ηταν τόσο θερμό το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών που συμφώνησαν να συνεργαστούν εφεξής «πολύ στενά», ανταλλάσσοντας ακόμη και επισκέψεις, όπως έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, πριν επικοινωνήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνδιάλεξης με τον Πούτιν, όπως πρόσθεσε.
«Συμφωνήσαμε πως θέλουμε να μπει ένα τέλος στους θανάτους εκατομμυρίων… Ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε μάλιστα το μότο της προεκλογικής εκστρατείας μου: κοινή λογική», υπογράμμισε ο Τραμπ.
Ομάδα δράσης
Κατά τη χθεσινή 90λεπτη τηλεφωνική επαφή συμφώνησαν να αρχίσει αμέσως ο διάλογος μεταξύ των ομάδων αξιωματούχων ΗΠΑ – Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ορισε ήδη τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τον διευθυντή της CIA, Τζον Ράτκλιφ, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Ουόλτς, και τον Στιβ Ουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή, που πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό και την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ τον Ιανουάριο, να ηγηθούν των διαπραγματεύσεων. «Πιστεύω πως οι προσπάθειες θα είναι επιτυχημένες, ελπίζω σύντομα», τόνισε ο Τραμπ.
Κατά Μπάιντεν
Δεν παρέλειψε να επαναλάβει για μία ακόμη φορά πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος το 2022 αντί του Τζο Μπάιντεν, άποψη που συμμερίζεται και ο Πούτιν, όπως είχε δηλώσει προ ημερών, όταν είχαν αρχίσει οι φιλοφρονήσεις μεταξύ των δυο μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε και τις τελευταίες ημέρες πως είχε πάντα καλή σχέση συνεργασίας με τον Πούτιν και ήταν σοφή η επιλογή του να διατηρούνται δίαυλοι επικοινωνίας.
Η χθεσινή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη επίσημα άμεση επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν από το 2022, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Αν ο Τραμπ επισκεφθεί τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος θα πατήσει σε ρωσικό έδαφος μετά το 2013, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε λάβει μέρος σε σύνοδο της G20, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιβεβαίωση
Από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την προθυμία του Πούτιν για τετ α τετ συνάντηση με τον Τραμπ και υπογράμμισε πως ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θέλει να βρεθεί μια «μακροπρόθεσμη λύση» μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών στο θέμα της Ουκρανίας.
Μήνυμα Κιέβου
Μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί πώς θα εμπλακεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις και ποια θα είναι η βάση. Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως έχει ένα σχέδιο για ειρηνευτική συμφωνία, αλλά δεν έχει αποκαλύψει πτυχές του και τις τελευταίες ημέρες επέμενε πως σημειώνεται πρόοδος προς τον τερματισμό του πολέμου. Από την άλλη πλευρά, ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει πως δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς την Ουκρανία. «Κανείς δεν θέλει την ειρήνη περισσότερο από την Ουκρανία», έγραψε στην πλατφόρμα Χ χθες ο Ζελένσκι, μετά την «καλή επικοινωνία» με τον Τραμπ, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο του.
Ανταλλαγή κρατουμένων
Ελάχιστες ώρες πριν από τη συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε στο Οβάλ Γραφείο τον Αμερικανό δάσκαλο Μαρκ Φόγκελ, που απελευθερώθηκε προχθές βράδυ από τη Μόσχα. Ο Φόγκελ εξέτιε ποινή φυλάκισης 14 ετών αφού είχε συλληφθεί το 2021 με μικρή ποσότητα μαριχουάνας. Στη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Πούτιν, ενώ νωρίτερα δήλωνε πως ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από το Κρεμλίνο, που έδειχνε διάθεση συνεργασίας και προς τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Τον Φόγκελ παρέλαβε και συνόδευσε στις ΗΠΑ ο Ουίτκοφ, που μετέβη στη Μόσχα υπό πέπλο μυστικότητας.
Ραντεβού Ζελένσκι με αξιωματούχους των ΗΠΑ
Ο Ουκρανός ηγέτης θα λάβει μέρος στην αυριανή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, καθώς και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, ο Ρούμπιο και ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για Ρωσία και Ουκρανία.
«Ευελπιστώ πως τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης (στο Μόναχο) θα είναι θετικά. Είναι καιρός να σταματήσει ο πόλεμος», πρόσθεσε, σε δεύτερη ανάρτηση, ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η πρώτη αντίδραση από ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ήρθε από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία δήλωσε πως είναι θετικό που ο Πούτιν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί. Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία, δήλωνε λίγο πριν από την ανακοίνωση της επαφής Τραμπ – Πούτιν η ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Κάγια Κάλας.